({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settings.Localization.Data.Cookies.Title}}

{{settings.Localization.Data.TravelPlanner.MaxItemTitle}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: 

  • Fotograf: 

  • Fotograf: 

  • Fotograf: 

  • Fotograf: 

Ljungskile - en del av Uddevalla

Vid Bredfjällets fot, i sundet mellan Orust och fastlandet ligger en vik. Vid viken ligger det lilla samhället Ljungskile. Ordet kile betyder faktiskt just vik och Ljung var en gång i tiden namnet på socknen. Ljungskile har ett förflutet som bad- och kurort. Klimatet, sades det då det begav sig, var balsamiskt. Det var blandningen av barrskog och havsluft, samt det skyddade läget som var unikt. Och även om kurortsdagarna hör tills vunnen tid kan man inte annat än hålla med - det är något visst med Ljungskile.

Till Skogs & Fjälls

Sin ringa storlek till trots bjuder Ljungskile på naturupplevelser av skiftande slag. För den som är sugen på vandring i skog och mark är gården Norra Fjället en utmärkt utgångspunkt till friluftsområdet Bredfjället. Gården, som har anor från 1600-talet, är sedan 1960-talet centrum för Ljungskile Friluftsklubb och härifrån utgår flera vandringsleder i området.

Fjället bjuder bland annat på skogsmark och gammalt odlingslandskap med torpruiner och spår effter gamla gårdar. Här finns både barr- och lövskog och om man följer Tjöstelrödsbäcken från Skarsjöarna och nedåt finner man Silverfallet - ett femton meter högt vattenfall helt nära utloppet från Lilla Skarsjön. Det är utflyktsvänliga marker med väl markerade leder och spår, perfekta för såväl dagsturer som längre vandringar.

Här tar man sitt kvällsdopp i sepgelblanka skogssjöar eller vandrar längs uråldriga gärdsgårdar. Här hämtar man andan och lyssnar på storlommens klagande eller tjädrarnas knarrande.

Läs mer om vandring i Ljungskile här!

Krabbfiske, kajak och saltstänkt safari

Vill du ut på havet är Ljungskile naturligtvis en alldeles utmärkt startpunkt. Här kan du till exempel lära dig att paddla havskajak - Ljungskile Friluftsfrämjandet har kurser för både nybörjare och vana paddlare vid sitt kajakcenter i Kallbadhuset. Härifrån utgår dags-och kvällsturer, längre utflykter och här anordnas kajaktestardagar. 

Men havskajak är långt ifrån den enda sättet att ta sig runt i vattnen utanför Ljungskile - segling är stort på orten och här finns seglarskolor för både stora och små under sommarsäsongen.

För den som vill ut till havs utan att besitta vare sig paddlings- eller seglingskunskaper kan Skärgårdsbåtarnas Ljungskiletur vara ett njutbart alternativ. m/s Gustafsberg - en charmig hundraåring med ångvissla, glänsande mässing och mahognydetaljer - trafikerar Ljungskiles innerskärgård under sommarmånaderna. Två timmars tur, med möjlighet till olika strandhugg längs kusten för såväl bad- som krabbfiskesugna.

Men mest spännande av de olika havsaktiviteterna måste väl ändå musselexpeditionen vara. Med utgångspunkt i den anrika kurortsmiljön vid klocktornet på Lyckorna, får du följa med M/S Märta ut till Scanfjords musselodlingar i fjordlandskapet. På expeditionerna får du vara med och skörda musslorna, rensa och tillreda dem och till slut avnjuta de pinfärska läckerheterna i den mysiga restaurangen Musselbaren, med hembakat bröd och nyslagen aioli. Allt under överinsyn av skeppar-Janne, som berättar allt han vet och lite till om såväl musslor som omgivningarna.

Lokalproducerat för finsmakare

Längst upp på Lyckorna, i Villa Sjötorp - en vanvettigt vacker sommarbostad från förra sekelskiftet - huserar Ellika Mogenfeldt. Här driver hon hotell och restaurang med fokus på det ekologiska och lokalproducerade. Man stoltserar med 14 individuella rum inredda med originaldetaljer, men utan avkall på komfort och kvalitet. Och med en krog som bjuder på det bästa trakten har att erbjuda i mat och dryckesväg och omnämns i såväl White GUide som Sveriges Bästa Bord.

För fikafantasten, eller den som är sugen på något enklare, men precis lika lokalproducerad och läcker måltid rekommenderar vi Café Flora som ligger vid huvudgatan i Ljungskile tätort. I ett gammalt falurött magasin hittar du caféet med den härligt stora gräsmattan på baksidan. Här serveras luncher och lättare maträtter jämte fantastiska hemgjorda bakverk av alla de slag. Smaka en ekologisk fläderblomsläsk eller knäck en iskall öl från något lokalt mikrobryggeri och njut! Tätt intill Café Flora huserar även den trendiga inredningsbutiken Sprudla som är väl värd ett besök! 

Vare sig det blir gourmetmiddag i villan, finfika på Flora eller egenskördade musslor på Musselbaren, så lovar vi att du aldrig behöver gå hungrig eller törstig i Ljungskile.

Glass, golf och fotboll

Tröttnar du mot förmodan på fantastiska äventyr i omväxlande natur och genuina, lokalproducerade matupplevelser finns det naturligtvis mer och annat att hitta på i Ljungskile. Lyckorna Golfklubb, till exempel, med både 18-hålsbana och niohåls pay'n'play erbjuder utmaningar och fantastisk utsikt för såväl medlemmar som gäster. En hänförande vacker seaside/parkbana med en trevlig restaurang att fylla på krafterna i efter rundan. Eller kanske vill ni passa på att se en fotbollsmtach med LSK? Den stolta klubben från Ljungskile.

Ta gärna strandpromenaden bort till Laxbutiken för en inspirerande måltid, som med fördel avslutas vid butikens enorma glassbuffé, där gammal som ung kan plocka ihop sina egna favorittillbehör till glassen och njuta av på terassen vid vattnet. Passa gärna på att besöka den unika inredningsbutiken på Kärrstegens Gård när du ändå är på den sidan viken. I ett härligt gammalt hus är varenda vrå fylld av prylar - den ena läckrare än den andra. Här finns växter och inredningsdetaljer och i ladan finns delikatessbutik och mysigt café!

Ljungskile är en liten ort med stort hjärta. Här finns, utöver det balsamiska klimatet, massor att uppleva och njuta av.

Destination

Visar {{proxy.activeBusinesses.activeInd + 1}} av {{proxy.activeBusinesses.length}}