Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Gaby Karlsson Hain

24
mar
-
19
maj

Vandra i Ronjaland - Vårprogram
Åmål

Söndagsutflykter

Söndagen 24 mars: Historisk utflykt i Fröskog
(svårighetsgrad: lätt)
Från Fröskogs Kyrka tar vi oss på delvis nyröjd stig via scoutstugan ner till dammen i Fröskog. Där beses resterna av kvarn och hammare från järnepoken. Vidare vandrar vi via gästbryggan vid Ärr, förbi lastplatsen för manganmalmen, upp till jätteekarna vid Lilla Strand upp till Vikenvägen, passerar på tillbakavägen Stenarsbyn och Kristinedals Herrgård. Små berättelser ges om allt vi passerar. Hela promenaden mäter ca 5km.

Söndagen 14 april: Historisk utflykt Riperud – Verkälven
(svårighetsgrad: medel)
Vi kommer att starta promenaden från Verkälvens mynning i Ärr, gå gamla vägen förbi fördämningen för det gamla bok och vaskverket, via Edet ner till platsen för kung Gustavs Silverhytta. Därefter skogsvägen förbi Älgåna, med en avstickare till en bergsknalle med fin utsikt där vi tar en fika. Sedan över Furesjöbäcken som vi följer ner mot Verkälven, där Monica Åhlund, hembygdsforskare med kvarnar som specialintresse, berättar om kvarnar i äldre tider och om lämningarna efter kvarnen längs Furesjöbäcken, innan vi når torpruinen Riperud inte långt från älvens mynning i Ärr. Små berättelser ges om allt vi passerar. Hela promenaden mäter ca 3km.

Söndag 19 maj: Linheden från Knarrbysjön (Delvis nya stigar skapade av Föreningen Vandra i Ronjaland)
(svårighetsgrad: medel)
Vi startar vid vändplan strax innan Vreket och går på delvis nyskapade stigar upp till vackra Oscars Knatte, utefter Knarrbysjöns västra strand, stig i serpentin upp till östra naturslingan med ädellövskogen och jätteekarna och Linheden. Fikapaus vid utsiktspunkt Linheden. Därifrån fortsätter vi på naturstigen tillbaka ner till Knarrbysjön igen och åter till utgångspunkten. Hela promenaden mäter ca 6 km.

Samling kl. 10.00

Samling vid Fengersfors lanthandel kl. 10.00 för samåkning till dagens utflyktsmål. Vid frågor, kontakta Roy Andreasson: 070-257 82 93. Vid utebliven evenemangsannons i PD, är utflykten inställd. Vi går alltid i ett lugnt och gemytligt tempo så att alla ska trivas.

Råd och anvisningar för vandringsdeltagare

  • Skor med kraftiga sulor, kängor eller stövlar rekommenderas, eftersom det ofta är blött i markerna. Använd broddar när det är halt.
  • Stavar kan vara ett bra stöd, särskilt vid dåligt väglag eller oländig terräng.
  • Packa ryggsäcken med sittunderlag, matsäck, vatten och varm dryck, eftersom vi gör en eller flera raster beroende på vandringens längd.
  • Sist men inte minst – njut av vandringen, naturen och samvaron!

Svårighetsgrader

Lätt: Leden går på mark som är plan eller har svag lutning. Ledens underlag är jämnt, utan trappsteg eller steniga partier. Vandringsleden är minst en meter bred

Medel: Bra framkomlighet. Hela eller delar av turen går på naturstig. Nivåskillnader som är utan problem för en person med normal kondition.

Svår: Begränsad framkomlighet på grund av branta passager och större nivåskillnader som kräver god kondition. Avancerad Begränsad framkomlighet på grund av branta passager och större nivåskillnader som kräver god kondition. God erfarenhet av friluftsliv är ett krav eftersom leden går i obebyggda områden. Vandraren måste ha rätt utrustning och bära med sig allt som behövs under vandringen.

{{cal.Localization.FullMonthNames[cal.currentMonth]}} {{cal.currentYear}}
  • {{day}}
  • {{day}}
  • {{day}} {{time.Start + (time.End ? ' - ' + time.End : '')}}
  • {{day}}
{{cal.Localization.ShortDayNames[event.Date.weekday]}} {{event.Date.day}} {{cal.Localization.ShortMonthNames[cal.currentMonth]}} {{time.Start}} {{time.End ? ' - ' + time.End : ''}}
Kontaktinformation

Vandring i Rojaland

Fabriksvägen 3

662 95 Fengersfors


Telefon: +46 070 257 82 93