({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settings.Localization.Data.Cookies.Title}}

{{settings.Localization.Data.TravelPlanner.MaxItemTitle}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: 

  • Fotograf: 

  • Fotograf: 

  • Fotograf: 

  • Fotograf: 

  • Fotograf: 

Nolhaga slott och park

I vackra Nolhaga park är det gångavstånd till centrum och Stora Torget. Här är man nära naturen och kan lätt ta ett bad i sjön Mjörn, tredje största sjön i Västergötland. Här finns alingsåsarnas kolonilotter, vackra Nolhaga slott från 1800-talet, en härligt stor lekplats för massor av barn och en djurpark som är gratis för alla att besöka.

Nolhaga slott och park ligger på promenadavstånd från stadens centrum och är alingsåsarnas gröna oas. Här finns sporthallar, simhall, elljusspår, en av Sveriges nordligaste bokskogar, koloniträdgårdar, ”urskog”, naturreservat och sjön Mjörn – Västergötlands tredje största sjö. I Nolhaga naturpark finns även en cykeltrailbana och en discgolfbana. Discar(frisbee) finns att hyra i entrén till simhallen, som ligger direkt vid parkeringsplatsen till Nolhaga. 

Nolhaga Slott 

Nolhaga Slott har varsamt bevarat den historiska arkitekturen och kombinerat den med modern design. Resultatet är en unik inspirerande miljö med uställningar, restaurang och konferensmöjligheter.

 

Nolhagalabyrinten

Labyrinter finns både i naturen och i byggnader. En labyrint är en promenad i det okända, den lockar fantasin. Nolhagalabyrinten är en vandring in genom historien fram till idag, sedan en vandring ut i framtiden. I centrum finns två större plana stenar för att ta en paus och känna labyrintens magiska krafter. Nolhagalabyrinten är belägen i södra delen av Nolhagaparken strax bakom ishallen.

Djurpark och lekplats

I parken erbjuds diverse evenemang under sommaren. Nolhaga djurpark är alltid öppen och kostnadsfritt att besöka. Djurparken är ett barn- och handikappvänligt område på en yta av 11 ha. Här finner ni Barnens lantgård där barnen har möjlighet att komma nära djuren. I övriga inhägnader kan man se hästar, kor, getter och olika typer av får. Tropikhuset inhyser papegojor av olika slag. I dammarna simmar ett 100-tals fåglar. Djurparken har tidigare räknats till en av landets främsta fågelparker och är vintertid utfodringsplats för 1000-tals fåglar. På området ligger också en stor härlig lekplats.

 

Nolhagaviken

I Alingsås är det nära till naturen. Nolhagaviken är ett av stadens fyra stadsnära naturreservat på totalt 55 ha. Den utgörs av nordöstligaste viken av sjön Mjörn och är mycket näringsrik. De grunda bottnarna och den rika växtligheten vid Säveåns mynning har skapat förutsättningar för ett rikt fågelliv. Viken ligger strax utanför Alingsås centrum och är därför ett välbesökt strövområde.

Nolhagaviken är främst känd som en rastlokal för vår- och hösthäckande fåglar. Från fågeltornet som ligger centralt i reservatet och norr ut till Lycksalighetens ö vidtar ett bladvassbälte som övergår i våtmarksmosaik. Kärret även kallat Kongo, skall fortsätta att utvecklas fritt som en tidvis översvämmad naturskog. Här kan du gå på den utlagda spången och uppleva ”urskog” med alla sinnen.

 

Fågelliv

De vanligaste arterna i vikens artrika häckfågelfauna är skäggdopping, gräsand, sothöna, rörsångare och sävsparv. Mer ovanliga är skedand, småfläckig sumphöna och stenknäck. Nolhagaviken är dock mest känd som rastlokal för flyttfåglar. Änder, svanar och kanadagäss kan ofta ses i stora flockar på våren och hösten. Under sommaren när det blir lågvatten i sjön blottläggs sand och gyttjebankar där flyttande vadarfåglar brukar rasta.

I alskogen och videsnåren uppehåller sig hackspettar och många olika småfågelarter. Strandängarna har restaurerats och betas numera.

 

Kultur i Nolhaga

Sedan 2006 driver den ideella Kulturföreningen Tornet verksamhet inom området samtidskonst. Föreningen vill skapa förutsättningar för oväntade och oförutsedda konsthändelser av tillfällig karaktär på en nationell och internationell nivå. Målet är att nå nya publikgrupper som ej tidigare kommit i kontakt med samtidskonst. Utgångspunkten för konstnärliga aktiviteter är ett luftvärnstorn från andra världskriget. Tornet är beläget högst upp på Nolhaga berg som ingår i Nolhagaparken, centralt belägen i Alingsås. Besökare kommer till Nolhagaparken av många olika anledningar och drabbas av samtidskonst på Tornet som är väl synligt på långt håll.

 

Poetens plats

Kulturföreningen Tornet inledde under hösten 2007 ett samarbete med Stockholms kulturhus som kallas Poetens plats. På affischer i ett vitmålat skyltskåp beläget på halvön bakom Nolhaga slott visas samtida svensk poesi. Höstdagjämningen 23/9, vintersolståndet 21/12, vårdagjämningen 21/3 och sommarsolståndet 22/6 byts affischen ut och en ny poet tar till orda. Kulturföreningen Tornet hoppas att alingsåsare och andra stannar till för att meditera över några rader nyskriven svensk lyrik som på olika sätt kommenterar den tid vi lever i.

 

Nationaldagsfirande i parken

Varje år den 6 juni firas nationaldagen i Nolhagaparken med slottet som vacker inramning.

Destination

Visar {{proxy.activeBusinesses.activeInd + 1}} av {{proxy.activeBusinesses.length}}