Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Världens svettigaste konstrunda

På Tjörn älskar vi konst och kultur. Men vi älskar också triathlon. Därför mixar vi dessa två. Här kan du njuta av skulpturer på Pilane och vacker konst på Nordiska Akvarellmuseet. Detta blandat med att hundratals atleter simmar två kilometer, cyklar nio mil och springer ett halvt maratonlopp. Varmt välkommen till Skärhamn.

Oberoende om du befinner dig på Tjörn i samband med Tenson Tjörn Triathlon eller vid något annat tillfälle så kan du alltid passa på att besöka några av platserna som ingår i Världens svettigaste konstrunda. Via Nordiska Akvarellmuseet, med sin arkitektoniska skönhet och läget vid vattnet i Skärhamn, genom vindpinade tallskogar och slingriga skogsstigar fram till sältorna där fåren betar når du Pilane – ett av Sveriges vackraste kulturlandskap med spår från stenåldern. Utsikten är milsvid – från Carlstens fästning och fyren Pater Noster i söder till Måseskärs fyr i norr. Under sommaren visas här spännande och tankeväckande konst av några av världens ledande konstnärer.

 

Nordiska Akvarellmuseet – en del av Världens svettigaste konstrunda

Nordiska Akvarellmuseet, med sitt magiska läge vid havet i utkanten av Skärhamn skapar en atmosfär av klarhet och kreativitet. Under Tenson Tjörn Triathlon fungerar museet som start och målgång för tävlingarna.

Fotograf: Nordiska akvarellmuseet

Sedan museet öppnades år 2000 har här visats konst i världsklass. Bland utställarna har Salvador Dali, Bill Viola, Louise Bourgeois och svenska favoriter som Elsa Beskow, Anders Zorn och Lars Lerin funnits. 

I samband med Tenson Tjörn Triathlon kan du prova på att greppa penseln och tävla i Akvarelltriathlon - verkstad med sportiga förtecken. Fullfölj de tre stationerna i akvarelltriathlon och kliv upp på prispallen!

 

Skulptur i Pilane – en del av Världens svettigaste konstrunda

Skulptur i Pilane är fullständigt unik, spännande och annorlunda konstupplevelse. Oavsett om du besöker det vackra bohuslänska kulturlandskapet i samband med Tenson Tjörn Triathlon eller vid något annat tillfälle på sommaren så får du ta del av något du aldrig glömmer. För på hur många andra ställen kan du njuta av rolig, spännande och tankeväckande konst signerad några av världens ledande konstnärer, samtidigt som du tittar på betande får och stensättningar från järnåldern?

Fotograf: Anders Jonsson, Södra Bohuslän Turism

Tidigare somrar har bland annat Tony Cragg, Laura Ford, Maria Miesenberger, Bernar Venet och Katrine Helmersson visat upp sina skulpturer.

Ett av världens största och vackraste konstverk, den 14 meter höga skulpturen ANNA, av spanske konstnären Jaume Plensa, tronar högt uppe på berget i skulpturparken och blickar ut över nejden och dess årstidsväxlingar.


Cykla, spring eller gå - en del av världens svettigaste konstrunda

Sätt dig själv i rörelse mellan konstupplevelserna. Sträckan mellan Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn och Skulptur i Pilane är märkt med skyltar längs vägen. Så oavsett om du vill gå, springa eller cykla är det fritt fram. Karta och information om turen hittar du här eller på turistinformationen. 

Fotograf: Roger Borgelid

 
Tenson Tjörn Triathlon

Välkommen till en triathlonhelg för hela familjen! Tenson Tjörn Triathlon avgjordes första gången 2008, och har sedan dess växt till att bli en av Sveriges största triathlontävlingar. Varje år lockas triathleter från hela världen för att tävla om vem som kan simma, cykla och springa snabbast runt Tjörn och omgivningarna häromkring.

Tävlar du själv eller är du bara på Tjörn som åskådare? Det spelar ingen roll. Här finns massor av spännande aktiviteter kring tävlingen. Du som inte vill göra ett fullskaligt triathlon kan tävla i motionsklassen. Har du barn som vill prova på en triathlonutmaning är det bara att anmäla dem till Tjörn Triathlon Ungdom & Kids Race, som avgörs under tävlingshelgen.

Läs mer av vad som finns att uppleva inom Världens Svettigaste Konstrunda