Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Fotograf: Åsa Dahlgren

Familje-båtluff från Lysekil till Uddevalla

Det är ingen tillfällighet att Lysekil brukar kallas för staden vid havet. Vare sig du befinner dig i själva Lysekil eller tar båten över Gullmarsfjorden till Skaftö, Fiskebäckskil och Grundsund så är den marina känslan ständigt närvarande.

I Lysekil med omnejd kan du uppleva salta bad, krabbfiske och promenader längs trånga gränder och slingriga gator ett stenkast från vattnet. När du tar dig med båt vidare till Uddevalla hittar du en rad roliga upplevelser och aktiviteter som passar hela familjen.

Dag 1 – Måndag, Havets Hus

Med Västtrafiks direktbuss från Göteborg tar det bara två timmar att komma till Lysekil. Väl på plats kan du välja mellan att bo i Lysekil, eller om du hellre tar en 15-minuters båttur över Gullmarsfjorden. Då finns även Skaftö och Fiskebäckskil som boendealternativ. Båten går alla dagar, året runt, från södra hamnen i Lysekil. 

Boendeutbudet är varierande. Strandflickorna i Lysekil erbjuder boende i charmig sekelskiftesmiljö med möjlighet till antingen hotell- eller vandrarhemsstandard. Du kan boka deras familjepaket Salt & Vilt där entrébiljetter till havsakvariet Havets Hus och djurparken Nordens Ark ingår. Gullmarsstrand och Slipens Hotell i Fiskebäckskil erbjuder bekväma boenden nära havet. Fler boendealternativ hittar du här.

Lysekil brukar kallas för staden vid havet. Längst ut i havsbandet finns naturreservatet Stångehuvud och Pinneviksbadet med släta granitklippor som inbjuder till salta bad och krabbfiske*. Fler badplatser i Lysekil och på Skaftö hittar du här. Missa inte att besöka Havets Hus där du kan klappa sjöstjärnor och eremitkräftor, gå på strandskola och åka på sälsafari.

Fotograf: Andreas Olsson

På Skaftö ligger de mysiga kustsamhällena Fiskebäckskil och Grundsund. Här är gränderna trånga, gatorna slingrande och husen charmiga. Hos Hannas i Hamnen på Östra kajen i Grundsund kan du handla funktionskläder från Didriksons, som startade sin verksamhet i Grundsund 1913 med att tillverka arbetskläder åt lokala fiskare.

Runda av dagen på någon av Lysekils och Skaftös många restauranger. Flera av dem erbjuder barnmenyer.

Dag 2 – Tisdag, kajak och cykelupplevelser i Lysekil och båttur till Uddevalla

Innan eftermiddagens båttur till Uddevalla finns alla möjligheter att upptäcka Lysekils omgivningar både till havs och på land. Här finns fina paddelvatten och du kan på egen hand eller tillsammans med guide ta dig runt i omgivningarna och göra strandhugg. Hitta ditt kajakäventyr här.

Lysekil är en kuperad men cykelvänlig stad, där du via cykelvägar lätt tar dig fram (även med barn). På Skaftösidan finns en fin cykelväg på 5 km som går mellan Fiskebäckskil och Södra Grundsund. Härifrån kan du hoppa på båten Rania som sommartid kör turer mellan Grundsund, Gåsö och Lysekil.

Fotograf: Jonas Ingman

Du kan hyra din cykel hos Outdoor West i Lysekil och du kan enkelt och kostnadsfritt ta med dig cykeln ombord på båten mellan Lysekil-Skaftö.

Tisdagar, mellan den 3 juli till 7 augusti, avgår Skärgårdsbåtarnas m/s Byfjorden från Lysekil via de vackra Nordströmmarna till Uddevalla. Middag serveras ombord på båten. Både middag och båttur förbokas.

Kl. 19.15 anländer du via Byfjorden till Uddevalla. Efter en dag fylld med äventyr är det dags att checka in på det boende du valt för natten. På Bohusgården Hotell & Konferens bor du nära Byfjorden och dess fantastiska utsikt. Hos Best Western Carlia mitt i Uddevalla kan du välja att bo i ett rum inspirerat av Evert Taube eller ett standardrum med ljusa nyanser och komfortabel design. Fler boenden i Uddevalla och den intilliggande orten Ljungskile hittar du här.

Dag 3 – Onsdag, besök på lekplatsen och djupdykning i Bohusläns historia

I Uddevalla med omnejd finns det massor av spännande aktiviteter och utflyktsmål som passar barn i alla åldrar. Bohusläns museum har massor av roliga aktiviteter för hela familjen. Här finns barnvänliga utställningar och populära lekrum, där såväl barn som föräldrar kan prova på hur det är att vara kapten.

 Här hittar du ett urval av vad Uddevalla har att erbjuda!

Nu är tre dagars båtluff till ända och du kan sätta dig på tåget tillbaka till Göteborg, berikad med en massa härliga semesterminnen!

Fotograf: Roger Borgelid

* Krabbfiske är en riktig höjdare för alla som aldrig varit på västkusten. De flesta barn och vuxna (med barnasinnet i behåll) älskar att fiska krabbor!

Detta behöver ni:

  • Snöre, klädnypa och en hink.
  • Mussla eller snäcka som agn.

Knyt på en klädnypa i ena änden av snöret. Krossa musslan eller snäckan med en sten och fäst skalet med innehåll i klädnypan. Fiska krabborna vid bryggkanten, de trivs bland tången och under stenar. Fånga krabborna, samla dem i en hink med vatten och lite tång (för att skydda dem mot solen) – och släng i dom igen.

Tänk på att:

  • Krabborna kan nypas ganska hårt.
  • Var rädda om krabborna.
  • Skydda dem från solen.

 

Inspirationsblad och karta

Här kan du ladda ner etinspirationsblad med karta till denna båtluff.

 Läs mer om Båtluffa i Bohuslän

Andra har också läst: