Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
16
nov
-
24
feb

Fristad - ett svar på förföljelse och förtryck
Bengtsfors

Kvinnor och män från olika länder har bidragit med sina livsberättelser

Fyra fristadsstipendiater, kvinnor och män från olika länder och med olika yrken, har bidragit med sina livsberättelser och erfarenheter till utställningen Fristad- ett svar på förföljelse och förtryck. Författaren och journalisten Mustafa Can har skrivit texterna och Anders Hansson, Årets Bild 2016, är fotografen bakom utställningens bilder.

Det är Bohusläns museum och Västra Götalandsregionens fristadskoordinator som tillsammans producerat denna vandringsutställning som vill lyfta fram fristadsarbetet i världen, Sverige och Uddevalla. Alltfler konstnärer,
författare och journalister ansöker om fristad och det finns behov av fler fristäder i världen. Huvudsyftet med utställningen är att få fler kommuner att vilja bli fristad och också få fler medvetna om att yttrandefriheten är något
vi ständigt måste arbeta för.

Västra Götaland är sedan 2014 en fristadsregion med möjlighet att stötta regionens kommuner. År 2015 blev Uddevalla en fristad, en av två kommuner i Västra Götalandsregionen. Den andra är Göteborg som år 1996 blev den första fristaden i Sverige.

Det övergripande arbetet med fristäder organiseras av ICORN, en internationell organisation som verkar för att erbjuda skydd och arbetsro i form av fristäder för författare och konstnärer som förföljs och som inte kan utöva sitt yrke i sitt hemland. En förföljd författare får möjlighet att under två års tid bo på en skyddad plats.

Fakta: Under 2017 ansökte 119 personer om en fristad. 24% av dessa var kvinnor, 47% av de sökande var
journalister, 28% författare och poeter, 6 % bloggare. 15 % av de sökande var från Iran, 14% var från Syrien, 9 % från Bangladesh och 5 % från Eritrea.

{{cal.Localization.FullMonthNames[cal.currentMonth]}} {{cal.currentYear}}
  • {{day}}
  • {{day}}
  • {{day}} {{time.Start + (time.End ? ' - ' + time.End : '')}}
  • {{day}}
{{cal.Localization.ShortDayNames[event.Date.weekday]}} {{event.Date.day}} {{cal.Localization.ShortMonthNames[cal.currentMonth]}} {{time.Start}} {{time.End ? ' - ' + time.End : ''}}

Bengtsfors Bibliotek och konsthall

Bengtsfors konsthall ligger i Bengtsfors centrum, i samma byggnad som biblioteket och Strömkullegymnasiet. Här ligger även café Strömmen.

Läs mer
Kontaktinformation

Bengtsfors bibliotek och konsthall

Tingshustorget

66631 Bengtsfors


Telefon: +46 531 52 63 47


E-post: Skicka E-post

Hemsida: bengtsfors.se