({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Martin Gustavsson

Upperud 9:9 – från industribyggnad till annorlunda hotell

Hon är göteborgskan som kom till Dalsland redan på 70-talet och som blev kvar. Kerstin Söderlund har sedan dess bland annat varit lantbrukare i 20 år. 2013 fick hon upp ögonen för Upperud 9:9 – en gammal industribyggnad som ursprungligen fungerade som spannmålssilo. Sedan ett par år tillbaka har lokalerna istället fyllts av turister. Upperud 9:9 har blivit vida omtalat som ett boende värt att resa långt för.

Det var när Kerstin Söderlund arbetade med utveckling av vandringsleder i Dalsland som satsningen på att renovera den gamla industribyggnaden inleddes. 2015 stod nya Upperud 9:9 klart. Här finns fem hotellrum som alla är lite som små kompakta studios, med boende i etage i en väldigt unik byggnad. Många av gästerna är turister som vill vandra längs den tio mil långa Pilgrimsleden som sträcker sig genom hela Dalsland från söder till norr.

—     Naturen här är fantastisk! Det är kuperat, mycket vatten och inga långa spikraka vägar. Sedan är det ju så pass glesbefolkat att man verkligen kan tala om vildmark, trots att vi bara befinner oss ett par timmar norr om Göteborg. Du kan faktiskt gå härifrån Upperud och fyra mil iväg till Edsleskog och knappt se ett enda hus.

Att uppleva Dalsland via Pilgrimsleden är något som Kerstin verkligen kan rekommendera. Här handlar det om en behaglig form av vandring, med fokus på att varva ner, koppla av och komma i kontakt med naturen snarare än att uppleva äventyrsfyllda strapatser.

—     När jag pratar med gästerna som kommer hit, både från Sverige och utlandet, så förstår jag att det är många som uppskattar att komma ut i naturen och få umgås i lugn och ro utan stress. Sedan tycker man att det är skönt att få komma hit till oss på kvällen och äta och dricka gott och sova i en skön säng. Jag brukar säga att Upperud 9:9 ska vara som en gästhamn, fast på land.

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

När är då Kerstin som lyckligast på jobbet? Hon funderar en halv sekund och sedan kommer svaret:

—     Eftersom jag är morgonmänniska så är det nog vid frukosten. När jag ser glada och förväntansfulla gäster äta och planera sin dag och de frågar om råd om vad de kan göra – då mår jag som allra bäst. Nöjda gäster är den allra bästa belöningen!

Tre Dalslandstips från Kerstin Söderlund

  1. Dalslands Konstmuseum
  2. Kerstin Ljungqvists ateljé i Dals Rostock
  3. Not Quite