({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settings.Localization.Data.Cookies.Title}}

{{settings.Localization.Data.TravelPlanner.MaxItemTitle}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: 

  • Fotograf: 

  • Fotograf: 

  • Fotograf: 

Äventyr på två hjul

  • Agneta Renmak

Av alla sätt att se och uppleva Kinnekulle så är nog cykel ett av de bästa. På två hjul, nära olika synintryck, dofter och fågelsång så kan det helt enkelt inte bli så mycket bättre.

ATT DET ÄR POPULÄRT att cykla på landsväg i och kring Kinnekulle är inte konstigt. Här finns mängder av slingrande och pittoreska vägar att upptäcka. Oavsett vilken sträcka man väljer så kommer turen garanterat att bjuda på vackra utsikter, härliga stränder, djupa skogar, många spännande sevärdheter och intressanta naturreservat.
Det faktum att nästan alla vägar är asfalterade gör det hela extra lättrampat och roligt.

CYKLA PÅ LANDSVÄG En av alla fina sträckor är att cykla från Kållandsö och vidare till Lidköping och därefter Kinnekulle. Den turen bjuder både på Läckö Slott och Spikens fiskehamn, och i Lidköping kan man med fördel kliva av cykeln både vid Rörstrand och det vackra Gamla Rådhuset på Nya stadens torg. Missa inte att ta en god fika på något av stadens alla mysiga caféer. För självklart måste man ta sig tid att njuta – det är ju inte alltid vem som kommer fram snabbast till målet som är grejen utan vem som upplever mest på vägen dit.

Biosfärleden är en annan oförglömlig upplevelse – en cykelled som sträcker sig mellan Lidköping och Mariestad och som är omkring 65 kilometer lång, där en del av turen går över Kinnekulle. Passa på att utforska dess skiftande natur- och kulturlandskap som erbjuder allt från historiska hällristningar och medeltida kyrkor till stenbrott och blomsterängar. Mestadels går leden på lågtrafikerade bilvägar men det finns också några helt bilfria avsnitt. Och vill man inte cykla hela vägen tillbaka går det fint att ta tåget hem i stället.
Sugen på att tävla med cykeln? Då är Tre Berg, Cyclassic och Kinnekulletrampet ett hett tips – tre lokala cykellopp som går över Kinnekulles vackra natur och som är öppna för alla typer av cyklister.

MTB-LEDER SOM PASSAR ALLA För den som vill ha lite mer action och utmaning blandat med berghällar, rötter, stenar, en massa körglädje och adrenalin är mountainbike det ultimata sättet att ta sig fram i skog och mark. Under förra året var det premiär för nya MTB-leder på Kinnekulle – totalt sex cykelleder med varierande stigningar, sträckningar och svårighetsgrader, gjorda för cykling med mountainbike. Banorna är lagda så att de passar såväl nybörjare som proffs. Både start och mål är vid Kinnekullegården.

– Kinnekulle är ett helt fantastiskt ställe att cykla på. I och med att det är ett så kallat platåberg så har man
hela tiden fin utsikt. Och tack vare att underlaget utgörs av bergskiffer så rinner vattnet snabbt bort från stigarna
– Det blir aldrig lerigt och geggigt utan ett rent nöje, säger Tommy Evaldsson, erfaren cyklist med passion för all
sorts cykling.

Alla leder är tydligt märkta med färgkodning och det finns fyra informationstavlor. De är utplacerade vid Kinnekullegården, Kinnekulle utsiktstorn, ovanför småbåtshamnen i Hällekis och vid Café på Klostret i Blomberg. Kika gärna på rutan om vilka regler som gäller för lederna. För att höja säkerheten måste exempelvis cyklisterna alltid cykla i samma riktning på alla leder.

HYRA CYKEL OCH BOENDE För att cykla i Destination Läckö-Kinnekulle måste man inte ha med sig en egen
cykel, det går fint att hyra på plats. Det finns cykeluthyrning på fem ställen på Kållandsö: Läckö Strand, Läckö
Slott, Hörvikens Marina, Läckö Golf samt Emelis i Spiken. Det går även att hyra cykel hos bland andra Falkängens
vandrahem, Kollängens vandrarhem, liksom hos Evalds cykel i Lidköping, som även har lokala utlämnings- och
återlämningsplatser på Kinnekullegården, Café på Klostret och Äventyrsgården. Den som inte bara vill cykla över dagen utan hellre gör en hel liten semester på två hjul, hittar många mysiga vandrarhem och personliga pensionat eller B&B att ta in på utefter vägen. Men boka gärna i förväg för att vara säker på att få plats.

 

 

 

 

Destination

Visar {{proxy.activeBusinesses.activeInd + 1}} av {{proxy.activeBusinesses.length}}