({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Jan Töve

  • Fotograf: Falköpings kommun

  • Fotograf: Jonas Ingman - Bruksbild

  • Fotograf: Cykla och vandra i Sjuhärad

Falköping - Ulricehamn

Första etappen sträcker sig från Falköping till Ulricehamn och är på 45 km. Denna etapp är nästintill bilfri och du färdas genom samhällen på landsbygden och i ett vackert kultur- och naturlandskap. Längs med sträckan finns flera intressanta sevärdheter som bland annat Luttra gånggrift, Ekehagens forntidsby och hålvägarna i Timmele.

Falköping - det goda livet

I Falköping njuter du av det goda livet och här finns ett brett utbud av butiker, restauranger och boendeanläggningar, läs mer om dessa här. Tack vare betande djur och rika skördar har kommunen än idag möjligheter till framgångsrik lokal produktion av kulinariska nödvändigheter och läckerheter. Här finns Falbygdens Osteria som är ett centrum för ostar och andra delikatesser med sin 25 meter långa ostdisk. Här finns också platåberget Mösseberg som bjuder in till naturliga upplevelser och olika friluftsaktiviteter.  

Historiska upplevelser 

Etappen från Falköping till Ulricehamn är på 45 km och till största delen bilfri. Du färdas både genom samhällen på landsbygden och i ett vackert natur- och kulturlandskap. Missa inte Luttra gånggrift som är en av de mest berömda av Falbygdens drygt 200 gånggrifter. Den uppfördes under stenåldern, för cirka 5500 år sedan, som en grav för många. Inuti gånggriften har arkeologer hittat ben från cirka 100 individer. I Åsarp finns Ekehagens Forntidsby som är ett av Sveriges största arkeologiska friluftsmuseum. Här finns återskapade boplatsmiljöer från sten-, brons- och järnålder längs en vacker naturstig samt mat och kaffeservering. Olsbrostenen är en 1000-årig runsten belägen 1 km från Åsarp. Stenen är den mest kända och enligt många den vackraste av de 20-tal runstenar som finns runt om på Falbygden.

En naturskön omgivning

I Blidsberg ligger Basta Kvarn, ett vackert kvarnkafé med uteplatser vid dammarna som är fyllda med ädelfisk, sommartid finns här en infopoint. Du kommer passera Baktrågens naturreservat med sitt omväxlande landskap med intressanta åsformationer och ovanliga växter. Den ca 4 km långa slingans olika stationer lär dig mer om områdets biologi, geologi och historia. I Timmele finner du mataffär, pizzeria samt flera sevärdheter. Här finns landets bäst bevarade hålvägar, d.v.s. ridvägar som blivit djupa sänkor genom århundradens användning och erosion. På Timmele miniby upplever du hur byn Timmele såg ut förr i tiden i miniformat. (skala 1:10)

Bo och ät gott

För att läsa mer om vad för boendemöjligheter samt matställen det finns utmed denna etapp klicka här. Du kan också hitta det på vår digitala karta.