({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Mikael Frendel

Från Dalsland till Kalifornien tur och retur

Hon flyttade med sina föräldrar till Los Angeles som 15-åring 1977 när hennes pappa fick jobb på SAS. Därefter blev hon kvar i 18 år. Men är man från Västsverige och Dalsland så är man. Baldersnäs Herrgårds vd Susanne Björk Jensen längtade hem. När det gällde att bestämma uppväxtort för barnen så var valet mellan den kaliforniska solen och den dalsländska naturen givet.

-        I Marina del Rey, som staden där vi bodde hette, var låsta grindar ett måste, och efter att vi flera gånger hört pistolskott i närheten kände vi att det var dags att röra på oss.

Flyttlasset för familjen, som då bestod av Susanne, hennes amerikanske make och den då fyraårige sonen, gick hem till Dalsland 1995. 1996 födde hon sin första dotter, och 2000 kom den andra. 

-        Jag ville ge mina barn samma lugna, trygga och fina uppväxt som jag fick själv innan vi flyttade.

Innan hon började arbeta på Baldersnäs Herrgård 2010 har Susanne bland annat haft egen blomsteraffär och sålt träskor. Sedan april 2017 är hon vd för verksamheten.

-        Jag tycker att Baldernäs är något av det finaste vi har i Dalsland. Vår grönskande park i engelsk stil är något alldeles extra, och man kan äta och bo gott, uppleva artistevenemang, utställningar och massor av annat kul.

-       Susanne menar att många av gästerna som kommer till Baldersnäs tilltalas av kombinationen att kunna uppleva den dalsländska naturen samtidigt som man bor bra och äter god mat och dryck.

-        Man måste inte sova i tält bara för att man gillar att vara i naturen. Vi vill hjälpa våra gäster att få ut så mycket som möjligt av sitt besök i Dalsland. Målet är att ge våra gäster en upplevelse utöver det vanliga.

Vad är det då som gästerna uppskattar allra mest?

-        Det varierar så klart en del. Många gäster är ju storstadsbor, så de brukar uppskatta de lite enklare sakerna, som att hyra kanot, cykla dressin eller bara att sitta på terrassen, se ut över sjön och kanske ta ett morgondopp. Lugnet och närheten till naturen är något som långtifrån alla är bortskämda med.

Fotograf: Roger Borgelid

En liten rolig detalj är att Baldersnäs verkar ha blivit riktigt populärt som bröllopsvärd – bland norrmän. Bara under 2017 har Susanne och hennes personal haft omkring 20 bröllopsbokningar.

-        90 procent av bröllopsbokningarna kommer från Norge. Jag vet inte riktigt varför det har blivit så, men jag tror att det kan bero på att de inte alls har samma kultur som vi svenskar när det gäller slott och herrgårdar. Sedan ligger vi ju så klart nära norska gränsen, det spelar så klart också in.

Tre Dalslandstips från Susanne Björk Jensen

  • Akvedukten i Håverud: ”Dalslands största turistattraktion. Otroligt spännande att se hur slussarna fungerar, speciellt om man inte har sett det förut”

  • Dalslands kanal: ”Jag kan verkligen rekommendera en tur på kanalen med någon av kanalbåtarna”.

  • Pilgrimsleden: ”Fantastisk natur och bra vandringsleder.”