({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Sommar i Nolhaga

Med härligt promenadavstånd från Alingsås stadskärna ligger Nolhagaområdet. Här finns många aktiviteter som kan anpassas till social distansering, oavsett ålder och intresse. 

Sommartid grönskar både slottspark och naturreservat, Nolhaga slott står stolt och endast ett stenkast bort ligger sjön Mjörn som bjuder in till både bad, båtturer och rekreation.

Vandring och fågelskådning runt naturreservatet

I Alingsås är det nära till naturen. Nolhagaviken är ett av stadens fyra stadsnära naturreservat på totalt 55 ha. Den utgörs av nordöstligaste viken av sjön Mjörn och är mycket näringsrik. De grunda bottnarna och den rika växtligheten vid Säveåns mynning har skapat förutsättningar för ett rikt fågelliv. Viken ligger strax utanför Alingsås centrum och är därför ett välbesökt strövområde.

Nolhagaviken är främst känd som en rastlokal för vår- och hösthäckande fåglar. Från fågeltornet som ligger centralt i reservatet och norr ut till Lycksalighetens ö vidtar ett bladvassbälte som övergår i våtmarksmosaik. De vanligaste arterna i vikens artrika häckfågelfauna är skäggdopping, gräsand, sothöna, rörsångare och sävsparv. Mer ovanliga är skedand, småfläckig sumphöna och stenknäck. I alskogen och videsnåren uppehåller sig hackspettar och många olika småfågelarter. Strandängarna har restaurerats och betas numera.

Kärret, även kallat Kongo, skall fortsätta att utvecklas fritt som en tidvis översvämmad naturskog. Här kan du gå på den utlagda spången och uppleva ”urskog” med alla sinnen.

 

Spela frisbeegolf på en av Sveriges bästa banor

I Nolhaga finns en discgolfbana med 18 hål. Nolhagabanan har klassificering A, vilket innebär utmanande banor med längder mellan 50 till 300 meter. Oavsett tidigare erfarenhet är alla spelare välkomna till denna bana. Om man inte har egna discar kan man låna det gratis inne på Nolhaga slott (öppet 11-16 dagligen med lunchstängt 13-14 mån-fre).

Läs mer om discgolf i Alingsås

 

Testa Nolhagaparkens utegym

I Nolhagaparken finns sedan 2014 ett utegym i att nyttja. Gymmet ligger i anslutning till ett motionsspår och består av åtta olika maskiner och redskap. Maskinerna fungerar så att man använder sin egen kroppsvikt som belastning. Det finns övningar att göra som passar både för nybörjare och vana motionärer. Stationerna är tillgänglighetsanpassade och det finns övningar som kan utföras i rullstol. Utegymmet är belyst under kvällstid. Hitta hit: Gräsplätten vid Citrongatan 16-22.

Utforska Nolhaga slott

Nolhaga slott byggdes 1879-1880. Det ritades i en italiensk nyklassiskt villastil. Slottet är en ståtlig byggnad i italiensk nyrenässansstil som tronar mitt i parken. I slottet finns det konstutställningar med fri entré. Dessa är gratis att besöka när slottet är öppet, vilket är dagligen kl. 11-16.

Det sydvästra rummet på våning 2 är kommunens vigselrum. I vigselrummet är väggarna klädda med en serie franska panoramatapeter tryckta i Paris av firma Dufour & Leroy 1824. Dessa hängde tidigare i salongen med spegelspisen och var mycket populära i högreståndsinredningar under början av 1900-talet.

Parkaktiviteter

 

Fika på Alingsås enda slottskafé

På slottet finns även ett glasskafé - hos Larssons Glass hittar du många härliga och smakfulla glasskreationer såsom kulglass, pinnglass och våfflor med massa tillbehör. Här finns också fika samt lättare kafémat att avnjuta både på uteserveringen och inne i slottet. 

LandArt i Nolhagaparken 

Inom ramarna för projektet Landart i Alingsås har Kulturföreningen Tornet mellan åren 2013 och 2019 bjudit in 16 internationella konstnärer som skapat 13 stycken platsspecifika verk i Nolhagaparken och Gräfsnäsparken i Alingsås. Konstnärerna har arbetat med lokala material eller material och tekniker relaterade till Sverige. 

I dag finns det sju olika LandArt-konstverk kvar att skåda i Nolhagaparken. Karta över var konstverken är placerade finns att hämta på Nolhaga slott.


I Nolhagaparken finns även flera ovanliga träslag att skåda. Inte att förglömma är de två träd som är planterade av kungafamiljen, varav det senaste planterades av Kronprinsessan Victoria under Alingsås 400-årsjubileium år 2019. Strosa runt i den stora, rofyllda slottsparken och njut av lugnet.

I området ligger även barnens favoriter Nolhaga lantgård och lekplats samt den långgrunda badplatsen Playa Mjörn intill fotbollsarenan Mjörnvallen (där toalett finns).

Välkommen att uppleva sommaren i Nolhaga!

Läs även dessa artiklar: