({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Rabatt med lila blomma och grusgång.

Nolhaga trädgård

På promenadavstånd från Alingsås stadskärna i hjärtat av Nolhaga park ligger Nolhaga trädgård. Strosa bland steppsalvia och svansfjädergräs, slå dig ner under avenbokens magnifika trädkrona eller varför inte njuta av en picknick i det gröna.

Här har det sedan 1700-talet experimenterats med växter och odling en intention som lever än idag. Förr testades här olika arter som kunde säljas och övervintra i ett kallt klimat. Idag är Nolhaga trädgård med sina gångvägar, gräsytor och rabatter en inspirerande och vacker trädgård som bidrar till biologisk mångfald.

Nolhaga trädgård - En inspirationsträdgård

Inspirationsträdgården består av mindre småträdgårdar och rabatter som tillsammans utgör formen av ett kors med en mittcirkel i gammal trädgårdstradition. Här finns bland annat en experimentverkstad och fjärilsträdgård där du kan ta del av klimatsmarta och vackra växter, fröer och jordar. Kanske finner du inspiration att testa hemma i din egen trädgård eller balkong. I rabatterna återfinns tåliga och vackra perenner som går att köpa i vanliga plantskolor. Vilka gillar du bäst?

Susie’s English Garden - Engelsk trädgård designad av Susie White

En del av inspirationsträdgården består av en klassisk engelsk trädgård - "An English Cottage Garden" utformad av trädgårdsdesignern och författaren Susie White. Här hittar du vildväxande perenner, gammaldags buskrosor, gräs och som kontrast, klippta häckar och idegranar.

Den engelska trädgården är genom föreningen Trädgårdsresan ett internationellt utbyte mellan Västsverige och engelska National Gardens Scheme. Det finns därför en klassisk västsvensk trädgård i Saltwell Park i Gateshead, Newcastle, England.

 

 

Nolhaga trädgård fortsätter utvecklas

Den del av Nolhaga trädgård som nu är klar på 4500 kvadratmeter är första etappen av tre utvecklingsetapper. Kommande utveckling av Nolhaga trädgård är planerat att pågå fram till 2029. Nolhaga trädgård kommer då vara 17 000 kvadratmeter stor.

Vi kan se fram emot:

  • Nya gångvägar
  • Öppen yta för marknader
  • Odlingsytor i mark för odlingsföreningar

Historiens vingslag i Nolhaga trädgård

Nolhaga trädgård ligger på historisk mark. Det var här som Jonas Alströmer som då ägde Nolhaga säteri utformade sin privata trädgård i början av 1700-talet. Den bördiga jorden gav både grönsaker, frukt och blommor till hushållet men också pengar då grödorna såldes. Här experimenterades det med odling av potatis eller så kallade nolor. Alströmer prövade tillexempel att odla potatis i bergsskrevor. Experiment som säkert var avgörande för att Alströmer sedan kunde sprida kunskap om potatisen som gröda och delikatess.

I slutet av 1800-talet var det Claes Adelsköld med familj som ägde trädgården. Familjen Adelsköld byggde klart nuvarande Nolhaga slott 1880 och lät också uppföra ett antal hus för sina anställda bland annat orangeri och växthus som idag är rivna. Trädgårdmästarvillan, där trädgårdsmästaren med familj bodde finns kvar än idag. Trädgårdmästarvillan har rustats upp utvändigt till ett liknande utförande som den hade på 1880-talet.

Läs mer om Nolhagas historia här

Gammalt svartvitt foto av trädgård med hus och växthus.

foto okänd, Alingsås museum 

Mer om Nolhaga