Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Jonas Ingman

Cykel-båtluff mellan Göteborg och Lysekil

Båtluffa genom Bohusläns vackra skärgård och få upplevelser du sent kommer att glömma. Här hittar du tips på härliga båtturer, smultronställen, aktiviteter och mysiga boenden från Marstrand till Lysekil.

Dag 1 - Söndag, båt till Marstrand

På söndagar och måndagar med start 7 juli till 12 augusti kör Strömma Kanalbolaget fartyget M/S S:t Erik mellan Göteborg och Marstrand. Boka din biljett här. Cykeln kan du ta med ombord gratis. Landvägen reser du enkelt med Marstrand Express. Då tar resan från Göteborg till Marstrands färjeläge en timma. Tänk på att du inte kan ta din cykel ombord på bussen.

Seglarstaden och badorten Marstrand är inte utan anledning en storfavorit hos många besökare. Här finns kajen med båtar av alla slag, mysiga hus vid bilfria gator, topprestauranger och caféer, sol och salta bad, musik och skådespel. På toppen av ön tronar Carlstens fästning. Checka in på någon av Marstrands trevliga boenden. Kvällen avslutas bäst med en god middag på någon av Marstrands krogar.

Dag 2 – Måndag, storslagen vandring i Marstrand

Vandra på fina leder av olika karaktär och längd på Marstrandsön och intilliggande Koön. En cykeltur i vacker natur erbjuder den 1,5 (tur och retur) mil långa bilfria cykelsträckan mellan Marstrand och Nordön. Missa inte heller ett besök på Carlstens fästning.

Fotograf: Roger Borgelid

Dag 3 – Tisdag, båt till Klädesholmen/Mossholmen - Cykla och upplev konsten på Tjörn

Varje tisdag och onsdag kl. 10.10 från 9 juli till och med 12 augusti kör M/S Drott af Dyrön turer från Marstrand i söder till Käringön i norr. Båten anlöper flera mysiga öar och kustsamhällen längs vägen. Turen måste förbokas och har du egen cykel är du välkommen att ta med den ombord på båten till en kostnad av 100 kr. Du bokar din biljett och cykelplats hos Gunnars Båtturer

Efter en halvtimmes båttur från Marstrand når du Mossholmen/Klädesholmen, på Tjörns västra sida. På Tjörn finns en mängd fina och varierande cykelleder som ger dig en naturskön och händelserik färd. Låt dig hänföras av naturen och passa också på att uppleva konstupplevelser i världsklass i form av Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn samt Skulptur i Pilane.

Du kan välja att hyra cykel eller varför inte boka ett cykelpaket där boende, mat och cykel ingår hos det flytande hotellet Salt & Sill på Klädesholmen. Fler boenden på Tjörn hittar du här.

Fotograf: Anders Jonsson, Södra Bohuslän Turism

Dag 4 - Onsdag, båt till Mollösund, Orust

Ta M/S Drott af Dyrön från Klädesholmen/Mossholmen kl.10.40 eller från Monumentet i Skärhamn kl. 11.10 båten anlöper Orusts västra sida vid lunchtid. Här är gränderna trånga och det finns gott om charmiga små hus och sjöbodar.

De bohuslänska skaldjuren anses av många vara de bästa i världen. Se därför till att passa på att äta skaldjur när du ändå är här. Du väljer själv mellan om du vill äta på restaurang eller om du föredrar att köpa med dig färska råvaror från den lokala fiskhandlaren och avnjuta på någon saltstänkt klippa.

I och runt Mollösund finns det flera unika små boenden. Hos designintresserade Marcel och Johan i Edshultshall bor du färgstarkt på deras Bed & Breakfast, Lådfabriken. Äter gott och bor bra gör du också på Nösunds Havshotell. Du når båda boendena smidigt med lokaltrafiken eller med egen cykel. Fler boenden på Orust hittar du här.

Fotograf: Roger Borgelid

Dag 5- Torsdag, cykeltur till Tuvesvik båt till Käringön

Ta cykeln till Tuvesvik och därifrån Västtrafiks båtlinje, med flera avgångar per dag, till Käringön. Kliv av och njut av bohuslänsk natur, vacker bebyggelse, lugnet och tystnaden. Här får du inte cykla och ön är både bil och mopedfri. Upptäck öns kontraster genom att ströva runt den tätt bebyggda norra delen och den glesbyggda södra delen av ön. Välj att stanna en natt på någon av öns boenden och njut av mat från havet.

Reser du med egen cykel är det smidigast att ta dig vidare samma dag med Skärgårdsbåtarnas M/S Byfjorden från Käringön till Uddevalla. Turen går varje torsdag kl. 14.30 under perioden 1 juli till 8 augusti från Käringön till Uddevalla. Tänk på att denna tur måste förbokas! Därifrån går tåget tillbaka till Göteborg.

Dag 6 – Fredag, båt till Lysekil

På eftermiddagen avgår båten Windros från Käringön mot Lysekil. Så du har ytterligare en dag till ditt förfogande på Käringön.  

I Lysekil med omnejd finns flera trevliga boenden. I staden Lysekil hittar du Strandflickorna som erbjuder boende i sekelskiftesmiljö. På andra sidan Gullmarsfjorden ligger Skaftö. Här bor du havsnära på såväl Gullmarsstrand som på Slipens hotell. Fler boendealternativ hittar du här.

Ta chansen att prova på lokalproducerad och vällagad mat på några av Lysekils och Skaftös restauranger. Flera av dem har utbildats och certifierats under Smaka på Västsverige som står för absolut högsta kvalité och fungerar som en guide till de bästa måltidsupplevelserna i Västsverige.

Två kajaker

Fotograf: Roger Borgelid

Dag 7 – Lördag, aktiviteter i Lysekil

Lysekil har mycket att erbjuda både till havs och på land. Här hittar du alltifrån klättring i världsklass till utmärkta paddelvatten och fina cykel- och vandringsstråk. Hos Kajak i Grundsund på Skaftö erbjuds såväl kajakuthyrning som guidade turer och kurser. Ge dig ut bland de kala bohuslänska klipporna som formats av tid och hav i tusentals år.

Följ med båten Signe ut på böljan den blå och skörda ostron och musslor. Mellan 1 mars och 30 november avgår turen fredagar och lördagar klockan 13.30. Turen utgår från Norra hamnen i Lysekil och tar cirka 3 timmar.

Direktbussen 841 tar dig tillbaka till Göteborg på två timmar. Turen avgår med jämna mellanrum veckans alla dagar från både från Havets Hus och Södra hamnen i Lysekil.

Här hittar du relevanta cykelkartor: Kungälv, Tjörn, Orust, Lysekil/Skaftö.

För samtliga båtlinjer i Bohuslän:

 

Hitta din båtluff

Den bohuslänska skärgården är något speciellt. För att uppleva skärgården på riktigt nära håll så har vi här samlat både båtlinjer och ruttförslag som gör din båtluff möjlig.

Andra har också läst: