({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Fotograf: Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

Dagstur till klassiska Brännö

På Brännö finns alla möjligheter till en dag av varierade upplevelser. Vad sägs om att ta en fika bland träbåtarna och oljefaten på det charmigt ruffiga Brännö varv? Eller varför inte ta en bit mat på klassiska Brännö Värdshus?

Tänk på att aktivitetsutbud och öppettider för restauranger, butiker och boenden varierar över året. Aktuell information hittar du på företagens egna hemsidor.

Visste du förresten att värdshuset är en tidigare lotsbostad, byggd kring sekelskiftet med massor av vackra tidstypiska detaljer, såsom kristallkronor och glasveranda? Passa också på att strosa runt bland träkåkarna på den gamla bygatan i Husvik. Gillar du lummig lövskog och karga klippor är Brännö också platsen för dig!

Avresa mot Brännö

Du tar dig till Brännö med båtlinje 282 eller 283. Dessa båtar går varje dag, året runt. Båda linjerna avgår från antingen Stenpiren i centrala Göteborg eller Saltholmen, en 35-minutersspårvagnsresa från centrum. Linje 282 går till Brännö Husvik på södra delen av ön, medan linje 283 ankommer till Brännö Rödsten på öns nordvästra del.

Det är något visst med Brännö. Här saktar kroppen och sinnet ner så fort du stiger i land. Vid kajkanten står flakmopeder och cyklar uppradade. Flakmoppar är en vanlig syn på Brännö – faktiskt i princip de enda motorfordon som är tillåtna här – och ett populärt sätt att både frakta och ta sig fram för öns 900 bofasta invånare.

Fika på Brännö Varv Café och bar

Utforska Brännö till fots. En fin tur är sträckan mellan Rödsten och Husvik. Ett par hundra meter in på Rödstensvägen står en stor vit skylt på vänster sida av vägen. Den leder dig till en av öns pärlor –Brännö Varv Café & Barsom har öppet dagligen under sommaren samt fredagar-söndag under maj och september. Följ grusvägen in mot båtvarvet, förbi rödmålade bodar och en gammal räls och du är framme. Brännö Varv är som en blandning av Karibien och västkusten. Caféet och baren är fyllda med palmer, solstolar, hängmattor, gamla träbåtar och gammalt blandat porslin. Vill du ha lite lyxiga delikatesser med dig på utflykten kan du handla med dig detta från delin, som har take away-möjligheter. Du som vill utmana nära och kära i ett parti minigolf får också ditt lystmäte, då Brännö Varv också har en minigolfbana. Intill restaurangen ligger också Brännö Varvs egna Bed & Breakfast med fyra rum som är bokningsbara från tidig vår till mitten av september.

Fotograf: Emil Fagander, goteborg.com

Upptäck mer av Brännö

Öns historia sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden och den äldsta bebyggelsen på ön ligger i bykärnan och utefter bygatan till Husvik. Även om de flesta husen har tillkommit på senare år så finns här också 1700- och 1800-talshus. Rosenbuskar och frodiga häckar omringar de fina gamla trähusen och leder fram till öns lilla hembygdsmuseum Brännö Lagård som ligger i bevarad skärgårdsmiljö.

Innan du når ladugården kan du gärna ta backen upp till höger till öns höjdpunkt – Brännös gamla lotsutkik med en fantastisk vy över skärgården och Göteborgs hamninlopp.

Strax efter Brännö Handel finner du en respektingivande backe som ringlar uppåt höger in bland stugorna. Plötsligt har du klivit in i skogen och all bebyggelse är bortblåst. Den lilla vägen leder genom en vacker lövskog fram till gångbron över till Galterö, en obebodd ö bestående av ett naturreservat med fritt betande får och flera fina badplatser. Stäng grindarna till gångbron, annars rymmer fåren! Vill du ta en avstickare till Galterö och gå hela slingan får du räkna med ett par timmar i normal promenadtakt.

Lunch eller middag på Brännö Värdshus

Gå tillbaka samma väg som du kom och fortsätt ett par minuter söderut på Husviksvägen. Här hittar du strax Brännö Värdshus, en vacker gammal lotsbostad som idag är ombyggd till värdshus där det serveras både lunch och middag. Föredrar du något enklare finns det även smörgåsar och kaffe med wienerbröd från det egna bageriet. Värdshuset är öppet under hela året, men inte varje dag. Åker du till Brännö vid andra tillfällen än under högsommaren – besök värdshusets hemsida innan för att vara säker på om det är öppet. Du kan övernatta hela året – antingen i något av värdshusets gästrum eller på det mysiga närbelägna skärgårdspensionatet Baggen.

Andra har också läst: