({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Fyra traillöpare utmed traillöpningsspår på Billingen Skövde

Fotograf: Tobias Andersson

Trailspår

Billingen är en fantastisk arena för dig som gillar löpning på små varierande stigar – traillöpning. På berget och i dess sluttningar finns fullt med roliga stigar perfekta att utforska och uppleva i löparskorna.

Vill du ut och gå när det är vinter och vissa av våra motionsspår används för skidåkning? Läs mer om varför du inte få gå i spåren.

 

Trailspåret - fritidsområdet

Längd: 5,4 km

Start & Mål: Billingens fritidsområde

Teknisk trail skala 1-5: 4

Kupering Skala 1-5: 3

Reflex: Ja

 

Beskrivning

Spåret startar med övriga spår på stadion men går nästan direkt in på mindre stigar med mer obanad känsla, trots att du hela tiden befinner din nära övriga motions- och cykelspår är känslan av storskog påtaglig. Kuperingen är snäll de första tre kilometrarna men sedan lämnas Billingens platå för löpning på sluttningen, först snabbt nedför, sen lite på skrå med milsvid utsikt innan alla förlorade höjdmeter skall tas igen uppför i ett svep. Underlaget varierar från kortare avsnitt på snabba spår till mer obanat och stökigt underlag och oavsett vad du föredrar bör du hitta ditt favoritunderlag nånstans längs banan. Avslutningen runt Indiansjön är snabb och strax är du tillbaka där spåret började. Kanske ta ett varv till!? 
Utmana dig själv och spring med pannlampa, trailspåret har reflexer.

OBS! Trailspåret har fått dras om för att inte korsa de nya cykelspåren.

 

Trollstigen

Längd:12,4 km, avkortningar på 2,6 km och 8,1 km

Start & Mål: Billingens fritidsområde

Teknisk trail skala 1-5:  2 - Medelteknisk trail

Kupering Skala 1-5: 4 - Relativt kuperat

 

Beskrivning

Lummiga Rhododendrondalen och de magnifika diabaspelarna vid Ryds grottor är några av sevärdheterna längs stigen som mestadels är ganska smal. Trollstigen erbjuder ordentligt med kupering, vi springer både nedanför och ovanför Billingens branta kant. En löptur som ger en riktigt fin känsla av Billingen. Trollstigen är en tydligt uppmärkt vandringsled.

 

Simsjön

Längd: 9 km

 

Start & Mål: Herrekvarns badplats

 

Teknisk trail skala 1-5:  3 - Medelteknisk trail

 

Kupering Skala 1-5: 4 - Moderat kupering

 

Beskrivning

Vid Simsjöns södra spets startar Billingeleden. Vi väljer dock att först ta stigen längs västra sidan av sjön, passerar Ryttmästarbostället som är en kul samling ryttartorp från 1600- och 1800-talen. Efter att ha rundat sjön svänger turen in på Billingeleden och går söderut längs bergskanten ner till Skultorps nabbe som bjuder på fin utsikt.

 

Silverfallet

Längd: 20,5 km

 

Start & Mål: Parkeringen vid Silverfallet. Mellan Timmersdala och Lerdala svänger av mot Silverfallet vid Karlsfors.

 

Teknisk trail skala 1-5:  3 - Medelteknisk trail

 

Kupering Skala 1-5: 3 - Moderat kupering

 

Beskrivning

Här springer vi över ängar och betesmarker, förbi idylliska gårdar. Känslan under de mäktiga ekarna i naturreservatet Högböle ängar är speciell, de betande djuren håller landskapet öppet och lättsprunget. Vattenfallet Silverfallet och den omgivande miljön, som stammar från gamla kalkbrott och alunbruk, är värd ett stopp.

 

Lerdala - Billingens fritidsområde, utmed Billingeleden

Längd: 22 km

 

Start & Mål: Vi startar i Lerdala, följer Billingeledens orange markering längs hela sträckan och når målet vid Billingens fritidsområde.

 

Transport: Eftersom det är olika start och mål på rundan, rekommenderar vi att börja med att ta Västtrafiks buss 614 från Skövde Centrum till starten vid Källbacka.

 

Beskrivning

Löpturen passerar ängsmarker, lövskogs- och barrskogspartier i ett delvis flackt, men ibland även kuperat landskap. Under sen vår och sommar passerar du stora fält med ramslök som sprider en härlig doft. Passa på att stanna och drick, njut av utsikten.

En favoritplats är Ryds grottor, en klyfta som öppnats upp vid ett bergsskred. De mäktiga diabaspelarna har glidit ut 10-20 meter på den underliggande lerskiffern. I branten och botten av klyftorna finns gott om mäktiga stenblock. Här är lätt att känna sig liten!

Tips! Billingeleden är en 57 km lång vandringsled som är uppdelad i åtta etapper och passar lika bra för en löptur. Läs mer om Billingeleden här>>

 

Flämsjön

Längd: 9,8 km

Start & Mål: Flämslätts stiftsgård

Teknisk trail skala 1-5:  2 - Medelteknisk trail

Kupering Skala 1-5: 1 - Moderat kupering

 

Beskrivning

Vilken mysrunda här vid Billingens västra fot! Inte mycket kupering, men desto mer vacker skogs- och hagmark med stora ekar och kulturbygd. Vi möter även myrar, som vi tar oss över på spång. Turen passerar Remningstorps arboretum, en samling träd från hela norra halvklotet. På östra sidan av sjön blir det lite löpning på grusväg för att få ihop rundan. Får du feeling är det bara att avsluta med ett bad vid den fina badplatsen.

 

Höjentorps slottsruin

Längd: 6,3 km

Start & Mål: Vi utgår från Höjentorps slottsruin, nedanför Billingens västra sluttning och några kilometer norr om Varnhem.

Teknisk trail skala 1-5: 2 - Lättlöpt trail med en del leriga partier

Kupering Skala 1-5: 2 - Småkulligt

 

Beskrivning

Med utgångspunkt vid det som en gång var ett ståtligt barockslott med anor från 1200-talet. Vi tar en runda på 6,3 km på vandringslederna i naturreservatet som tar oss genom ett säreget landskap. Den kulliga löpturen går genom nästan djungelliknande skog med täta lövvalv. Vegetationen består av ek, alm och hassel, vid rätt årstid blommar vitsippor, ramslök och orkidéer. Vi springer också längs vackra sjöar.

 

 

För den som är sugen på att tävla på Billingen Skövde arrangeras årligen Billingen Trail Marathon på 45 km eller 21 km och Billingen X-trail Classic, Reflexrun och Papricaloppet för barn. För mer information kika in i vår evenemangskalender. 

 

Tips! Här hittar du mer detaljerad information, filmer och gpx-filer för Trailrunning Swedens rundor på Billingen: https://trailrunningsweden.se/trails/billingen/