({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Vit låg lång byggnad med stora fönsterpartier. Byggnaden bryts av med en lite högre mörkt parti.

Fotograf: Wingårdhs och Lotus Hotel Group

Nya ägarna sätter Skövde och Billingen på kartan

Äntligen! Nu väntar nya tider för Skövdes landmärke Billingehus. Efter några år i dvala väcker nu de nya ägarna, Lotus Hotel Group, liv i den unika byggnaden som blickar ut över Skövde högst upp på Billingen.

Det krävs ett visst mått av mod och starka visioner för att ta sig an ett projekt i storleken av Billingehus – en byggnad som de flesta Skövdebor och många skaraborgare har en relation till. Så hur tänkte och kände de nya ägarna när de såg byggnaden och bestämde sig för att köpa den?

- Billingehus är superfint och ligger på en fin plats och vi såg det originella med byggnaden, det fanns något som kittlade väldigt mycket. Vi är vana vid att se på platser med nya ögon och med våra övriga hotell verkar vi i lokalt starka och historiska miljöer. Vi kändeven att det finns ett stort engagemang på berget och det gjorde oss trygga i att våga gå vidare, säger Amanda Oskarsson från Lotus Hotel Group.

Nu väntar renovering och restaurering av Billingehus och under SM-veckan i januari 2023 öppnas hotellet upp för boende och från juni 2023 öppnas del för del upp. Till sommaren 2024 invigs hotellets spa och till årsskiftet 24/25 välkomnas de första gästerna till den nybyggda eventdelen som ritats av Gert Wingård. (Byggtiderna har justerats efter artikeln skrevs och därför ändrats här i efterhand.)

Ljus skissbild med många trästolar utplacerade i en stor kongresssal med mjukt välvt tak. Bortre väggen är helt i glas (mot utsikten över Skövde.)

Fotograf: Wingårdhs och Lotus Hotel Group

- Förhoppningsvis kommer man att känna igen sig lite och samtidigt bli lite överraskad och upplyft. Vi kommer att skapa nya öppningar för att koppla ihop hotellet med alla aktiviteter på Billingen. Ombyggnader och tillbyggnader kommer att förstärka anläggningen och skapa nya möjligheter. Vi vill sätta Billingehus på Sverigekartan och samtidigt vara en plats dit Skövdebor och Skaraborgare vill komma mitt i vardagen för att både kunna koppla av, aktivera sig och få ny inspiration, säger Amanda.

En välkänd Skövdeprofil har engagerats i renoveringen av Billingehus. Arkitekten Gert Wingårdh, uppvuxen i Skövde, kommer med sitt team att lyfta Billingehus till nya höjder.

- Vi kände att Billingehus är ett hus som inget annat och att det är viktigt att man tar det på allvar. Därför är det extra roligt att samarbeta med Gert som har ett lokalt engagemang. Gert och hans team vill förstärka Billingehus grundtanke och vara varsamma med det som redan finns och är unikt med huset, säger Amanda Oskarsson.

Fakta Lotus Hotel Group

Hotellfamilj med förankring i Västsverige.
Äger förutom Bilingehus även Arken Hotel & Art Garden Spa i Göteborg, Varbergs Stadshotell och Asia Spa samt anrika Hôtel Eggers i Göteborg.
https://www.lotushotelgroup.se/

Fakta Billingehus

Uppfördes 1970 och ritades av Hans-Erland Heineman från Skövde. Heineman ritade också som bland mycket annat Skövde kulturhus, Commercehuset, Sankt Johannes kyrka i Skövde och Götene kommunhus.