Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Roger Lärk

Vandring i Fall- och Slussområdet

Vandra längs Trollhättefallen och Göta älv längs en mycket naturskön vandrings- och strövstig utefter de branta stränderna. Längs älven och slussområdet finns tre skyltade promenader som, förutom storslagen natur, ger intressant information om allt från industrihistoria till sagor och myter. Kartor finns nedan digitalt att ladda ner och finns i tryckt variant att hämta hos turistbyrån i Trollhättan.

Nils Ericsons promenad
Vandra längst med slussarna, som utan tvekan är ett av Trollhätteområdets mest välbesökta utflyktsmål. I denna unika miljö får du stifta bekantskap med tre generationer slussleder, skapade utifrån fartygens behov att ta sig förbi Trollhättefallen.
Promenaden tar dig förbi betydelsefulla sevärdheter så som Kanalmuseet, naturområdet Gamle Dal'n och slussleder från 1800, 1844 och 1916.
Karta finns hos Trollhättans turistbyrå och att ladda ner här.

De Lavals Promenad
Vandra längs med fallen och branterna på älvens västra sida. Vissa tider under sommaren (2020: På grund av rådande restriktioner kring COVID-19 så är fallpåsläppen inställda tillsvidare, läs mer här) öppnas dammluckorna så att vattenmassorna kan forsa fram som förr och då är denna del av fallsträckan den ojämförligt största turistattraktionen i området. Vattnets kraft utnyttjas i de två kraftverken Olidan och Hojum.
Promenaden tar dig förbi betydelsefulla sevärdheter så som Strömkarlsbron, Kungsgrottan och Trollhättans kyrka.
Karta finns hos Trollhättans turistbyrå och att ladda ner här.

Vilhelm Hansens Promenad
Vandra runt Olidans kraftstation, Sveriges första stora vattenkraftsprojekt och en majestätisk byggnad belägen i ett storslaget natursceneri. Under turen får du också ta del av andra byggnadsverk som har uppförts i anslutning till kraftstationen, samt beskåda den 32 meter höga fallhöjden ner till älven.
Promenaden tar dig förbi betydelsefulla sevärdheter så som Nohabs äldsta kvarvarande bebyggelse, Olidans kraftstation samt Insikten.
Karta finns hos Trollhättans turistbyrå och att ladda ner här.

Edsvidsleden
I Göta älvs vackra dalgång i södra Trollhättan går Edsvidsleden och den är en något större utmaning. Leden är ca 1.5 mil lång och löper i kuperad terräng. Fyra-fem timmar eller mer får man räkna med att hela turen tar, beroende på hur fort man vill gå och hur långa raster man vill ta.
Vandringen startar vid Olidans kraftstation i fall- och slussområdet, går genom Åkerströms naturreservat och avslutas via natursköna och spännande stigar högt över den torrlagda fallfåran. 
Mer information och digital karta här. 

Kärlekens stig
Strosa på Kärlekens stig- ett romantiskt och mysigt promenadstråk med skog på ena sidan och älven på andra mitt i Älvrummet. På vägen passerar du bland annat Elvius sluss som ingick i Polhems ofullbordade slussled.
Karta finns hos Trollhättans turistbyrå

Träbrostigen
Träbrostigen- ett av de nyare stråken som sträcker sig mellan Gamle dal och Olidestationen. Upplev en skogsrik natur där du bland annat kan promenera eller löpa på berg, träbroar och jord.
Karta finns hos Trollhättans turistbyrå

 Teaser för Den Levande Historien Följ med på Den levande historien

Upplev ljudberättelser i Trollhättans Fall- och Slussområde, kostnadsfritt i din telefon.

Promenera i fall– och slussområdet. Hitta skyltar med Den Levande Historien för att höra spännande ljudberättelser på plats. Allt du behöver är en telefon med internet. Skyltarna finns på historiska platser kring fall– och slussområdet samt på Innovatum. Ta dig ned till respektive område för att uppleva berättelserna.

På webbsidan DenLevandeHistorien.se hittar du mer information och karta över vart de olika skyltarna finns. 

Provlyssna direkt