({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
10
aug
-
02
okt

Bronsskatten
Alingsås

Unik utställning om ett omtalat bronsåldersfynd

En skatt mitt i skogen

Det var en solig torsdag förra påsken när Tomas Karlsson som är kartritare och illustratör till vardags, var ute i skogen för att rita en ny karta till en kommande orienteringstävling. Han stod på ett stenblock och skulle precis ta ett steg därifrån, då han plötsligt fick syn på något som blänkte till. Det visade sig vara ett spektakulärt fynd med över 70 föremål från yngre bronsåldern. Nu visas de upp för allmänheten på Alingsås museum.

Unik utställning

I den anrika byggnaden Alströmerska magasinet där Alingsås museum huserar, gestaltas bronsåldersfyndet i en gemensam utställning på plan fyra. Utställningen, som fått namnet Bronsskatten, invigs onsdagen 15 juni kl. 17 och pågår till och med 2 oktober.

Bronsskatten berättar om hur fynden hittades, hur föremålen togs omhand, men också vad det var för fynd som egentligen hade gjorts. Lär dig mer om hur skattens omfattning hela tiden växte ju mer arkeologerna letade, konserveringsprocessen samt hur föremålen omedelbart togs om hand på plats för att inte skadas. Genom att presentera de allra senaste forskningsrönen från ledande experter på området får museibesökaren också veta mer om hur fynden kan tolkas vetenskapligt. Finns det bara en teori om varför de lades under en sten för omkring 2500 år sedan, eller finns det flera sätt att förklara Bronsskatten?

Fotograf: Mats Hellgren

Läs mer om fyndet

Sommarens öppettider 15/6-2/10
Måndag stängt
Tisdag-söndag kl 12-16

Kontaktinformation

Alingsås museum

Bankgatan 3

44130 Alingsås


Telefon: +46 32261 65 96


E-post: museum@alingsas.se

Hemsida: Till hemsida