({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settings.Localization.Data.Cookies.Title}}

{{settings.Localization.Data.TravelPlanner.MaxItemTitle}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: 

Besöksmål du inte får missa

Här nämns några av de unika sevärdheter du inte får missa när du besöker södra Bohuslän.

Nordiska Akvarellmuseet

Granne med badstranden i Skärhamn ligger Nordiska Akvarellmuseet, med säregen arkitektur. Museet är en plats för konstupplevelser, kultur och lärande året runt i en fantastisk natur.

Fotograf: 

Aktuell utsällning "Horungen / Knutte Wester" >>

Bohus fästning

Som ett ståtligt signum för Kungälv står Bohus fästning högst upp på en klippö. En mäktig syn som inte går att missa oavsett vilket väderstreck man kommer ifrån och en strategisk placering för bevakning av gränslandet genom historien.

Fotograf: 

 

Sundsby Säteri

Säteriet har en historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet, då den mäktiga Margareta Hvitfeldt bodde här med sin familj. Här finns även en prunkande köksträdgård, vandringsleder bland säregen natur, grottor och ovanliga fjärilar. Avsluta med en kopp kaffe och något hembakt på gårdscaféet.

Fotograf: 

Carlstens fästning och Marstrand

På avstånd ser man siluetten av Carlstens fästning från havets alla riktningar när man närmar sig Marstrandsön. Kungen Carl X Gustav gav order om att bygga fästningen när Marstrand blev svenskt 1658, 200 år senare stod den klar. En fängslande helhetsupplevelse utöver det vanliga.

Fotograf: 

Skulptur i Pilane

Djur, natur och skulptur – bland betande får och fornlämningar står skulpturer av världsklass. Pilane är naturens egen konsthall med en mix av upplevelser som passar alla åldrar. Ta med egen fikakorg eller besök gårdscaféet.

Fotograf: 

Strandverket

Konsthallen på Marstrand är inrymd i en mäktig försvarsanläggning från 1800-talet vid öns södra hamninlopp. Här visas samtidskonst av högsta internationella klass inom fotografi, skulptur, måleri och digital konst.

Fotograf: 

 

Den bilfria ön Käringön

Långt ut i havsbandet, ligger Käringön. Mäktiga vyer mot havet och Måseskär står i kontrast mot det ombonade gyttret av trähus och gångvägarna runt ön.

För fler bilfria öar >>

Fotograf: 

Vandringsleden på Dyrön

Dyröleden är en vacker, något krävande, 5 km lång vandringsled runt Dyrön, Tjörns kommun. Du kan välja kortare avsnitt. Fantastiska vyer över västerhavet, mufflonfår, sällsynta växter, olika bergarter mm.

Vandringsleden är totalt 5 km lång, men du kan välja kortare sträcka. Det finns 6 stycken in- och utgångar till leden, var och en försedd med tydliga skyltar i trä. Vid varje ingång finns en karta över Dyröleden. Fotografera gärna kartan så att du lättare kan orientera dig under promenaden. Kartan finns även på denna sida för utskrift.

Det är lätt att hitta vägen eftersom det finns gulmålade stolpar med korta mellanrum.

Längs leden finns rastplatser med bänkar och bord, så tag gärna med fika. Rastplatserna finns markerade på kartan. Dessutom finns informationstavlor på intressanta platser som berättar om platsen.

Leden går i bergig terräng, men det finns trappor, spångar och räcken på de svåra ställena. Dock krävs friska ben och skor som lämpar sig för bergspromenad. Det kan vara halt i bergen och på våta, ibland slippriga, tryckimpregnerade brädor.

Fotograf: 

Tjörnbron

Den 15 juni 1960 invigdes Tjörnbroleden: en fast förbindelse mellan Stenungsund på fastlandet och Almön på Tjörn. Almöbron var en bågbro som förband Almön med Källön. Den klarade stor belastning från fordon men visade sig vara desto känsligare för påfrestningar i sidled. Natten den 18 januari 1980 blev den påseglad av bulkfartyget Star Clipper. Bron rasade och åtta människor miste livet.

Den nuvarande Tjörnbron byggdes med rekordfart. Efter bara 17 månaders byggtid invigdes den i november 1981. Den är en snedkabelbro som går över Askeröfjorden, mellan Källön och Almön. Pylonerna är drygt 110 meter höga.

Rastplats
På Tjörnsidan har det gamla brofästet blivit en rastplats med utikt över Hakefjord och Askeröfjord. Rastplatsen har parkering, toaletter och sittplatser med bord. Från rastplatsen går en gång- och cykelbana över hela Tjörnbroleden till Stenungsund.

Vägbeskrivning
Tjörnbron är en del av länsväg 160 som går förbi Stenungsund och norrut över Tjörn och Orust.

Fotograf: 

Destination

Visar {{proxy.activeBusinesses.activeInd + 1}} av {{proxy.activeBusinesses.length}}