({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Den ultimata guiden till Västsveriges campingar

Oavsett om du föredrar husvagn, husbil, tält eller stuga är trenden att campa just nu lika het som de bohuslänska granitklipporna en soldränkt julidag. Här är vår guide till 16 populära campingar i Bohuslän, Dalsland och Västergötland – inklusive tips på kringaktiviteter och matställen!

 

Campingar i Bohuslän

Daftö Resort, Strömstad

Varje dag är ett äventyr! Det är åtminstone devisen för dig som väljer att bo på Daftö Resort, strax söder om Strömstad. Äventyrsbad, bryggbastu, badtunna, spabehandlingar, äventyrsgolf och havsbad är bara några av de saker som kommer hålla dig och din familj sysselsatta dagarna i ända. Hela campingen har ett pirattema, vilket inte minst märks på nöjesparken Daftöland, som ligger vid entrén till campingområdet. Här pågår äventyr och piratlek varje dag, hela sommaren. Åkattraktionerna får det att kittla i magen och dra i smilgroparna, men pass på – när piratteatern drar igång gäller det att se upp för både bomber och granater.

Tips på vad du kan se och göra i närheten av Daftö Resort:

 • Det pulserande kustsamhället Strömstad ligger bara fem kilometer norr om Daftö och stoltserar med vacker arkitektur och en lång kurortshistoria. Härifrån är det lätt att göra en båtluff ut till Kosteröarna – ett måste när du besöker norra Bohuslän! Upptäck skärgården när den är som allra vackrast längs vandrings- och snorklingsleder eller paddlandes i en kajak bland kobbar och skär.
 • Söker du en något annorlunda upplevelse rekommenderas ett besök till Alaska På Nord-Långö. Här kan du ta del av guldgräverskan Hilmas sten- och blomsterträdgården med stora valv och broar uppbyggda av stenar, snäckor och cement.
 • För dig som gillar shopping är ett besök till det omåttligt populära shoppingcentret Nordby, intill den norska gränsen, ett hett tips.

Fler upplevelser i Strömstad.

Här äter du gott i närheten av Daftö Resort:

 • Givetvis finns ett brett utbud av matställen på Daftö Resort.
 • Besök även Backlunds eller asiatiska Heat.
 • Eller ta dig ut till Sydkoster. Den frodiga trädgården och det artrika havet gör att Kosters Trädgårdar lockar med smakupplevelser från eget bageri, gårdsbutik, café och restaurang.

Fler tips på matställen i trakten kring Strömstad. 

 

 

Grebbestadfjorden, Grebbestad

Oavsett om solen gassar eller snön yr får du en spännande och upplevelserik vistelse på Grebbestadfjorden, eller Grebbestad Camping som den också kallas. Klassiska campingplatser, stugor och ett pensionatboende med hotellstandard finns att välja bland. Utmana vänner och familj på äventyrsgolf, spela boule, bada i havet, njut av trubadurkvällar eller koppla av i bastun. Under sommaren finns en mängd aktiviteter att välja bland i barnklubben ”Kul på Hjul”.

Fotograf: Jerker Norlander

Tips på vad du kan se och göra i Grebbestadstrakten:

 • Promenerar du norrut förbi stranden når du snart den populära Grebbestadbryggan med ett rikt utbud av restauranger och butiker. Efter ytterligare några minuters strosande är du mitt i kuststaden bland mysiga butiker, en biograf och en virtuell bowlingbana. Grebbestad stoltserar med ett av kustens bästa paddelvatten och många företag som gärna hjälper dig ut på äventyr.
 • Passa även på att göra dagsutflykter till Vitlycke museum och de världsärvda hällristningarna i Tanum. Eller varför inte upptäcka ett av Sveriges mest omskrivna kustsamhällen, Fjällbacka, där du kan promenera i Camilla Läckbergs litterära fotspår.

Fler upplevelser i Tanum.

Här äter du gott i Grebbestad:

 • I campingens restauranglokal serveras frukostbuffé varje dag under högsäsong och vid efterfrågan även under lågsäsong.
 • Till middag rekommenderas ett besök till närliggande Grebys Hotell & Restaurang, med ostronet i centrum och mikrobryggd öl.
 • Även restaurang Telegrafen serverar mat och dryck i toppklass.

Fler matställen i Tanum.

 

 

Ramsviks Stugby & Camping, Hunnebostrand

Havet, den långgrunda sandstranden och klipplandskapet i bohusgranit gör Ramsviks Stugby & Camping till ett paradis för både barn och vuxna. Campingen ligger en mil norr om Smögen, längst ut i havsbandet, och här finns allt som behövs för en perfekt semester på västkusten. Krabbfiskebrygga, lekplats, volleybollplan, spelhall, glassrestaurang och disco. I stugbyn myllrar det av liv och aktivitet, men efter en kort promenad upp i bergen är du helt ensam i en storslagen natur. Du kan även hyra motorbåtar, kajaker och vattencyklar för en tur på havet.

Tips på vad du kan se och göra i närheten av Ramsvik:

 • Det går nästan inte att besöka Ramsvik utan att ströva omkring en stund i Ramsvikslandets naturreservat, i folkmun känt som Klippornas Rike. Såväl naturfotografen som hobby-instagrammaren slutar aldrig att förundras över de vackert slätslipade klipporna intill det gamla fiskeläget Fykan. Vill du göra längre vandringsturer rekommenderas Kuststigen/Soteleden som passerar vid Ramsvik.
 • Endast en mil från Ramsvik ligger Smögen med den välkända Smögenbryggan som mäter närmare tusen meter. Har du aldrig varit här är bryggans stora utbud av butiker, caféer, restauranger – och inte minst den härliga atmosfären – definitivt värt ett besök.
 • Ett av Bohusläns äldsta kustsamhällen, Hunnebostrand, ligger på andra sidan vattnet från Ramsvik. Missa inte Stenhuggerimuseet och Hunnebo Klyfta.

Fler upplevelser i Sotenäs.

Här äter du gott i närheten av Ramsvik:

 • Ramsviks restaurang serverar goda grillrätter och smarriga glasskapelser. Under högsäsong duggar temakvällarna tätt: räkafton, All you can eat BBQ, Build your own burger buffé och livemusik.
 • I Hunnebostrand ligger Restaurang Bella Gästis där du kan blicka ut över sommarens milda krusningar eller höstens rasande stormar. God mat med fisk från fiskaffären ett stenkast bort.
 • Perssons på Kajen ligger också i Hunnebostrand och bjuder på stor matglädje intill hamnstråket.
 • Tar du dig ner till Smögen duggar uteserveringarna tätt. Skärets Krog, Musselbaren och Smögens Hafvsbad är tre heta tips!

Fler matställen i Sotenäs.

 

 

Johannesvik Camping & Stugby, Kungshamn

I en naturskön dalgång strax utanför Kungshamn och Smögen hittar du helårsöppna Johannesvik Camping & Stugby. Den egna sandstranden kantas av klippor, men här finns även hopptorn, bryggor och rutschkana. Det är dock inte alltid som vädret är enligt camparens önskemål och då kan det vara lämpligt att sätta sig en stund i massagepoolen eller bastun. En populär sommaraktivitet bland barnen är pysselskogen. Ett annat tips är att utmana familj och vänner på klippgolf, en äventyrsgolfbana som är anpassad efter naturen och den bohuslänska graniten.

Tips på vad du kan se och göra i närheten av Johannesvik:

 • Från campingen når du Kungshamn och Smögen  på en något längre promenad. Här finns ett stort utbud av aktiviteter, inte minst till havs. Är du fiskeintresserad kan du följa med en yrkesfiskare från Smögen på en fisketur, eller varför inte testa på havskajak?
 • Nordens Ark ligger en och en halv mil från Johannesvik och är både en djurpark och en zoologisk bevarandepark där hotade djurarter avlas. Parken är öppen för besökare året runt och här finns såväl nordiska lantraser som exotiska vilda djur, bland annat amurtiger, skogsvildren, snöleopard och skruvhornget.

Fler upplevelser i Sotenäs.

Här äter du gott i närheten av Johannesvik:

 • Campingens egen restaurang Wägga Lantkök ligger ett stenkast från badviken och serverar klassiska husmansrätter från det lokala skafferiet.
 • Du bör absolut ta dig in till Smögen där restaurangutbudet är förstklassigt. Skärets Krog är Smögenbryggans självklara mötesplats och troligtvis räkmackans födelseplats. Här lagar Thomas Sjögren, som vunnit tävlingen Årets Kock, opretentiös mat med höga smaker och en modern twist. Stämningsfull pianobar.
 • Du kan även njuta av Smögenbryggans folkmyller från Musselbaren. Egenbakat bröd, hemslagen aioli och musslor som huvudroll i samtliga rätter – ja, till och med julbordet bjuder på inlagda blåmusslor!
 • Smögens Hafvsbad har nyfångad fisk, skaldjur och utsikt över havet, klipporna och allt som oftast en dramatisk himmel i skymningen.
 • Bara fikasugen? Hamnbageriet i Kungshamn har ett stort hantverkssortiment av bröd, kakor och tårtor. Dessutom trevligt bemötande från den kunniga personalen!

Fler matställen i Sotenäs.

 

 

Hafsten Resort, Uddevalla

Två badstränder, enastående utsikt över hav och kringliggande öar samt ett campingområde till bredden fyllt av skojigheter – ja, det är inte konstigt att Hafsten Resort tillhör en av landets allra populäraste campingar. Hafsten ligger strax väster om Uddevalla och här finns bland annat ett poolområde med fyra pooler och en 86 meter lång vattenrutschkana, mini-spa med bubbelpool och bastu, äventyrsgolf, tennis, trampbåtar, klättervägg samt Skandinaviens längsta zipline – hela 900 meter lång och med en topphastighet på 90 km/h.

Tips på vad du kan se och göra i närheten av Hafsten:

Att lista saker att göra i närområdet är egentligen överflödigt med tanke på det enorma aktivitetsutbud som finns på campingområdet. Men några närliggande favoriter bör ändå nämnas.

 • Havets Hus i Lysekil är precis som namnet antyder en plats som domineras av vatten – här finns närmare 40 olika akvarier. Från det lilla klappakvariet där du får känna på sjöstjärnor, krabbor och eremitkräftor, till det enorma tunnelakvariet där hajar, rockor och havsålar simmar precis ovanför huvudet på dig.
 • Bohusläns Museum är ett levande kulturcentrum med ett stort programutbud. Föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar ger dig många anledningar till återbesök. För leksugna barn och vuxna finns Lekrummet där du tillsammans med barnen bland annat kan köra en ångare.

Fler upplevelser i Uddevalla.

Här äter du gott i närheten av Hafsten:

 • På Hafsten finns tre restauranger att välja bland: Corallen, Strandkanten och Poolkanten, varav den förstnämnda har öppet året runt.
 • Tar du bron över till Orust kommer du snart till Slussens Pensionat. Lyssna till vågornas kluckande under dina fötter medan du njuter av god mat och skön livemusik från kända artister.
 • Är du fikasugen föreslås en tur in till Uddevalla. Välj mellan de båda White Guide-rekommenderade caféerna Fredborgs och Lejas Café.

Fler matställen i Uddevalla.

 

 

Stocken Camping, Orust

På Orusts västra sida finner du denna natursköna och lugna familjecamping med plats för tält, husvagnar och husbilar. Här finns även villavagnar och stugor med egna uteplatser. På behagligt gångavstånd från Stockens camping finns badplats och ett härligt klipplandskap som gjort för lekfulla upptäcktsfärder och krabbfiske. Under sommaren anordnas barnklubb, fotbollsskola och krabbfisketävlingar. Detta är den perfekta campingen när hela familjen vill njuta av skärgården och umgås tillsammans i en stressfri miljö.

Tips på vad du kan se och göra i närheten av Stocken:

 • Orust är Sveriges fjärde största ö och är omgärdat av riktigt fina och variationsrika paddlingsvatten för såväl endags- som flerdagsturer. Orust Kajak ligger i samhället Stocken och erbjuder både uthyrning och kurser.
 • För dig som gillar golf rekommenderas en runda eller två på Orust Golfklubb strax norr om Ellös. Seasidebanans 18 hål bjuder på rolig golf och vacker havsutsikt.
 • Du kan även ta turen från en ö till en annan och utforska mysiga Käringön och Gullholmen. Göteborg ligger endast en dryg timme från Stocken, så en dagstur till Liseberg är också ett alternativ.

Fler upplevelser i Södra Bohuslän.

Här äter du gott i närheten av Stocken:

 • Campingens egen restaurang, Stockens krog mat & mer, har förutom à la carte ibland räkfrossa, vilket är ett måste för alla skaldjursälskare. Efter maten kan du ta en svängom på dansgolvet till sommarskön livemusik.

Fler matställen i Södra Bohuslän.

 

 

Hav & Logi, Skärhamn

Ett stenkast från Skärhamn på Tjörn ligger Hav & Logi där salta bad och släta granitklippor alltid är nära till hands. Utöver de sedvanliga campingplatserna kan du välja att bo på vandrarhem eller i rymliga arkitektritade familjehus med hög standard. Koppla av i campingens egna bastu och relaxavdelning, återupptäck barnasinnet på lekplatsen och samla hela familjen kring någon av grillplatserna när skymningen faller på. Havet ligger på behändigt gångavstånd från campingen.

Tips på vad du kan se och göra i närheten av Hav & Logi:

 • Hyr en cykel hos Hav & Logi och trampa iväg in till Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Efter en guidade tur bland museets färgrika och lekfulla alster fortsätter cyklingen till Skulptur i Pilane, en av Europas vackraste skulpturparker. Upptäck kontrasten mellan storskaliga konstverk och Bohusläns klipplandskap. Därefter går turen tillbaka längs Tjörns natursköna vyer.
 • En bit söder om campingen ligger Klädesholmen, i folkmun kanske mer känd som ”sillön”. Idag levereras över hälften av all matjessill till den svenska konservindustrin från Klädesholmen, som också är en ö med mysiga promenadgator.
 • En promenad upp på utsiktspunkten Tjörnehuvud i Rönnäng sitter aldrig fel. Känner du dig ännu mer äventyrlig kan du kliva ombord på färjan som leder mot Stora Dyrön. Här väntar en härlig vandringsslinga bland raviner och fritt strövande mufflonfår.

Fler upplevelser i Södra Bohuslän.

Här äter du gott i närheten av Hav & Logi:

 • Vatten Kafé & Restaurang ligger i samma byggnad som Nordiska Akvarellmuseet och har en meny präglad av hållbara läckerheter från havet.
 • I restaurangen på Sveriges första flytande hotell, Salt & Sill på Klädesholmen, sitter du nästan overkligt nära havet. Testa klassikern ”sillplanka”.

Fler matställen i Södra Bohuslän.

 

 

Campingar i Dalsland

Ragnerudssjöns Camping & Stugby, Högsäter

Vid foten av västra Kroppefjäll, norr om Färgelanda, ligger Ragnerudssjöns Camping & Stugby. Området flankeras av en vacker dalgång, skogen och sjön. Här bor du bekvämt i stugor eller på campingen. I den lugna och fridsamma miljö kan du vara precis hur aktiv du vill. Koppla av på stranden med en bra bok eller ta en lugn promenad i skogen på jakt efter svamp och bär. Du kan även hyra båt eller kanot och ge dig ut på sjön. Vem vet, kanske får du med dig kvällens middag tillbaka?

Tips på vad du kan se och göra i närheten av Ragnerudssjön:

 • Den dalsländska naturen är ett smörgåsbord för alla friluftsintresserade. Här hittar du ett av Europas vackraste sjösystem, som skapat för sinnliga paddlingsturer. Givetvis är området en guldgruva även för vandrare, fiskare och cyklister. Uppe på Kroppefjäll finns flera fina vandringsleder.
 • Är du djurintresserad rekommenderas ett besök till Dalslands Moose Ranch, en halvtimme bort. Här kommer du så pass nära de tama älgarna att du till och med kan ta en selfie med dem!
 • En knapp timme från campingen ligger Akvedukten i Håverud, som verkligen är en häftig plats där järnväg, landsväg och vattenväg möts på en och samma punkt.

Fler upplevelser i Färgelanda kommun.

Här äter du gott i närheten av Ragnerudssjön:

 • Sommartid kan du äta i campingens restaurang, Ragnerud Kök, eller ta något lättare från caféet i kiosken.

Fler matställen i Färgelanda kommun.

 

 

Mellerud Swecamp Vita Sandar

Det fantastiska läget precis intill Vänerns sydvästra kant gör Mellerud Swecamp Vita Sandar till en av landets mest uppskattade familjecampingar. Här bor familjen lugnt och väl avskilt från större vägar. Njut av bad i den uppvärmda poolen, hoppa på någon av studsmattorna, spela tennis och volleyboll eller hyr en kanot och utforska vattenlivet. Campingens namn kommer från den enorma badstranden, Vita Sannar, som gränsar till området.

Tips på vad du kan se och göra i närheten av Vita Sandar:

 • Dalslands kanal består till stor del av ett naturligt sjösystem som länkats samman av slussar och mindre farleder. Kanalen är ett drömresmål för alla fritidsbåtägare som vill upptäcka Dalslands rofyllda natur. Givetvis kan du även ta en tur med någon av kanalbåtarna. Missa inte att besöka Akvedukten i Håverud, som idag är den klart mest populära passagen med hundratusentals besökare årligen.
 • Upperud 9:9 är det gamla spannmålslagret som förvandlats till ett modernt och unikt hotell. Här finns även en restaurang med god mat och där du vid utvalda tillfällen kan avnjuta musikunderhållning i olika genrer.
 • Pilgrimsleden i Dalsland bjuder på vacker och varierad vandring i en storslagen natur.

Fler upplevelser i Mellerud kommun.

Här äter du gott i närheten av Vita Sandar:

 • I campingens servering finns bland annat pizza och sallader. Under högsäsong anordnas allsångskvällar, quiz och karaoke.
 • Upperud 9:9 ligger visserligen en bit ifrån campingen, men är definitivt värt ett matbesök. Råvarorna är ekologiska och kommer från närområdet. Festliga bufféer är vanligt förekommande.

Fler matställen i Mellerud kommun.

 

 

Ursand Resort & Camping, Vänersborg

Vackert belägen intill en av Vänerns mest spektakulära sandstränder finner du Ursand Resort & Camping. Här bor du i ett naturskönt område med skogen och dess promenadstigar alldeles runt hörnet. Flera av campingens stugor går i musikens tecken, vilket innebär att du kan bo i schlagerhus som inspirerats av artister som Carola och Charlotte Perrelli. Givetvis finns det även gott om platser för husvagnar, husbilar och tält. Dessutom poolområde med rutschkana, lekland och ett mini-zoo.

Tips på vad du kan se och göra i närheten av Ursand:

 • Trollhättans fall- och slussområde bjuder på ett dramatiskt landskap format av uråldriga naturkrafter.  Och det är först när dammluckorna öppnas och det skummande vattnet väller fram som du förstår vilken enorm kraft älven besitter. Riktigt mäktigt!
 • På science centret Innovatum i Trollhättan finner hela familjen kreativa lekplatser och spännande experiment.
 • Saab Car Museum är ett måste för alla bilintresserade som vill ta del av den svenska fordonshistorien. Den första Ur-Saaben finns givetvis här, i fint sällskap av standard-, koncept- och rallybilar från fyrtiotalet och framåt.
 • Kungajaktmuseet Älgens Berg, i Ekopark Halle-Hunneberg, får du veta mer om djurens konung och kan följa med någon av de duktiga guiderna på älg- och bäversafari runt bergen och spana efter de skygga djuren i deras fria tillstånd.

Fler upplevelser i Trollhättan/Vänersborg.

Här äter du gott i närheten av Ursand:

 • Ursands egen restaurang är inspirerad av vikingatiden. Underhållning och musik är en grundpelare, med quizafton, trubadurkväll och karaoke som populära inslag.
 • Om du beger dig till Trollhättan ska du absolut äta på Alberts Kök. Restaurangen tronar högt över Göta älv och förser gästerna med en hänförande panoramavy över älven. Maten är modern, med löjrom från Vänern som paradingrediens.
 • Ett annat tips är att ta en lunch eller middag i klassisk herrgårdsmiljö ute på Vargön. På Ronnums Herrgård är varje måltid en liten högtid och mellan väggarna ekar historiens vingslag.

Fler matställen i Trollhättan/Vänersborg.

 

 

Campingar i Västergötland

Borås Camping Saltemad

Några dagar på Borås Camping Saltemad i textil- och designstaden Borås bjuder på fina minnen. Den är en av Sveriges största citycampingar och ligger intill ån Viskan, strax norr om stadens centrum. Här finns ett aktivitetsrum med biljardbord, fiskeplatser och möjlighet att hyra kanoter och trampbåtar. Men framför allt så är det nära till allt vad Borås har att bjuda på!

Tips på vad du kan se och göra i Borås:

 • Borås Djurpark ligger endast ett stenkast från campingen. Hjärtat i parken utgörs av den stora savannen där du kan se flera afrikanska djur ströva omkring, bland annat giraffer, zebror, antiloper och afrikanska elefanter.
 • Borås är känd som textilstaden och i Knalleland kan du förutom mode även shoppa det senaste inom elektronik, inredning, verktyg och leksaker.
 • Utmana dig själv på science centret Navet. Bygg egna mekaniska skapelser, utforska vattenbanor och känn på framtidens teknik. I Matematikpalatset finns många kluriga spel och pyssel – rena hjärngympan!
 • För dig som inte är höjdrädd är den adrenalinpumpande äventyrsparken Upzone väl värt ett besök. Kasta dig ut i linbanor, balansera på grenar, klättra i nät och svinga i lianer.
 • Det är även en upplevelse att bara promenera genom Borås centrum. Staden har under det senaste decenniet förvandlats till ett gigantiskt utomhusgalleri tack vare No Limit Street Art och den internationella skulpturbiennalen.

Fler upplevelser i Borås.

Här äter du gott i Borås:

 • Centralt belägen i Borås ligger Restaurang Vinci med italienska influenser. Såväl inredning som atmosfär går under parollen att middagar är ett sätt att umgås och koppla av.
 • Viskan är ett ungdomligt café och lunchställe där det alltid är fullt av folk. Uteserveringen mot Sandwalls Plats sjuder av folkliv under sommarhalvåret.
 • Utbult Borneby & Co övergår fräsch lunchmat i syndigt god eftermiddagsfika. Under Blue Velvet-kvällarna fylls lokalen av musik.
 • Om du besöker Textile Fashion Center bör du även passa på att äta på den naturliga mötesplatsen The Food Company i samma byggnad. Här finns också en pub och ett café.

Fler matställen i Borås.

 

 

KronoCamping Swecamp Lidköping

KronoCamping i Lidköping finns det mycket att göra, oavsett om du söker lugn och ro eller är på jakt efter äventyr. Koppla av i bastun och bubbelpoolen, spela äventyrsgolf eller ta ett dopp i de tempererade bassängerna precis utanför campingen. Du kan även hyra trampbil, cyklar och hoverboard. Campingen ligger vackert belägen intill Vänerns södra kant. Under sommarveckorna välkomnas alla barn till barnklubbens hus för lek, spel och filmvisningar.

Tips på vad du kan se och göra i Lidköping:

 • På 15 minuters promenad når du Lidköpings mysiga stadskärna där det nästintill ligger ett café i varje kvarter. Passa på att spana in Rörstrand Center och lär dig mer om porslinets historia och hur det tillverkas.
 • Läckö Slott är det vita barockslottet som väl knappast behöver någon vidare presentation. Oavsett om du bara kommer hit för att på egen hand njuta av omgivningarna är det en mäktig syn. Intill slottet ligger naturum Vänerskärgården – Victoriahuset, som fungerar som en språngbräda till Kållandsö och Vänerns fascinerande natur.
 • Spikens fiskeläge rymmer en av Europas största insjöhamnar. Kom hit och botanisera bland hantverk, delikatesser och nyrökt fisk.
 • ”Det blommande berget” Kinnekulle har en ovanligt rik växtflora och lockar med vandrings- och mountainbikeleder bland herrgårdar, hällristningar och resterna av kalkbrytning.
 • På en halvtimme når du Skara Sommarland. Fyra miljoner liter vatten, ett tivoli och gokartbanor gör att leklusten aldrig vill avta i Skandinaviens största vattenpark.

Fler upplevelser i Lidköping.

Här äter du gott i Lidköping:

 • Campingens egen restaurang, Sjökanten, har då och då underhållning på programmet med karaoke, quiz eller livemusik.
 • Skäggiga killar i flanellskjorta som med glimten i ögat bjuder på sig själva och serverar klassisk men riktigt god krogmat – det är Mellbygatans Ost & Delikatesser. Här är stämningen lika gemytlig som öllistan är lång.
 • Restaurang Gastrosfär, intill Läckö Slott, är fantastiskt på så vis att merparten av det som tillagas kommer direkt från slottsträdgården. Snacka om närodlat!
 • Känsla och tradition är ledord i Restaurang Sjöbodens meny som präglas av lokala råvaror med gös, abborre, lax och löjrom från Vänern. Du hittar Sjöboden vid Spikens Fiskehamn.

Fler matställen i Lidköping.

 

 

Karlsborgs Camping

Några minuters promenerande från Karlsborgs centrum hittar du Karlsborgs Camping. Den härligt långgrunda sandstranden, med bryggor och en stor lekplats, gör området perfekt för barnfamiljer. För dig som leva ett aktivt campingliv erbjuds flera aktiviteter såsom minigolf och beachvolleyboll. Du kan även hyra cykel, kanot, båt och trampbåt om du vill ge dig ut på vattnet. Om du vill uppleva ett boende utöver det vanliga kan du boka en stubbstuga.

Tips på vad du kan se och göra i Karlsborg:

 • Längst ute på en udde vid Vätterns strandkant ligger Karlsborgs fästning, en plats vars historia ruvar på många rafflande berättelser. Innanför de kraftiga murarna väntar äventyr för alla åldrar, bland annat Jakten på den försvunna guldreserven där klassisk guidning varvas med modern dataspelsteknik.
 • Karlsborg är platsen där Göta kanal mynnar ut i Vättern och härifrån är kanalupplevelserna aldrig långt borta. Följ med turbåten M/S Sandön längs det blåa bandet eller hyr cyklar och upptäck båtlivet från torra land. Passa på att stanna till för en fika i Forsvik och upplev den vackra miljön kring det gamla bruket.
 • I Tiveden väntar äventyret på dig som söker trolska skogar präglade av gigantiska klippblock, djupa dalar och branta bergsryggar. Vandra, cykla eller ge dig ut på en tur på hästryggen.

Fler upplevelser i Karlsborg.

Här äter du gott i Karlsborg:

 • God mat tillagad av färska råvaror, samtidigt som du kan speja på båtarna som passerar i kanalen utanför fönstret. Låter det trevligt? I så fall är det Idas Brygga du ska bege dig till.
 • Sommartid slår det gamla Kanalhotellet upp sin restaurang med en matupplevelse som gynnas av hotellets utsmyckning och charmiga snickarglädje.

Fler matställen i Karlsborg.

 

 

Hjo Camping

Hjo är småstadsidyllen som verkligen lever upp under sommaren. Hjo camping ligger strax norr om centrumkärnan, nära den lummiga stadsparken och närmast granne med Vättern. Spendera lata dagar på Guldkroksbadet eller stranden, en kort promenad från campingen, eller utmana familjen på den skojiga fotbollsgolfen – som minigolf fast med fotboll. Det finns även äventyrsminigolf för dig som hellre föredrar det.

Fotograf: Jesper Anhede

Tips på vad du kan se och göra i Hjo:

 • Hjo är en klassisk trästad där du kan promenera bland kullerstensbelagda gator och leta dig in i pittoreska gränder med välbevarade trähus från 17-, 18- och 1900-talet.
 • Vad är Moster Elins, Gula Paviljongen och Österhagen? Jo, det är namnen på stadens tre välbesökta glasskaféer. Se till att besöka minst en av dessa glassiga pärlor, gärna alla tre! De två sistnämnda säljer egentillverkad glass med grädde och ägg från närområdets bönder.
 • För de små med spring i benen passar det utmärkt att utforska skulpturvandringen längs Hjoåns gröna dalgång. Här möter ni fem olika sagofigurer, vackert snidade i trä.
 • Upplev Sveriges näst största sjö, Vättern, från den K-märkta ångaren S/S Trafik under en tur till Visingsö.

Fler upplevelser i Hjo.

Här äter du gott i Hjo:

 • Låt doften av rökt Vätternsik leda dig till Hjo Sik, bland Hjoborna mer känt som Feskeboa. Här serveras enklare rätter direkt intill vattnet. Köp gärna med dig rökt sik från buitken!
 • Du hittar Stampens kvarn om du följer Hjoåns dalgång till utkanten av samhället. Den anrika kvarnmiljön samspelar väl med den lokalproducerade menyn. Söndagsbrunchen är fantastisk!
 • Restaurang Bryggan ligger vid Hjos småbåtshamn och gästas titt som tätt av duktiga musiker.
 • Eirapaviljongen har sitt säte i stadsparkens lugn. Vid fint väder är uteserveringen mycket mysig.
 • Här finns även flera trevliga caféer, såsom Vete & Råg och Känsla, samt den mysiga handelsboden Njuta.

Fler matställen i Hjo.

 

 

First Camp Hökensås, Tidaholm

Firs Camp Hökensås i Tidaholms kommun är känd för sina naturupplevelser och sina härliga fiskesjöar. I det natursköna området som omger stugbyn finner du en promenadvänlig barrskog och en mängd små tjärnar och sjöar. Här bor du i eget tält, husvagn, husbil eller i någon av stugorna. På behagligt gångavstånd ligger Lilla Havsjön med badstrand, bryggor och hopptorn.

Tips på vad du kan se och göra i närheten av Hökensås Camping & Stugby:

 • Sportfiskeområdet Hökensås erbjuder flugfiske, spinnfiske, mete och på vintern pimpelfiske. Det finns ett 30-tal sjöar med olika karaktär och varje sjö har grillplats.
 • Strax norr om campingen ligger Bisonfarmen i Gate. Följ med på en bisonsafari där du kommer djuren riktigt nära. Ett uppskattat äventyr för både stora och små.
 • Stenstorpssonen Gustaf Dalén revolutionerade fyrteknikens område och samma innovativa atmosfär råder på prisbelönta Dalénium science center. Ta dig an laserbanan, lös kluriga problem, se magiska shower och mycket mer.
 • 45 minuter från Hökensås ligger Ekehagens forntidsby, ett av Nordens största arkeologiska friluftsmuseer. Vandra jaktstigen och testa dåtidens fällor, tillverka egna verktyg av flintasten, paddla stockbåt, prova forntida spel och hälsa på byns vildsvin.

Fler upplevelser i Tidaholm.

Här äter du gott i närheten av Hökensås Camping & Stugby:

 • Tidaholms stadshotell samarbetar med råvaruleverantörer runt om i Västra Götaland. Här tillagas mat på såväl klassiska som nytänkande grunder.
 • Vincontoret i Tidaholm är främst kända för sina kvalitativa provningar av bland annat vin, whisky och choklad.
 • Bisonfarmen i Gate kan du testa något så spännande som bisonburgare. Hur ofta får man möjlighet att göra det? Här finns även hembakt fika och glass.

Fler matställen i Tidaholm.

 

 

Skotteksgården Camping & Stugby

Strax söder om samhället Ulricehamn, en dryg timme från Göteborg, ligger Skotteksgården Camping & Stugby. Den året-runt-öppna campingen karaktäriseras av sjön Åsunden med badvänlig strand, brygga och stillsamt vatten för paddling och fiske. Här finns förutom campingplatser även lägenheter och stugor – vissa med mysiga vedkaminer för kyliga kvällar. Vill du bo lite annorlunda kan du boka en häftig campingtunna med sovloft för två personer.

Tips på vad du kan se och göra i närheten av Skotteksgården:

 • I gemytliga Ulricehamn är det lätt att spendera en eftermiddag med shopping, promenader längs vattnet och avkopplande massagebehandlingar på salong Mitt i Sjön.
 • Torpa Stenhus och Hofsnäs Herrgård ingår i vad som kommit att kallas för ”Gårdarna runt sjön” efter Birgit Th Sparres populära romanserie.
 • De natursköna cykellederna Sjuhäradsrundan och Ätradalsleden passerar förbi Skotteksgården. Har du ingen egen cykel går det bra att hyra på campingen.
 • Vasaloppscentret Lassalyckan är en dröm för alla friluftssökare, såväl sommar- som vintertid. Är du ett fan av mountainbike-cykling bör du definitivt lägga en dag eller två här.
 • Ulricehamn Ski Center är en av de populäraste vintersportanläggningarna i södra Sverige, med flera pister, Snowpark och skidskola.

Fler upplevelser i Ulricehamn.

Här äter du gott i Ulricehamn:

 • Campingens egen restaurang serverar traditionell husmanskost.
 • En lång träbrygga tar dig ut till Ulricehamns kallbadhus där du hittar en restaurang med svårslaget läge. Och det bästa är att maten är lika god som utsikten är vacker.
 • Din Deli är precis vad det låter som främst en delikatessbutik med det bästa inom ostar och charkuterier. Fredagar går i afterworkens anda med livemusik och mingel.
 • Lunchbuffén på Restaurang Sture på Hotell Bogesund fokuserar på svensk husmanskost. Kvällstid är det istället à la carte som gäller, med influenser från det franska och italienska köket.
 • Sommaröppna Bryggan Café Bistro & Bar har något för alla smaklökar. Köp med dig en färdig picknickkorg och leta upp en ny favoritplats vid sjökanten.

Fler matställen i Ulricehamn.