({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Gå till innehåll Tillbaka till början

Världens svettigaste konstrunda

På Tjörn älskar vi konst och kultur. Men vi älskar också triathlon. Därför mixar vi dessa två den 25-26 augusti. Här kan du njuta av skulpturer på Pilane och vacker konst på Nordiska Akvarellmuseet. Detta blandat med att tusentals atleter simmar två kilometer, cyklar nio mil och springer ett halvt maratonlopp. Varmt välkommen till Skärhamn.

  Oberoende om du befinner dig på Tjörn i samband med Tenson Tjörn Triathlon eller vid något annat tillfälle så kan du alltid passa på att besöka några av platserna som ingår i Världens svettigaste konstrunda. Via Nordiska Akvarellmuseet, med sin arkitektoniska skönhet och läget vid vattnet i Skärhamn, genom vindpinade tallskogar och slingriga skogsstigar fram till sältorna där fåren betar når du Pilane – ett av Sveriges vackraste kulturlandskap med spår från stenåldern. Utsikten är milsvid – från Carlstens fästning och fyren Pater Noster i söder till Måseskärs fyr i norr. Under sommaren visas här spännande och tankeväckande konst av några av världens ledande konstnärer.

Tenson Tjörn Triathlon

Välkommen till en triathlonhelg för hela familjen! Tenson Tjörn Triathlon avgjordes första gången 2008, och har sedan dess växt till att bli en av Sveriges största triathlontävlingar. Varje år lockas triathleter från hela världen till Tjörn. I år tävlar omkring 1 500 deltagare om vem som kan simma, cykla och springa snabbast runt Tjörn och omgivningarna häromkring.

Fotograf: Lisa Nestorson

Tävlar du själv eller är du bara på Tjörn som åskådare? Det spelar ingen roll. Här finns massor av spännande aktiviteter kring tävlingen. Du som inte vill göra ett fullskaligt triathlon kan tävla i motionsklassen. Har du barn som vill prova på en triathlonutmaning är det bara att anmäla dem till Tjörn Triathlon Ungdom & Kids Race, som avgörs under tävlingshelgen.

Nordiska Akvarellmuseet – en del av Världens svettigaste konstrunda

Nordiska Akvarellmuseet, med sitt magiska läge vid havet i utkanten av Skärhamn skapar en atmosfär av klarhet och kreativitet. Under Tenson Tjörn Triathlon fungerar museet som start och målgång för tävlingarna.

Fotograf: Nordiska akvarellmuseet

Sedan museet öppnades år 2000 har här visats konst i världsklass. Bland utställarna har Salvador Dali, Bill Viola, Louise Bourgeois och svenska favoriter som Elsa Beskow, Anders Zorn och Lars Lerin funnits. 

I samband med Tenson Tjörn Triathlon kan du prova på att greppa penseln och tävla i Akvarelltriathlon - verkstad med sportiga förtecken Fullfölj de tre stationerna i akvarelltriathlon och kliv upp på prispallen!

Skulptur i Pilane – också en del av Världens svettigaste konstrunda

Skulptur i Pilane är fullständigt unik, spännande och annorlunda konstupplevelse. Oavsett om du besöker det vackra bohuslänska kulturlandskapet i samband med Tenson Tjörn Triathlon eller vid något annat tillfälle på sommaren så får du ta del av något du aldrig glömmer. För på hur många andra ställen kan du njuta av rolig, spännande och tankeväckande konst signerad några av världens ledande konstnärer, samtidigt som du tittar på betande får och stensättningar från järnåldern?

Fotograf: Anders Jonsson, Södra Bohuslän Turism

Tidigare somrar har bland annat Tony Cragg, Laura Ford, Maria Miesenberger, Bernar Venet och Katrine Helmersson visat upp sina skulpturer.

Ett av världens största och vackraste konstverk, den 14 meter höga skulpturen ANNA, av spanske konstnären Jaume Plensa, tronar högt uppe på berget i skulpturparken. ANNA finns kvar och blickar ut över nejden och dess årstidsväxlingar.


Cykla, spring eller gå en del av världens svettigaste konstrunda

Nu kan du kombinera konstupplevelser med att röra på dig. Sträckan mellan Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn och Skulptur i Pilane är märkt med skyltar längs vägen. Så oavsett om du vill gå, springa eller cykla är det fritt fram. Karta och information om turen hittar du här eller på turistinformationen. 
 

Tips på turförslag

Här följer ett turförslag där du cyklar längs banan för Triathlon. Turen går genom vacker och omväxlande natur och utmed vägen kan du uppleva spännade konst- och kulturupplevelser.

Destination