({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Roger Borgelid

Båtluffa i Bohuslän, en tredagarstur till Tjörn och Marstrand med konst, god mat och vandring

Dag 1 – Tjörn konst, natur och mat i skön förening

Med buss från Göteborg tar du dig enkelt till Tjörn, Sveriges sjätte största ö. En kontrastrik ö som manar till naturupplevelser med sina höga berg, tallskogar och ekdungar, lugna sandvikar och vida hav. Här finns en lång rad vackra vandringsleder, och utsiktsplatser. Ett nät av cykelbanor och cykelleder binder ihop orterna Klädesholmen och Rönnäng i sydväst via centralorten Skärhamn till Kyrkesund i nordväst. Turistbyrån i Skärhamn hyr ut cyklar för 125 kr/dag.

Fotograf: Roger Borgelid

Med Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn och Skulptur i Pilane har konsten på Tjörn rönt internationellt uppmärksamhet. Vill du uppleva båda, så kan du kombinera konstupplevelser med att röra på dig. Sträckan mellan Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn och Skulptur i Pilane är väl skyltad och går genom tallskog, ekdungar, ängsmarker och små vikar. Så oavsett om du vill gå, springa eller cykla är det fritt fram.

Fotograf: Roger Borgelid

Välj att bo i Skärhamn eller i någon av de närliggande orterna Rönnäng eller Klädesholmen. Kanske spenderar du natten på det flytande hotellet Salt & Sill på Klädesholmen. Hitta ditt boende på Tjörn här.

Vill du uppleva restauranger som har en lokal inramning och sätter stort värde på att arbeta med västsvenska råvaror. Så rekommenderas Restaurang Salt & Sill och Vatten Restaurang & Kafé två restauranger som har utbildats och Smaka på Västsverige. Ett varumärke som står för absolut högsta kvalité och fungerar som en guide till Västsveriges bästa måltidsupplevelser.

Dag 2 – Båttur och vandring på Dyrön

Flera gånger om dagen och året runt går båtlinje 361 från Rönnäng till Tjörns pärlor de bilfria öarna Dyrön och Åstol. Dessa öar är livaktiga grannar med olika karaktär. Dyrön är större, med frigående mufflonfår, vandringsled och bastu. Åstol är en karg klippö där husen klamrar sig fast i berget. 

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

Dyröns 5 km långa vandringsleden slingar sig i skiftande natur. Leden är bergig med trappor, broar och räcken. Utsikten över Marstrandsfjorden är betagande. Längs leden finns informationstavlor och utsiktsplatser med bord och bänkar. Har ni tur kanske ni stöter på Mufflonfåren, som lever vilt på ön. Kombinera vandringen med ett bastubad med fantastisk utsikt över havet. Bastun bokas på dyron.se  

Missa inte att besöka guld & silversmeden Tintin Hallding nybyggda ateljé och verkstad. Den ligger bara en kort promenad ifrån Dyröns norra hamn. Fler tips om vad du kan göra, äta och bo på Dyrön hittar du här.

Dag 3 – Båttur till sekelskiftesstaden Marstrand

Varje fredag - tisdag från 10 juli till och med 4 augusti kör M/S Drott af Dyrön turer mellan Tjörn och Marstrand. Båten avgår från Klädesholmen kl. 10, tar upp fler passagerare i Rönnäng och på Dyrön, och är framme i Marstrand kl. 11.

Fotograf: Roger Borgelid

Den lilla sekelskiftesstaden Marstrand ligger längst ut i havsbandet, där vägen tar slut (en 45 minuter med bil från Göteborg). Här slingar sig de bilfria kullerstensgatorna kring vackra, ljusa sekelskifteshus och trädgårdar. På toppen tronar Carlstens fästning, en välbevarad, majestätisk och spännande plats med fantastisk utsikt. 

På Marstrand finns både krogliv, kultur och stilla lugn beroende på när man besöker ön.  Förr var Marstrand en central plats i Norden. Idag är det en magisk plats som måste upplevas.

När du blir hungrig finns här mycket att välja på i matväg. På anrika Grand Hotel Marstrands egen restaurang Tenan serveras uppskattade klassiker som Oxfilé Africana och Tenans vitlöksdoftande gratinerade havskräftor. Restaurangen är utvald av "White Guide", Sveriges bästa bord och Smaka på Västsverige. Hos Ottos Kök är det svenska smaker som dominerar och ett besök hos klassiska Bergs konditori är ett måste! Här hittar du fler tips på var du kan äta och dricka gott på Marstrand.

På Marstrand strosar man gärna på kajen, kollar in båtarna och shoppar i någon av alla butiker längs vägen. Man kan också njuta av ett uppfriskande dopp i havet då Marstrandsön bjuder på flera badtrappor. På sydsidan intill Södra Strandverket ligger Barnbadet. Utefter den 5 km långa promenadstigen, som leder runt ön, ligger nakenbadet med dam- och herravdelning.

Fotograf: Roger Borgelid

Sedan 2012 huserar Strandverket Konsthall i den gamla fortifikationen Södra Strandverket, en försvarsanläggning som byggdes i mitten av 1800-talet, byggd för att skydda Marstrandsborna från dansken. I dag står dock dörrarna öppna för alla. Vår, sommar och vinter visas samtidskonst inom främst fotografi och skulptur, men också måleri och digital konst. Lars Lerin, Hertha Hillfon, Karin Broos, Christer Strömholm och Denise Grünstein är några exempel på de storheter som ställt ut på konsthallen sedan starten.

Känner du dig nöjd, går tillbakaresan till Göteborg antingen via landvägen med Marstrand express från busshållplatsen vid färjeläget på Koön. Eller sjövägen genom att boka Strömma Kanalbolagets måndags- och tisdagstur hela vägen tillbaka till Göteborg.

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

… eller stanna kvar en natt

Marstrand har mycket att erbjuda och du vill kanske njuta av vyerna, shoppingen och vandringen ytterligare en dag. I så fall kan du koppla av en natt på Marstrands Havshotells med deras salta SPA eller så checkar du in på något av de andra boendena på Marstrand.

Utskriftsbar linjekarta >>

Båtluffa i Bohuslän