Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

Alla kan båtluffa i Bohuslän!

Att båtluffa är det perfekta sättet att upptäcka den bohuslänska skärgården. Spendera några dagar bland saltstänkta granitklippor, pittoreska fiskebyar och klassiska skaldjursrestauranger. Det unika med att båtluffa är att det är du som bestämmer hur lång resan ska bli och vad du vill uppleva. Full frihet, helt enkelt!

Du vet troligtvis hur en tåg- eller flygluff går till och har kanske testat att billuffa någon gång. Men har du upplevt frihetskänslan av att båtluffa på kusten? Ena stunden står du vid relingen på en anrik skärgårdsbåt och blickar ut över det glittriga vågskvalpet, för att i nästa stund känna doften av rökta musslor sprida sig mellan sjöbodarnas lugn. Bohusläns tusentals öar bjuder på kontrastrik natur och varierande upplevelser – allt med den havsnära atmosfären som gemensam nämnare. Och tack vare ett stort samarbete mellan olika rederier kan du uppleva kusten helt utan egen båt – smidigt, eller hur?

Vackrare än Himalayas bergskedja

Den amerikanska nyhetskanalen CNN utsåg 2013 Bohusläns skärgård till världens sjunde vackraste vildmarksområde. För att sätta detta i perspektiv kan nämnas att med på listan fanns även betydligt mer internationellt kända områden såsom regnskogen Great Bear Rainforest på Kanadas västkust, den gigantiska nationalparken Kakadu i norra Australien och Himalaya – världens högsta bergskedja. Så pass vacker och unik är den bohuslänska kustlinjen!

Smögen

Fotograf: Åsa Dahlgren

Tematiska turförslag

Skärgården i Västsverige sträcker sig från Vrångö i söder (utanför Göteborg) till Kosteröarna i norr (utanför Strömstad). Med lite planering, och tack vare det stora antalet båtlinjer, kan du skapa din egen drömluff mellan öarna. Vill du ha tips och inspiration har vi tagit fram flera ruttförslag och kategoriserat dem enligt olika teman.

Familjeturer – Varje dag i skärgården är ett familjeäventyr, oavsett om ni gillar att bada, paddla kajak, gå på upptäcktsfärd eller fiska krabbor direkt från klippan.

Båtluffa med cykel – Vill du känna dig lite extra fri och rörlig kan du ta med egen cykel ombord eller hyra på plats. Och vill du cykla mer kan du såklart kombinera båtresorna med mysiga cykelturer mellan färjelägena.

Romantiska turer – Överraska någon du håller kär med en frukost på ett mysigt pensionat, förälska dig under en promenad bland skutor och sjöbodar, och se solen förenas med horisonten från en klippa vid havet. Det kan knappast bli mer romantiskt än så!

Upptäck havsnära vandringsleder – Många av de bohuslänska öarna är så små och pittoreska att bilar och andra landfordon inte förekommer alls. Kliv iland och njut av klippor, havsstrandängar och vindpinade tallar till fots.

Dagsturer – Ibland räcker inte tiden till för att åka på långsemester, men man vill ändå fly vardagen en stund. Här finns gott om rederier, så det är lätt att ta sig ut i skärgården över dagen bara.

Som du märker går det att göra turer som är precis så långa eller korta som du själv önskar, allt från en avkopplande dagstur till någon av öarna direkt utanför Göteborg till en upplevelserik sexdagarstur via Marstrand, Klädesholmen och Mollösund. Här hittar du en linjekarta över västkusten och information om mysiga öar och kustsamhällen. Välkommen att båtluffa i Bohuslän!

Tips på fler turer - Båtluffa i Bohuslän