({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

 • Fotograf: Jonas Ingman

Höstlovsaktiviteter för hela familjen i Bohuslän

Dags att planera höstlovet! Ta med barnen på en utflykt till Bohuslän och klappa sjöstjärnor, gå på spökvandring, utmana familjen på quiz eller släpp loss kreativiteten i en skaparverkstad. Perfekta utflykter för hela familjen!

 

Hösten är en fantastisk tid för alla nyfikna och äventyrslystna. Här får du tips på aktiviteter och upplevelser från Bohusläns sex stora besöksmål - Havets Hus, Nordens Ark, Vitlycke museum, Nordiska Akvarellmuseet, Kosterhavets nationalpark och Bohusläns museum. 

  

Havsskola på Havets Hus

Gör en djupdykning och upplev livet i Västerhavet på Havets Hus i Lysekil, ett av västkustens mest populära besöksmål. Här kommer du närmare hundratals fascinerande arter – från småfläckig rödhaj till knorrande knot. Tunnelakvariet är särskilt häftigt, där går du med fiskarna rakt ovanför huvudet.

 

Aktiviteter under höstlovet:

 • Omvänt fiske – Denna aktivitet låter dig mata fiskarna med metspö, men utan krok. Det innebär att fiskarna blir nöjda utan att de riskerar livet. Dagligen, kl. 11.
 • Dagens överraskning - Dagligen, kl. 13.
 • Quiz - Dagligen, kl. 14.
 • Dagens matning – Var med och se på när djuren matas. Dagligen, kl. 15.
 • Havsskola - På höstlovet finns möjlighet att vara med på en Havsskola. Det är en variant av Havets Hus populära strandskola, som arrangeras under sommaren. Havsskolan sker torsdag och fredag förmiddag, 29-30 oktober mellan kl 9-12. Obligatorisk anmälan.

Havets Hus är öppet dagligen kl. 10-16.

 

 

 

Träffa djuren på Nordens Ark

Visste du att några av världens utrotningshotade djurarter finns i Bohuslän? Nordens Ark i Hunnebostrand är inte bara en djurpark, det är även en zoologisk bevarandepark där hotade djurarter avlas. Här finns bland annat amurtiger, skogsvildren, snöleopard och skruvhornget, men även fåglar, grodor, grisar och får.

 

Aktiviteter under höstlovet:

 • Spökvandring - Den 24 och 31 oktober är det dags för den årliga spökvandringen på Nordens Ark. Efter mörkrets inbrott beger vi oss ut på en spännande och kuslig vandring i den mörka parken med uppdraget att rädda hotade djur.
 • Upptäckarryggsäcken - Upptäck parken på egen hand med hjälp av Nordens Arks upptäckarryggsäck. I ryggsäcken hittar du loggboken, en kikare, lupp och en kompass som hjälper dig lösa uppgifterna. Ryggsäcken i vår entrén
 • Något gott att äta - Varghuset är öppet 11-15.30 och erbjuder pannkakor, smörgåsar och kakor.

Köp din biljett online! Det går bra att köpa biljett på plats, men nu kan du också köpa den online i förväg. I samband med att du köper din biljett bokar du också ett datum för att besöka oss och det är endast det bokade datumet som biljetten gäller. 

Nordens Ark är öppen dagligen kl. 10-16.

 

 

 

Upplevelserik tidsresa på Vitlycke museum

Hällristningsområdet i Tanum utgör Europas största koncentration av hällristningar och är så ovanligt att det finns med på Unesco:s världsarvslista. Bästa utgångspunkt för att upptäcka denna förhistoriska bildskatt är Vitlycke museum där du kan gå på guidade turer eller kika runt på egen hand. Här finns även en rekonstruerad bronsåldersgård.

 

Aktiviteter under höstlovet:

 • Sagostund i bronsåldersgården – en mysig sagostund på fårskinnsfällarna runt eldens värme.
 • Pumpatävling - Vem gör den läskigaste, finaste pumpan? Kom till tältet vid Vitlycke och delta i tävlingen. Kom gärna utklädd. Pumporna placeras sedan ut.
 • Kvällsvandring - När mörkret faller går vi till hällristningarna och upplever ristningarna i ficklampans sken. Föranmälan till Vitlyckemuseum.

Museet är öppet dagligen kl. 10-16.

 

 

 

Hitta skaparglädjen på Nordiska Akvarellmuseet

Med ett nästintill magiskt läge vid Skärhamns kajkant, och med havet som närmaste granne, hittar du Nordiska Akvarellmuseet. Sedan konstcentret öppnade år 2000 har verk från världskända konstnärer synts här, bland annat Salvador Dali, Louise Bourgeois och svenska favoriter som Elsa Beskow och Lars Lerin.

 

Aktiviteter under höstlovet:

 • Kreativ höstlovsverkstad – Testa att måla med akvarell. Låt kreativiteten flöda under årets höstlovsverkstad!. Fri entré. Drop in.
  (Under hösten 2020 är antalet platser i verkstaden begränsade. För mer information se museets hemsida.)
 • Filmvisning – Alfons Åberg - Slå dig ner framför filmduken och koppla av en stund. 
  Visste du förresten att Gunilla Bergströms bilder är en del av museets samling?

Museet är öppet tisdag–söndag kl. 11–16.

 

 

 

Lär dig allt om livet under ytan på Naturum Kosterhavet

Kosterhavet är Sveriges enda marina nationalpark med omkring 12 000 arter, såväl sällsynta som mer vanliga. Har du riktig tur kan du få syn på valar. Börja din expedition med ett stopp vid naturum Kosterhavet på Sydkoster där du får reda på allt du behöver veta inför ditt besök. Fri entré.

 

Aktiviteter under höstlovet:

 • Workshop i ljudskulptur för hela familjen med Johannes Bergmark
  Har du ett barn i din närhet med kreativa drag och känsla för ljud? Missa inte chansen att träffa Johannes. Han är en experimentell musikinstrumentbyggare som tillsammans med barnen skapar en unik ljudskulptur där varje barn får arbeta fram en egen del. 30 oktober kl. 10-15. Anmäl dig här

 • Rovdjurstema - Fredag 30 oktober har vi rovdjurstema på entré Rossö kl. 10-11. Är vargens eller lodjurets tass störst? Kan vi lära oss se skillnad på olika djurspår? Och hur känns egentligen ett björnkranium? Nelly Grönberg, rovdjurspårare på Länsstyrelsen i Västra Götaland, visar Rovdjurslådan. Efteråt bjuder Glenn i kaféet alla barn på korv med bröd.
  Fri entré.

Under höstlovet har naturum öppet torsdag-fredag kl. 10-15 och lördag-söndag kl. 11-15.

 

 

 

Bohusläns museum

Ett besök på Bohusläns museum är en resa genom historiens, men även samtidens, Bohuslän. Här finns svar på många nyfikna frågor. Visste du till exempel att en av 50-talets stora filmstjärnor, Grace Kelly, gick runt i tröjor från Bohus Stickning? Det och mycket mer får du lära dig på museet. Fri entré.

 

Aktiviteter under höstlovet:

 • Fågel-Bingo - 27 oktober, kl 10.00- 11.30 kan ni följa med Jan "Fågel-Janne" Uddén på fågelbingo i Uddevalla utmed Bäveån där vi tillsammans försöker att se så många olika arter som möjligt! Tillsammans med Janne lär vi oss massor av intressanta och spännande saker om fåglarna i vår närhet. Ingen avgift.
 • Fågeldans - 28 oktober, kl 10.30- 13.30. Om du är mellan 4 – 9 år kan du testa på att dansa som en fågel, med inspiration från utställningen ”Vi fåglar” som går att besöka på museet. Ingen avgift. 15 platser per tillfälle.

 • Fågelutflykt på strandpromenaden - 29 oktober, kl 10.00- 12.00.Välkommen på en fågelutflykt med museets biolog Jan "Fågel-Janne" Uddén. Denna gång ska vi leta fåglar längs med Strandpromenaden i Uddevalla. Ingen avgift.

 • Familjevisning av utställningen Vi fåglar - 29 oktober, 13.00-13.45.I utställningen Vi fåglar möter du djurens som finns nära oss hela året - fåglarna. Följ med en visning där vi vandrar omkring i en humoristisk och tankeväckande utställning fylld med fåglar och med häftiga multimediaupplevleser. Max 30 personer. Ingen avgift.

 • Familjekul i våra utställningar - Alla dagar. Du vet väl att du kan upptäck museets spännande utställningar med våra nya roliga lekar som går att hämta i receptionen? Du kan bland annat leta efter fätt silhuett i konstnären Nathalia Edenmonts konstverk eller gå på tipspromenad i utställningen ”Vi fåglar”. Det finns även en mängd av andra skojiga aktiviteter du kan ta del av, det är bara att fråga efter i receptionen.  

Museet är öppet måndag kl. 10-16, tisdag-torsdag kl. 10-20 och fredag-söndag kl. 10-16.

 

 

 

Kombinera med ett mysigt boende

Var det flera av äventyren som lät intressanta? Förläng vistelsen genom att boka boende på något av Bohusläns hotell, campingar eller Bed & Breakfasts.

 

6 stora besöksmål i Bohuslän

Beskåda havets mästerverk, möta vilda djur, se världsunika hällristningar, akvarellkonst i världsklass, spännande historia och en nationalpark under havsytan.

Häng med på ett äventyr i Bohusläns magiska värld!