({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Patrik Gunnar Helin.

Så går det till bakom ljuskulisserna aa

Lights in Alingsås pågår för fullt. Ljusinstallationerna skapar en trolsk atmosfär över Alingsås centrala delar – och lockar omkring 80 000 besökare varje år. Men hur går det egentligen till bakom kulisserna? Erik Hagström är ljusdesigner på ÅF Lighting, och är tillsammans med kollegan Chiara Carucci ett av de designteam som medverkar i år. Här berättar han mer.

 

Startskottet för Lights in Alingsås går redan i februari varje år. Då träffas nämligen alla deltagande designers i Alingsås tillsammans med arrangörerna, som då har bestämt årets tema. För 2016 är det de 17 Globala målen för en hållbar framtid som gäller. Bland årets deltagande ljusdesigners finns Erik Hagström och Chiara Carucci, båda från ÅF Lighting. Tillsammans med sitt team av ljusdesign- och arkitektstudenter från många olika internationella universitet , står de bakom installationen ”Nature calling”, som finns i Brunnsparken i centrala Alingsås. Redan vid startmötet med arrangörerna i februari började tankarna gro på hur de skulle kunna tolka ”sitt”hållbarhetsmål.

—     Vi utgick från det globala klimatmålet nr 13 – att vi måste agera nu för att kunna göra en förändring. Brunnsparken med sitt centrala läge som en samlingsplats blev en bra symbol. Vi måste samarbeta om det ska hända något. Den varierade miljön i parken, med både vatten och träd kändes som ett bra ställe för oss att ta avstamp i, säger Erik Hagström.

 

Fotograf: Robert Persson

Det som gör Lights i Alingsås till, som Erik Hagström uttrycker det, en motor för ljusbranschen i Europa, är att den samlar olika aktörer. Ljusdesigners drar upp riktlinjerna för installationerna, som sedan skapas i samarbete med ljusstudenter från olika internationella högskolor och universitet. Själva byggandet och elektrikerarbetet sker tillsammans med lokala gymnasiestudenter från elprogrammet.

—     Det handlar mycket om att sätta en känsla och lämna stort utrymme till studenterna. Under den så kallade workshopen i slutet på september samlas vi designers igen i Alingsås under 10 dagar. Studenterna är med 7 dagar och det är då installationerna tar form. Vi är med under hela processen och handleder.

Erik deltog själv som student i Lights in Alingsås 2013, och tycker att det känns kul att komma tillbaka igen, nu tillsammans med kollegan Chiara. De arbetar i vanliga fall bland annat med belysningsprogram för kommuner.

—     Chiara är passionerad och drivande, medan jag står för lugnet och strukturen – lite som Yin och Yang. Vi kompletterar varandra väldigt bra i arbetslivet.

Lights in Alingsås pågår fram till 6 november.