We Are Together – samåkning i Västsverige

Att samåka gör gott för både plånbok och miljö och har du tur blir det en trevlig pratstund med lokala tips på vägen. Vi testar samåkning med siktet inställt på Nordiska Akvarellmuseet.

En svart SAAB svänger in vid Nils Ericssonterminalen i Göteborg och Sofia Olofsson vinkar från förarsätet. Vi har inte träffats förut, men idag ska vi samåka till Skärhamn genom den nya tjänsten We Are Together. Initiativet kommer frånNordiska Akvarellmuseet i samarbete med Västra Götalandsregionen. Tanken är att besökare ska kunna åka gemensamt till 14 platser i Västsverige med natur och kultur som gemensam nämnare.

– Man kanske älskar akvarellmålaren Lars Lerin och så gör den andra personen i bilen också det. Det är ett väldigt kul sätt att träffa folk som har samma intressen, säger Sofia Olofsson, som förutom att vara min förare även är kommunikatör på Nordiska Akvarellmuseet och projektledare för We Are Together.

Samåkningstjänsten lanseras inför sommaren 2016, men smygstartade i museets regi redan 2014. Idén föddes ur det vackra, men svårtillgängliga, läget i Skärhamn på Tjörn 7 mil norr om Göteborg.

– Vi ville hjälpa besökaren att kunna komma ut till oss. Det är ett bra komplement till turismnäring och kollektivtrafik, säger hon.

I projektet We are Together samarbetar Västra Götalandsregionen och Nordiska Akvarellmuseet bland annat med Göteborgs konserthus, Nordens Ark och Vitlycke Museum. Förutom att underlätta själva transporten hoppas de kunna inspirera besökare att se fler platser i regionen.

Träffa nya människor

Det finns också en social dimension av samåkning, men kanske är det just att kallprata med en främling, som vissa drar sig för.

– Det är skönt om det är på en nivå där man bara kan åka med, man måste inte prata. Det kan vara en bonus. Vi har skojat om att du kan träffa ditt livs kärlek eller din bästa vän. Hur ofta träffar man nya folk som man sitter ner och pratar med egentligen? Det är verkligen givande, säger Sofia Olofsson.

När vi korsar ön Tjörn längs väg 169 berättar hon att det allra häftigaste blir just att höra om de oväntade mötena. Kanske hittar någon en ny vän att gå på museum med? Sofia Olofsson tror att samåkning kommer bli allt populärare, men det kan ta ett par år.

– Även om man kanske har följt Skjutsgruppen och samåkning som fenomen länge så tror jag att det bara är i startgroparna för gemene man, säger hon och delar med sig av en dröm om att ta konceptet till havs.

– Varför begränsa det till bil? Vi lever i en kustregion där vattnet är väldigt viktigt och många seglar eller har båt. De kanske är två personer i en stor båt, så varför inte plocka upp två till vid Operan och åka till Akvarellmuseet?

Semestra med samåkning

Göteborgaren Robin Olsson driver cykelkaféet Llama Lloyd i Kvillebäcken och är en erfaren samåkare. Under våren 2016 gav han sig ut på en Europa-resa med en hopvikbar Brompton-cykel och samåkning som primärt transportmedel.

Hur fick du idén att semestra med samåkning?

– Det är en idé jag har haft länge. Jag har bara väntat på att samåkning ska bli tillräckligt stort för att det ska kunna funka att ha som primärt transportmedel. Det har det blivit de senaste åren, i alla fall ute i Europa.

Hur såg planen ut?

– Jag hade en biljett tur och retur från Lissabon till Azorerna, så jag var tvungen att ta mig till Portugal på två och en halv vecka. Plus att jag hade lite polare på vägen som jag ville hälsa på, men annars var det ganska fritt.

Men du cyklade också?

– Ja, inne i städer, jag tycker att det är det bästa sättet att ta sig runt och se nya eller gamla platser. Om man ska turista hinner man göra fyra-fem saker istället för två.

Vad är det bästa med att samåka?

– Det är trevligare och man träffar massa roligt folk!

Finns det nackdelar?

– Det tar mycket mer tid att hitta folk att åka med. Det är samma sak med soffsurfande, det tar tid. Det är det man köper genom att inte göra det, så ser jag det. Generellt sett soffsurfar jag alltid och försöker samåka så långt det går, men ibland har man varken tid eller lust att ta den tiden av sin semester. Ibland kan det vara skönt att åka tåg själv och bara få egentid.

Hur funkar det?

Privatpersoner hittar och erbjuder bilresor genom plattformar på nätet, sociala medier och samåkningsgrupper. Kostnaden för bensin delas ofta lika. Tanken är inte att föraren ska tjäna pengar, vilket skiljer samåkning från tjänster som Uber.

 

Samåkning – 5 nybörjartips

1. Var flexibel med avresetid och resmål.

2. Ha ett öppet sinne och se det som en kul grej…

3. … men lita på din magkänsla. Samåk aldrig om det inte känns bra.

4. Har du mycket bagage? Glöm inte fråga hur mycket plats det finns i bilen.

5. Erbjud bensinpeng. Det vanligaste är att dela lika.