({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Kent-Åke Gustavsson - Lärkfalk

61. Tösse skärgård – Lärkfalkens öar

  • Källa: Dalslands Miljö & Energiförbund

Att se en lärkfalk jaga sländor över vassen är en uppvisning i snabbhet och elegans som har få motsvarigheter i fågelvärlden. Den som besöker Tösse skärgård en vacker sommarkväll har goda möjligheter att få njuta av detta skådespel.

Lärkfalken är något av en karaktärsfågel i Vänerns skärgårdar, och Tösse är inget undantag. I södra delen av skärgården finns perfekta jaktmarker för lärkfalken – skyddade sund och vikar med vidsträckta bladvassbälten. Givetvis finns här också goda möjligheter att få möta andra typiska Vänerfåglar, som fiskgjuse och storlom.
Tösse skärgård omfattar ett trettiotal öar. De yttre skären bjuder på kalspolade strandklippor och lågvuxen alskog. På de större öarna längre in växer mest barrskog. Det är också här man finner lärkfalkens jaktmarker.
Sandön i norra delen av skärgården är områdets särling. Den är till större delen uppbyggd av en rullstensås, som bildades när den senaste landisen drog sig tillbaka. Det är också isen som skapat de fina sandstränderna vid Harehalsen på öns östsida. Ön är täckt av gles, mager tallskog och på marken finner man tallmoarnas typiska flora, med arter som lingon, mjölon och kråkbär. Öppnare partier med ljung vittnar om att Sandön utnyttjats som betesmark.
På Storön bedrevs jordbruk ännu på 1940-talet, men numera finns ingen bofast befolkning i skärgården – och med ett fåtal undantag heller inga fritidshus.
En kajak är det perfekta redskapet för att utforska Tösse skärgård. En snirklig tur runt öar och genom sund kan sträckas ut över ett par dagar, om man inte har bråttom och gör täta strandhugg på badklipporna. När man är färdig med Tösse kan man med fördel fortsätta söderut – om vädret är gynnsamt och krafterna räcker. Det är 15 kilometer vacker, obruten Vänerkust ner till Yttre Bodane (64).

Tösse skärgård är naturreservat, 2 215 ha bestående mest av vatten. Det är tillåtet att tälta, och att elda på  iordningställda eldplatser. Båt får förtöjas eller ankras högst två nätter på samma plats. På Svegön finns båtbryggor, badstrand och en strövstig. Segelsällskapet Åmålsviken har en klubbstuga här. På Björkön finns båtbrygga, fin badstrand och mulltoa. På Sandön finns en större båtbrygga, mulltoa, strövstigar, grillplatser, klubbstuga och dansbana som drivs av Sandöns motorbåtsklubb.
En ideell förening, Öfolket, arbetar med att restaurera torpet på Storön och göra det tillgängligt för båtfolket. Odlingsmarkerna har röjts och där odlas nu potatis och grönsaker. Se www.ofolket.se

 

Hitta hit:
Tösse skärgård ligger en mil söder om Åmål. Under sommaren går turbåt från Åmål. Båtramp finns i Tössebäckens småbåtshamn (N58.963750 O12.658857), som också är bästa utgångspunkten för kajakturer. Från E45 söder om Åmål tar man av mot Tösse och följer sedan Tössebäcksvägen genom samhället.

 

Karta över området

 

Tillbaka till www.naturidalsland.se