Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Expedition Bohuslän

Påsklovsäventyr för nyfikna – Expedition Bohuslän

Dags att planera påsklovet! Vad sägs om en utflykt med barnen till Bohuslän? Följ med på äggjakter, pysselstunder, målarverkstad och magiska föreställningar!

Ta med hela familjen och upplev Expedition Bohusläns äventyr i påsk. Nordiska Akvarellmuseet, Vitlycke museum, Kosterhavets nationalpark, Nordens Ark och Bohusläns museum har de bästa familjeaktiviteterna för att ni ska kunna maxa påsklovet!

Nordiska Akvarellmuseet

Med ett nästintill magiskt läge vid Skärhamns kajkant, och med havet som närmaste granne, hittar du Nordiska Akvarellmuseet. Sedan konstcentret öppnade år 2000 har verk från världskända konstnärer synts här, bland annat Salvador Dali, Louise Bourgeois och svenska favoriter som Elsa Beskow och Lars Lerin.

Påsklovsaktiviteter 2019:

Påsklovsverkstad med mycket färg – Släpp loss fantasin i museets Öppna verkstad där ni målar påskkort och tillverkar eget påskpynt. Påskens färger och traditioner är den stora inspirationen. 16–22 april, kl. 11-15. Drop in, fri entré!

Akvarellfesten – Utforska akvarellens underbara värld i konstnärsledda workshops för alla åldrar. 22 april, kl. 12-16. Drop in, fri entré!

 

Vitlycke museum

Hällristningsområdet i Tanum utgör Europas största koncentration av hällristningar och är så ovanligt att det finns med på Unesco:s världsarvslista. Bästa utgångspunkt för att upptäcka denna förhistoriska bildskatt är Vitlycke museum där du kan gå på guidade turer eller kika runt på egen hand. Här finns även en rekonstruerad bronsåldersgård. Under påskhelgen är museet öppet från skärtorsdagen till annandag påsk, kl. 10-16.

Påsklovsaktiviteter 2019:

Föreställning: Lärlingsprovet med Gaston och Caligari – Se de populära TV-magikerna Gaston och Caligari i ett klurigt och interaktivt äventyr, där ni får vara med att bestämma om Caligari klarar testet eller inte. Visas på påskafton och påskdagen, kl. 12. Föreställningen är cirka 40 min. Från 4 år. Ingen föranmälan behövs.

Jakten på bronsäggen – Hitta äggen och lös koden för att få en present från det stora påskriset. Passar hela familjen.

Hällristning

Fotograf: Ian Schemper

 

Kosterhavets nationalpark

Kosterhavet är Sveriges enda marina nationalpark med omkring 12 000 arter, såväl sällsynta som mer vanliga. Har du riktig tur kan du få syn på valar. Börja din expedition med ett stopp vid naturum Kosterhavet på Sydkoster där du får reda på allt du behöver veta inför ditt besök. Under påsken (16–22 april 2019) har naturum öppet tisdag-torsdag kl. 10-15 och fredag-måndag kl. 11-15. Fri entré.

Påsklovsaktiviteter 2019:

Pyssla med skräp – Skräppyssel är en skojig aktivitet där fantasin flödar! Gör eget påskpynt eller pyssla med ilandflutet skräp och pynta det gemensamma påskriset på naturum. Alla dagar.

Gå på äggjakt – Följ med på en spännande jakt efter påskäggen. Kan du hitta alla ägg? Alla dagar.

Bildsaga om Vivan på Silverön – Vacker bildsaga om mormor Vivan med det magiska håret som bor på Koster. Maria White berättar och leder målarverkstad. Tors 18 april kl. 13-14. Från 5 år. Kostnad: 20 kr per person.

Fotograf: Åsa Dahlgren

 

Nordens Ark

Visste du att några av världens utrotningshotade djurarter finns i Bohuslän? Nordens Ark i Hunnebostrand är inte bara en djurpark, det är även en zoologisk bevarandepark där hotade djurarter avlas. Här finns bland annat amurtiger, skogsvildren, snöleopard och skruvhornget, men även fåglar, grodor, grisar och får. Öppet varje dag under påsken, kl. 10–17 (entrékassan stänger kl. 16). På Nordens Ark har vi påsklovsprogram i parken 15 - 22 april. 

Påsklovsaktiviteter 2019:

Äggutställning samt påskteckningshörna på Lantgården. Skärtorsdag, långfredag och påskafton är det även kvasttillverkning på Lantgården. Mellan kl 11.00 - 15.00 är det ponnyridning på långfredagen, kostnad 50 kr. 

På långfredagen och påskafton kommer alla barn som är utklädda till påskkärringar in gratis i parken.

Kl. 12.30 – Matning & information i Vilda parken
Måndag: Pallaskatt
Tisdag: Röd panda
Onsdag: Information i Våtmarkshuset och visning av den nya påfågeltarantella
Torsdag: Asiatisk vildhund
Fredag: Järv
Lördag: Snöleopard
Söndag: Amurtiger

Kl. 14.30 – Lantgårdsliv
Samling vid höhoppningen på Lantgården.

Fotograf: Erik Edvardsson

 

Bohusläns museum

Ett besök på Bohusläns museum är en resa genom historiens, men även samtidens, Bohuslän. Här finns svar på många nyfikna frågor. Visste du till exempel att en av 50-talets stora filmstjärnor, Grace Kelly, gick runt i tröjor från Bohus Stickning? Det och mycket mer får du lära dig på museet. Fri entré.

Påsklovsaktiviteter 2019:

Varieté Vagant – Tillsammans med jonglören Caligari och musikanten Jon Halvar bjuder varietédirektören Hanna Vagant på en underhållande familjeföreställning fylld med musik, trolleri, utbrytning och jonglering. Måndag 16 april, kl.10-16. Ingen avgift.

  • Kl. 11 Dockteater med Hanna Vagant
  • Kl. 12 Magiska experiment med Jon Halvar
  • Kl. 14 Varietéföreställning med Cagliari. Tord Cagliari har medverkat med sina konster i barnteve vid ett flertal tillfällen.

Påsklovsbio – Alla filmvisningar under lovet visas i Hörsalen mellan 14.00-15.30. Ingen avgift, däremot behöver du föranmäla i museets reception eller på telefonnummer 0522- 65 65 01.

  • 15 april – Fåret Shaun
  • 16 april – Hacke Hackspett
  • 17 april – Asterix 12 stordåd
  • 18 april – Mästerkatten

Fågelutflykt till Porsen/Älje med Fågel-Janne – Följ med museets kunniga och omtyckta biolog Fågel-Janne på en spännande utflykt till det som en gång i tiden var världens största skalbankar. Det är en fantastisk plats för fåglar att häcka – tranor, gäss, snäppor och beckasiner för att nämna några. Sannolikheten att se rovfågel är mycket hög. 16 april 9.00-12.30, ingen avgift. Samling vid Skalbanksmuseet för vidare färd cirka 3 kilometer. Tänk på att ha kläder efter väder och glöm inte fika.

Fågelvandring med Fågel-Janne – Perfekt tillfälle att komma ut med barnen och bekanta sig mer med naturen. Kika på skärgårdsfåglarna som ligger på Byfjorden och som vilar/häckar på Lillön. Lär er urskilja fågelsång genom att lyssna på de flyttfåglar som sjunger i lövskogsdungarna kring Bodele och Gustafsberg. 18 april 9-12, ingen avgift. Samling vid P-platsen Svenskholmen (Skeppsviken). Tänk på att ha kläder efter väder och glöm inte fika.

Andra har också läst: