Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Fotograf: Roger Borgelid

Natur och vandring på Kosteröarna

Med nästan lika kort avstånd till Oslo (13 mil) som till Göteborg (16 mil) ligger Strömstad perfekt mellan två av Nordens mest levande metropoler. I Strömstad finns västkustens saltaste vatten, som också inrymmer Kosterhavets nationalpark, Sveriges enda marina nationalpark. Strömstad, och Kosteröarna som ligger 45 minuters båttur västerut, bjuder även på fina möjligheter till vandring, paddling och cykling.

Tänk på att aktivitetsutbud och öppettider för restauranger, butiker och boenden varierar över året. Aktuell information hittar du på företagens egna hemsidor.

Dag 1, båt till Sydkoster

Från Göteborg tar du dig enkelt till Strömstad i norra Bohuslän med Västtrafiks tåg eller bussar på ca två och en halv timma.

Från Strömstad och vidare till Kosteröarna reser du också med Västtrafik, som kör båtar från norra hamnen alla dagar under hela året. Båtresan till Kosteröarna, som består av Nord- och Sydkoster tar ca 45 minuter. Har du med dig egen cykel kan den för en kostnad tas med ombord i mån av plats. Väl på plats på Sydkoster kan du sommartid åka Kostergårdens elbussar för att ta dig runt ön.

Öarna är till stor del naturreservat och här möts du av en vacker blandning mellan böljande kulturlandskap, örtrika strandängar och vindpinad ytterskärgård. På Sydkoster kan du välja att checka in på Hotell Ekenäs Koster,ett klassiskt skärgårdshotell som även erbjuder lägenheter och sviter, beläget precis intill Ekenäs färjeläge som är en av hållplatserna på Sydkoster. Inte långt från stranden vid Kilesands hållplats hittar du moderna Kostergården, som erbjuder boende i rum, stuga eller lägenhet. Fler boendealternativ på Kosteröarna hittar du här.

Kosterhavets nationalpark

Kosterhavet Nationalpark är Sveriges enda marina nationalpark, och omfattar nästan 400 kvadratkilometer, med cirka 12 000 arter, hälften under ytan och hälften på land. Här finns exempel Sveriges enda korallrev och havsdjur som du inte hittar någon annanstans i svenska vatten. Missa inte ett besök på naturum Kosterhavet som är huvudentrén till nationalparken och ett bemannat besökscentrum beläget vid Ekenäs brygga på Sydkoster. Här hittar du bland annat information om naturen i nationalparken, ett klappakvarium och utställningar. Här anordnas även guidade turer på land och under sommaren även vid vattnet. Naturum Kosterhavet är öppet hela året med fri entré.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Vandra eller cykla på Sydkoster

Sydkoster passar utmärkt att utforska både till fots och på cykel då ön är nästintill bilfri. För att underlätta för dig att hitta vandringslederna på Nord- och Sydkoster har Kosterhavets nationalpark tagit fram en app som heter Vandring i Kosterhavet som är gratis att ladda ner på App store och Google Play store.

Väljer du att ta dig runt på cykel så hinner du se mycket på kort tid då det inte är några långa sträckor. Det finns ett antal markerade leder som tar dig runt ön. Om du inte har egen cykel finns det från april till oktober uthyrningsmöjligheter för hela familjen i närheten av alla angöringsbryggorna på Sydkoster.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Missa inte heller vyerna från Valfjäll, den högsta utsiktsplatsen på Sydkoster med utsikt över Kosteröarna och Ursholmen. Blir du sugen på ett bad så kan du testa nationalparkens snorkelled som ligger vid stranden Rörvik. En snorkelled är en naturstig under vattnet. Snorkellederna är cirka 200 meter långa och ligger på en till en och en halv meters djup.

Vill du hellre utforska området från en kajak så finns det fina möjligheter till paddling i Kosterhavet. Hitta mer information om att paddla kajak i området här.

Avsluta dagen med en bit mat på någon av restaurangerna i området. Ett besök på Kosters trädgårdar är ett måste. Kosters Trädgårdar är en ekologiskt odlad besöksträdgård med restaurang och gårdsbutik som är certifierad av Smaka på Västsverige. Öppettiderna varierar så titta in på deras hemsida för aktuella öppettider. Förutom god mat och vacker miljö erbjuder Kosters trädgårdar även guidade turer i området – såväl via cykel som till fots eller med kajak.

Dag 2, Vandra på Nordkoster

Till Nordkoster tar du dig enkelt med båten från Sydkoster eller direkt från Strömstad. Sommartid och under storhelgerna på våren finns även möjligheten att ta linfärja mellan de båda öarna. Tänk på att ta med dig mat och dryck för hela din vistelse om du åker till Nordkoster utanför högsommaren, då det inte finns någon året-runt öppen affär på ön. Under sommaren finns det restauranger även på Nordkoster.

Fotograf: Roger Borgelid

På Nordkoster finns två markerade vandringsslingor på 4 respektive 3,5 kilometer i varierande natur. Längs lederna finns många möjligheter till omvägar och avstickare. Berget Högen med Kosters fyrar ligger drygt 58 meter över havet, är Kosters högsta punkt och bjuder på fantastisk utsikt. Vill du passa på att ta ett bad finns det både badstränder och klippbad att välja på.

Efter vandringsturen kan du välja mellan att stanna kvar ytterligare en natt på Sydkoster eller att ta båten tillbaka till Strömstad och checka in på något av boendena där.

Vill du fortsätta din båtluff med utgångspunkt från Strömstad? Sommartid kan du ta en dagstur till Nord-Långö eller Ursholmen och hela året går båten från Strömstad till Skjärhalden, Norge.

 

Läs mer om Båtluffa i Bohuslän

Andra har också läst: