({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Øyvind Lund

Ät bra och må bra på Falkholts Dalslandskrog

De är krögarparet som efter 17 år som föreståndare på Baldersnäs Herrgård startade gourmetrestaurangen Falkholts Dalslandskrog i en gammal skolbyggnad i dalsländska Norebyn. Där har Carin och Christer Falkholt i över 20 år serverat lokala råvaror helt utan gluten och onödiga tillsatser. Devisen? ”Ät bra, må bra”.

Carin och Christer kommer från Uppsala respektive Halmstad, och deras vägar korsades i Göteborgs restaurangvärd under 1970-talet. Christer arbetade som kock och Carin var kallskänka och servitris. Ljuv musik uppstod, och 1978 tog de över Baldersnäs Herrgård efter en bekant som ville gå vidare till annan verksamhet. Två år senare gick flyttlasset till Dalsland i Västsverige.

—     Det var helt magiskt att komma ut på landet. Genom flytten till Dalsland kunde vi ge våra barn Patrik, Carolina, Charlotta och Clara en uppväxt där de kunde vara ute hur mycket som helst i naturen. Det ger verkligen ett mervärde att när som helst kunna åka ut i skogen och grilla, jaga eller plocka svamp, säger Carin.

1996 var det dags att ta nästa steg. Paret Falkholt hade länge drömt om att starta egen restaurang, och när de året innan hittade den gamla skolbyggnaden i Norebyn som en tänkbar lokal föll den sista pusselbiten på plats. Falkholts Dalslandskrog var ett faktum.

Lokala råvaror utan tillsatser

Något som varit en röd tråd i Carin och Christers verksamheter både på Baldersnäs och på den egna krogen har varit att servera mat baserad på lokala råvaror och helt fri från tillsatser. De utvecklar ständigt sitt mathantverk, och Carin gick dessutom för några år sedan en utbildning inom det som kallas för makrobiotik – en japansk filosofi som lägger stor vikt vid kostens betydelse för god hälsa både ur ett fysiskt, mentalt som känslomässigt perspektiv.

—     Jag har varit glutenintolerant hela mitt liv, och har ända sedan tidig ålder lusläst alla förpackningar för att veta vad jag stoppar i mig. Med tanke på Christers gedigna restaurangbakgrund kändes det självklart för oss att redan från början jobba med bra råvaror helt utan tillsatser, säger Carin.

Menyn på Falkholts Dalslandskrog varierar efter säsong och vad som finns att tillgå. Det dalsländska viltköttet, med älg i spetsen, är mycket populärt, liksom fisk från de dalsländska sjöarna i form av gädda och lake.

—     I år har vi serverat mycket lake. Det är knappt någon som kan identifiera vilken sorts fisk det är när vi serverar, men det är fantastiskt gott, säger Carin.
 

Tre Dalslandstips enligt Carin Falkholt

  • Baldersnäs Herrgård: ”Även om jag är part i målet efter 17 år där, så är det verkligen fantastiskt vackert. Jag kan rekommendera att promenera runt hela halvön och ta med egen picknickkorg”

  • Tresticklans nationalpark: ”Otroligt härlig nationalpark som gränsar till Norge. Här kan man promenera ut ur Europeiska Unionen ett par timmar innan man återvänder!”

  • Dalslands Konstmuseum: ”Dalsland är känt för många konstnärer och konstutövande utbildningar. Dalslands Konstmuseum är ett väldigt bra utflyktsmål samt en anledning till att åka till Dalsland. Dessutom ligger det fantastiskt  vackert.