({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Fem glashus på ön Henriksholm

På den privatägda ön Henriksholm i sjön Ånimmen står de fem ursprungliga glashusen från projektet The 72 Hour Cabin. Här råder total stillhet, vilket skapar bästa förutsättningar för dig som verkligen vill komma nära naturen och lämna vardagen bakom dig.

 

Närmare naturen än så här går inte att komma

De fem ursprungliga glashusen ligger vackert belägna på den privatägda ön Henriksholm i sjön ånimmen utanför Ånimskog, i landskapet Dalsland. På ön finns en gammal herrgård, som då och då bebos av öns ägare, Staffan och Maria Berger, som också driver glashusen. De hämtar upp dig med båt vid fastlandet och berättar gärna mer om projektet, våra svenska traditioner och varför naturen i Dalsland är så unik. I övrigt är ön helt obebodd, vilket gör att du som boende i något av glashusen kommer oslagbart nära naturens lugn.

Med sin avlånga form och varierande natur är Henriksholm praktiskt taget en miniatyr av Sverige. Djurlivet på ön är rikt och innefattar alltifrån rådjur och rävar till lomm och den sällsynta vitryggiga hackspetten. Sjön är i sin tur hem för bland annat abborre, gädda, ål, lake, lax och insjökräftor. Fiskekort ingår och när det är säsong kan kräftfiske ordnas med värdparet, enligt överenskommelse. Skogen, ängsmarkerna och klipphällarna vilar kring glashusen och utgör på så vis ett eget vardagsrum för dig att strosa runt i. Upptäck ön under en vandringstur eller löprunda (cirka 8 kilometer), bada och simma från klippor och långgrunda stränder, ta båten och ro över till Gråholmen för en picknick, och när kvällen nalkas somnar du under stjärnhimlen med endast naturens ljud omkring dig.

Samtliga hus har utsikt över sprickdalssjön Ånimmen. Fyra hus ligger direkt vid vattenbrynet och ett har utsikt från högsta punkten på ön. Eftersom husen är utspridda med lite mellanrum på ön är känslan av avskildhet lätt att uppnå. Det gör också att vissa hus premieras med kvällssol, medan andra får njuta av gryningsljusets strålar. Ett av de fem husen ligger i anslutning till servicehuset, medan de övriga fyra är en kort promenad bort.

 

 

 

Praktisk information och pris

När du anländer blir du hämtad med motorbåt av familjen Berger, och efter några minuters båtfärd når ni ön. En kort promenad tar er upp till herrgården där du får välkomstfika och information om glashusens lägen, samt en genomgång av servicehuset Paviljongen, med kök och badrum. I servicehuset går det även att ladda mobil, dator och batteri till kameran.

I grundpaketet ingår:

 • 72 timmars vistelse (alltså tre dygn) i ett av de unika glashusen
 • Transport med motorbåt till och från ön
 • 120 cm bred säng med sköna kuddar, täcken och ullfilt
 • Linne och handdukar
 • Korg med vattenflaska, termos, glas och muggar
 • Karta över ön och sjön Ånimmen
 • Pannlampa
 • Hängmatta/hammock
 • Tillgång till roddbåt och fiskespö
 • Tillgång till kanot, kajak
 • Tillgång till den vedeldade bastun intill herrgården
 • Utedass i närheten av glashusen, alternativt toalett inne i servicehuset

Följande måltider ingår:

 • Fika och middag serveras den dag du anländer. Och frukost serveras på avresedagen. Övriga dagar ingår frukost, lunch och middag. Frukost finns att hämta i servicehuset varje morgon och du väljer själv om du vill äta den där eller ta med den till ditt glashus. Lunch finns att hämta för picknick. Middag serveras i eller vid herrgården, alternativt på udden i ett utekök beroende på väder. Maten följer säsongen och är lokalt producerad.

Pris:

Kostnaden för grundpaketet (72 timmar) är 7695 SEK/person vid singelbokning och 4995 SEK/person för två personer.

 

 

 

Varför just glashus?

Glashusen är ritade av Jeanna Berger, dotter till Henriksholms ägare Staffan och Maria Berger, med målet att ta besökaren närmare naturen. Formspråket är avskalat, funktionellt och materialet kommer från lokala leverantörer. Läs mer om Jeannas tanke bakom glashusen.

Olika platser – olika upplevelser

Glashusen är placerade på lite olika platser i Dalsland, vilket gör att upplevelsen skiljer sig åt beroende på vilket glashus du väljer att bo i. Läs mer om de olika glashusen här.