({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Åsa Dahlgren

Bohusläns bästa sommarcaféer

Sommarens godaste utflyktsmål, bakelser i sommarsol och svalkande drycker i havsbris. Bland White Guides lista med årets bästa sommarcaféer 2019 finns inte mindre än 8 stycken i Bohuslän. Tre utav dem med det allra högsta betyg – MYCKET GOD KLASS.

När det börjar vattnas i munnen och lusten att planera sommarens semester efter makalösa caféer tar över, då vet du att du har ramlat över en av White Guides rekommendatinoner på caféer med högsta betyg. Kolla in listan med motiveringar* nedan och planera in din fikaturné i sommar. 

 

White Guide caféer med högsta betyg

Lottas Bak & Form, Bleket
Havsutsikt och makalöst bröd

Utsikten mot havet är magnifik. Ändå dras blicken mot de mjöliga bagarna som, under Lotta Kristenssons ledning, hanterar långjästa surdegar och säckar med kulturspannmål som spelt, lantvete och svedjeråg. De gräddar kanelbullar och bakar pizzor som toppas med grönt och blomster från Mölnebos fantastiska odlingar. Kavlar småkakor och monterar mackor med lokala ostar och charkuterier. Häller kaffe från Morgons och Bergstrands rosterier. Men det är framför allt bröden som får gästerna att vallfärda hit. Några har rest långt, andra stövlar hemvant in i morgonrufs och badrock för att köpa frukostlimpan. Inte undra på. Bättre surdegsbröd hittar du inte på många ställen i Sverige.

Lyckans Stenungsbageri, Hunnebostrand
En limpa på vägen

På väg till kusten stannar man självklart till här och köper sitt stenugnsbakade bröd. Varför inte varianten som kallas Lilla Blå? Ska man paddla ut till havsbandet kan en limpa Urkraft säkert göra susen. Lekfullheten lyser genom i bakverken. Makalös mandelmazarin, maffig morotskaka och mumsig mandelmums. Äggosten serveras på en vackert turkosblå tallrik, björnbärssylten kompletterar färgpaletten. Både kaffebönorna och teerna kommer från Johan & Nyström.

Fotograf: Jonas Ingman - Bruksbild

Mias sjöbod, Hälleviksstrand
Sjövild fika på bryggan

Bohusläns absolut charmigaste café är inrymt i en gisten sjöbod och håller ställningarna år efter år. Här fikar man på bryggan med Skagerrak som granne och vågskvalpet som ljudkuliss. Till den goda cappuccinon gjord på dubbel shot espresso, väljer vi citronkladdkaka med jordgubb- och myntasallad. De utländska gästerna tar självklart laxmackan, och utbrister ohlala! när ytterligare en båt swishar förbi. De riktigt sjösugna går på fisksoppan, en stadig portion som kan fås i sällskap med ett glas vitt vin.

 

 

White Guide Caféer med GOD KLASS

Bergs Konditori, Marstrand
Kaffe och kaka på klassisk kajplats

En sommardag ringlar kön lång från Bergs konditori med turister från jordens alla hörn. Interiören är av det omoderna slaget och minner om caféets nästan hundraåriga historia, men de flesta gästerna letar sig ändå ut till uteserveringen med förstklassig utsikt över Marstrands vältrafikerade inlopp. Utbudet är klassiskt och domineras av söta vetebröd - bullar av alla sorter. En plåt nygjorda smördegsbakelser med vaniljkräm och färska jordgubbar tar snabbt slut. Missa inte rabarbermazarinen med mörk choklad och en sötsyrlig kärna. Bryggkaffe serveras i koppar med de egna emblemet, tjusigt!

Fotograf: Roger Borgelid

Hamnbageriet Kungshamn
Kaffe i hamnen är ett mås-te

I den brusande hamnen med fiskmåsar och utländska turister som bordsgrannar äter man finfina räkor på sin macka. Vad kan vara mer rätt så här i hjärtat av Bohuslän? Bryggkaffet smakar utmärkt under de stora parasollen, och en toscasnitt med färska bär slinker ned likt ett ankare i havsvattnet. Personalen är handplockad, kaffebönorna likaså. De senare från Dominikanska Republiken för att sedan rostats i Göteborg. Barnen frossar i glass. Generösa öppettider innebär man även kan inta sin frukost här.

Fotograf: Sotenäs Turism

Sjögrens i backen, Grebbestad
Härligt med hamnkänning

Hos Sjögrens är allt hembakat och utbudet är i den klassiska kondisfåran – det är biskvier, wienerbröd, kakor, bullar och tårtor. Det är vi tacksamma för när det klassiska är så välbakat som här. Inne är det hemtrevligt och småpampigt med kristallkronor och högt i tak – genom fönstren skymtas hamnen och båttrafiken. Frukostbuffén är hyllad och populär, liksom de matiga och goda mackorna. Ställets popularitet gör också att det ibland är trångt om härligheten men den proffsiga personalen ser till att det flyter smidigt trots rusch.

Fotograf: Jonas Ingman

Sundsby Gårdscafé, Mjörn
En fika i hästväg

Miljön känns nästan småländsk med pampiga ekar och frodiga fält, men den röda träbyggnaden med gula knutar är så mycket Bohuslän det bara kan bli. Bakom granitklipporna äter vi mandel- och valnötsberg. En nötbomb av rang. Den kladdiga sommarkakan med hallon och rabarber serveras med vaniljsås eller vispad grädde. Drömrulltårtan smakar som en ... dröm. Här på västkusten erbjuds såklart räkmackor. Den stora är gigantisk och gjord på det hembakta surdegsbrödet.

Fotograf: Maria Johannessen

Tavlebords Honungsgård
Honung är inte en bi-syssla här

Göteborgshumorn står som spön i backen bland äppelträden utanför det vita trähuset. Här serveras utmärkt bi-skvi och honungskakor. Under en glaskupa häckar små...bikupor i choklad. Det mesta bakat med gårdens egen honung. Fikar gör vi i trädgården, gärna i skuggan av den pampiga lönnen. Nyponrosorna och de andra blommorna har självklart blivit pollinerade av ställets egna små liv. Kaffebönorna kommer lite längre ifrån, men är både KRAV och rättvisemärkta.

* Källa: https://whiteguide.com

Andra har också läst: