({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Outdoor Sjuhärad / Pricca Studios

  • Fotograf: Manda Schillerås

Etapp 3 Tranemo - Fegen

Tredje etappen på 65 km sträcker sig från Tranemo till Fegen och bjuder på vackert slingrande vägar i en varierande natur. Här kan du uppleva dressincykling, sevärdheter med intressant historia och Fegens vackra natur. Från Tranemo ner till Ambjörnarp följer du banvallen och söder om Ambjörnarp går leden mestadels på vackert slingrande landsvägar med lite trafik, mestadels asfalt men några kortare delar med grus.

Tranemo - närhet, njutning, upplevelse och natur

Intill Tranemosjön, inbäddad i vacker natur ligger orten Tranemo. Här finns ett flertal boenden, restauranger och livsmedelsbutiker att välja bland. Runt omkring finns fiskeområden, härliga badplatser och flera naturupplevelser.

Vackert slingrande vägar

Från Tranemo ner till Ambjörnarp följer du banvallen. Söder om Ambjörnarp går leden mestadels på vackert slingrande landsvägar med lite trafik, mestadels asfalt men några kortare delar med grus. I Ambjörnarp finns dressincykling till Sjötofta på den gamla järnvägslinjen. Från Ambjörnarp och söderut går leden mestadels på vackert slingrande landsvägar med lite trafik, mestadels asfalt men några kortare delar med grus. Tänk på att denna delen av cykelleden mestadels går på landsväg och kan vara mindre lämpad för små barn, även om den är lågtrafikerad. I Sjötofta finns ett ståtligt gravfält med 3 domarringar, det ses som ett av Sjuhäradsbygdens vackraste och bäst bevarade. I Sjötofta centrum finns Hembygdsparken med bänkar, bord och en grill. På våren kan du beskåda ett hav av påskliljor i Fagerås.

Upplevelser i Fegens fantastiska naturreservat

I Skyarp ca 12 km från Sjötofta ligger Påarps Gård, en större boendeanläggning med gårdshotell, stugor, naturcamping och matservering i en vacker miljö samt många aktiviteter såsom fiske, kanot, bad och femkamp. Längre söderut passerar cykelleden Gammalsjö kvarn och Kummeluddens gravfält. Gammalsjö kvarn är en tullkvarn från 1850 med ett väldigt stort kvarnhjul på hela 7 meter i diameter som alltid är öppet. Kummeludden vid Gammalsjö Säteri är ett järnåldersgravfält i en ljus bokskog. Följ de små stigarna längs sjökanten, ta en paus på en bänk med sagolik utsikt över Fegen och känn historiens vingslag. Cykelleden gör nu en kort avstickare från sjön Fegen och du möter Kalvsjön som ligger vid byn Kalv. Tar du höger i korsningen och gör en avstickare på bara någon kilometer från leden hittar du livsmedelsbutik, Kalvs familjecamping och Kalvs skolhus som idag är omgjort till vandrarhem. Kalv erbjuder paddling- och fiskemöjligheter och du hittar också en badplats. Följer du leden direkt möts du snart av sjön Fegen igen som är ett vackert naturreservat med utmärkta paddlingsmöjligheter. På vägen söderut mot Fegens samhälle passerar du Joarsbo gårdsbutik som tillverkar sylt. På gården finns det även möjlighet att hyra stuga precis vid strandkanten.

Bo och ät gott

För att läsa mer om vad för boendemöjligheter samt matställen det finns utmed denna etapp klicka här eller se vår digitala karta här.