({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Jan Töve

Orter utmed leden

Ätradalsleden slingrar sig genom fem kommuner och flera mindre orter. Från Falköping i norr med underbara platålandskap till Falkenberg i söder med långa vita sandstränder. Däremellan cyklar man igenom Ulricehamn, Tranemo och Svenljunga med ett härligt utbud av natur, kultur och evenemang. Välkommen!

Falköping

Falköping - det goda livet! Besök oss och njut av vår vackra natur, underbara platålandskap, vår megalitkultur, historia, och framför allt den goda maten.

Fotograf: Jonas Ingman - Bruksbild

Kulturlandskapet

Det finns mycket att se, lära och reflektera över när du rör dig i Falköping och dess omgivningar. Njut av det vackra kulturlandskapet med gånggrifter, platåberg, medeltida kyrkor, Gudhems klosterruin från medeltiden, Åsle Tå - Sveriges största samling av backstugor på sina ursprungliga platser och Ekehagens Forntidsby, för att bara nämna några.

Hornborgasjön

Inget vårtecken är säkrare än tranornas ankomst till Hornborgasjön. Vid sidan av det mycket rika natur- och fågellivet finns här även en rad besöksmål som Löfwings Ateljé och Krog, Wrågårdens älg- och bisonpark, Dalénmuseet om uppfinnaren Gustaf Dalén och många, många fler. Ingen besökare bör heller lämna Falköping utan att först besöka Falbygdens Osteria, Falköpings största besöksmål där det finns en 25 m lång ost- och delikatessdisk.

Mösseberg

Få fritidsområden i Sverige kan erbjuda en sådan bredd i aktivitetsutbud som Mösseberg. Med slalombacke, mini-djurpark och flera typer av lekplatser är det ett eldorado för barn och barnfamiljer. Här arrangeras idrottsaktiviteter/tävlingar på toppnivå. Restauranger och boendeanläggningar med olika inriktning. Här finns flera naturreservat, spår och leder för naturupplevelser och motion och sist men inte minst så är det en vacker utsikt över Falköping och landskapet.

Läs mer om Falköpings utbud här.

Ulricehamn 

En liten stad och bygd som hittat sitt rätta jag. Som vågat se på sig själv med öppna ögon. Sett sina fördelar i form av det nära, vackra, rofyllda och tidlösa. Som tagit vara på värdet att vara liten och spetsig. Kom till oss vi lovar att ta väl vara på er!

Fotograf: Pricca Studios

 Ät gott & bo bra

Ulricehamn erbjuder dig som besökare ett brett utbud av aktiviteter. Här är det cykel, vandring och fantastiska träningsmöjligheter som står i fokus. Ta en tur på våra bilfria banvallar som lämpar sig bra för cykel och rullskidor eller en lite mer actionfylld cykelupplevelse med mountainbike i skogen. Här finns mysig småstadsshopping, outletbutiker i Gällstad och gårdsbutiker på landsbygden. Vi erbjuder också guidade båtturer på sjön Åsunden och bra golfupplevelser. Vi kombinerar naturligtvis aktiviteterna med ett bra boende och god mat Välkommen!

Ulricehamn växer som evenemangsstad

Hos oss arrangeras allt fler och större evenemang som lockar publik från stora delar av södra Sverige både inom idrott, musik, teater och mat.
Här arrangeras bl.a. Världscupen i längdskidor med ca 60 000 besökare, musikfestivalen Uport med över 20 000 besökare. Diggiloo, Västgötaloppet, Smaka på Ulricehamn och mycket annat. 

Lassalyckan - Idrott & rekreation för alla.

Lassalyckan är en unik anläggning med mycket goda träningsmöjligheter året om. Här finns spår och leder sommar som vinter. Under vintern sprutar man upp elljusspåret med konstsnö. Här finns konstgräsplaner för fotboll varav en är uppvärmd och ytterligare en snöröjs på vintern. Vi har två ishallar där man som privatperson har möjlighet att vistas på bestämda tider sju dagar i veckan. En stor inomhushall med konstgräs, spelplaner för amerikansk fotboll och boulebanor både inom-och utomhus finns också på området. Här finns också nybyggda omklädningsrum med dusch, bastu och värmestuga.

Inför Världscupen förbättrades Lassalyckan med bland annat nytt elljus och stadionbelysning. Spåret där de tävlande i världscupen åkte på breddades. Det byggdes också ett uppvärmningsområde med en testbacke som efter världscupen kommer användas som skidlekplats och pulkabacke. Andra nyheter på området är en ny damm som byggts för att öka kapaciteten av konstsnötillverkning samt en snölagringsplats. Världscupen kommer åter 2019.

Läs mer om Ulricehamns utbud här.

Tranemo

Naturen i Tranemo är inbjudande omväxlande. Här kan du njuta eller utmana dig själv på vackra vandringsleder med varierande miljö i fantastisk natur. Varför inte cykla på någon av de cykelleder som går genom området? De många insjöarna och vattendragen i Tranemo lockar många sport och fritidsfiskare till fångst. 

Fotograf: Staffan Arvegård/N

Historiska och kulturella besöksmål

Historiska och kulturella besöksmål som intresserar hela familjen finns det gott om. Varför inte uppleva de historiska vingslagen omkring medeltidsborgen Torpa Stenhus eller besöka Hofsnäs Herrgård kan du njuta lokalproducerad mat i samband med ett härligt bad på stranden och samtidigt njuta av den vackra ekskogen där slingrande stigar tar dig med på en härlig promenad. I Limmared vittnar Glasets hus om ortens historia inom Glasbruket. Här kan du också njuta av lokala, nationella och internationella konstnärers utställningar under årets alla månader. 

Lokalproducerad mat 

Mat och framför allt lokalproducerad sådan finner du i Tranemos alla gårdsbutiker och vissa restauranger. Allt från kött till honung erbjuds tillsammans med andra lokalproducerade produkter. Second hand och retrobutiker hittar du också här i Tranemo som idag är ett mecka för sakletarna. 

Roliga aktiviteter för stora och små

Aktiviteter som lockar både stora och små finner du på de många besöksmålen som finns i Tranemo kommun. Allt från teater till att paddla kanot eller spela minigolf. Besök Medeltidsdagarna på Torpa Stenhus och låt barnen vara riddare och prinsessor för en dag. Välkomna våren i Fagerås där du kan njuta av ett hav av hundratusentals påskliljor. Njut av grillkvällar och Julmarknader eller en heldag i spåret med hela familjen. Varför inte prova på att åka dressin och avsluta med ett härligt dopp innan du vänder åter till stationen?

Läs mer om Tranemos utbud här.

Svenljunga

Här trivs du som vill uppleva natur och äventyr! Bo på våra naturnära boenden eller mitt i naturen vid en vacker sjö. Prova på att fiska i våra 300 sjöar, paddla längsmed varierande och vackra kanotleder eller upplev naturen längs med natursköna vandring- och cykelleder.

Fotograf: Backa Loge

Boende i naturen

Här bor du ofta med självhushåll i stugor/hus mitt i naturen och kanske bredvid en sjö. Dagarna kan fyllas med fiske i en utav våra 300 sjöar, paddling, vandring eller cykling. Här trivs naturmänniskan som önskar stillhet och ro. Hit kommer du för att koppla av, andas och uppleva tystnaden. Önskar du finns det boenden som erbjuder mer service i form av B&B, vandrarhem, camping och stugor eller gårdshotell.

Paddla kanot

Genom vårt område rinner Ätran från norr till söder och mynnar tillslut ut i Falkenberg. Ätran tillsammans med Fegensjön, Kalvsjön, Svansjöarna och tillhörande vatten passar utmärkt till paddling. Här hittar du många kanotuthyrare som kan tipsa dig om rutter och hjälpa dig med boende. Om du önskar kan du också bo i vårt lägersystem som består av lägerplatser med vindskydd och grillplatser.

Upplev kulturen

Vårt område är en del av Knallebygden, här har textilhistorien satt sina spår. Här hittar du också äldre historia och fornlämningar som vittnar om tiden då vårt område låg i gränslandet mellan Sverige och Danmark. Runt om i våra bygder finns kulturhistoria som vårdas av eldsjälarna i respektive by. Här kan du om du har tur bjudas på historier och visningar av släktingar.

Läs mer om Svenljungas utbud här.

Falkenberg

Falkenberg är så mycket mer än en plats - det är en livsstil. Här är allt nära och enkelt. Storslagen natur inpå knuten, spännande utflykter för hela familjen, mängder av evenemang att välja på och äkta råvaror som ger de mest smakfulla upplevelser.
Låt dig bli guidad till Falkenbergs alla smultronställen.

Fotograf: Hidvi Group

Falkenberg

För många innebär en resa till Falkenberg salta bad och lata dagar på stranden. Eller en shoppingrunda i Ullared, på Sveriges största besöksmål. Men Falkenberg har mer att erbjuda. Vårt vackra inland är fullt av sjöar för bad, fiske och friluftsliv. Genom ett böljande skogslandskap men också genom staden rinner Ätran på sin väg mot havet och här hittar du ett laxfiske i världsklass. Falkenberg har den lilla stadens charm och en promenad genom den välbevarade Gamla stan och över Sveriges vackraste stenbro, Tullbron, är ett måste.

Evenemangsstaden

Listan över vad som händer i Falkenberg kan göras hur lång som helst. Här finns ett brett utbud som passar både gammal och ung. De stora evenemangen avlöser varandra: Falkenbergsrevyn, Sommarfarsen på Vallarna, Falkenbergs Jazzdagar, Barnteater, Allsång på Vallarna, Kräftfestivalen i Glommen, Wheels & Wings och massa mer. Det är bara att välja. Här händer något kul varje dag.

Smakfulla upplevelser

I Falkenberg hittar du mängder med restauranger och caféer som bjuder på en uppsjö av smaker. Det är en upplevelse i sig att åka mellan alla gårdsbutiker och hitta äkta vara. Det kan vara köttet som kommer från välmående djur men lika gärna de finaste kaffebönorna som förädlas till något unikt. Här hittar du ett varierat utbud med en gemensam nämnare; kärlek och respekt för råvaran. Ge dig ut och hitta dina favoriter.

Storslagen natur

Lämna trängsel och stress bakom dig och ge dig ut i naturen. Oavsett om du vill promenera längs en brusande fors, pröva fiskelyckan, cykla utmed havet eller bara ha picknick i en skogsglänta så står Falkenbergs fantastiska natur öppen för dig. Här finns sandiga kuster med salta vindar och doften av tång. Men också djupa och trolska skogar som ruvar på hemligheter. 

Läs mer om Falkenbergs utbud här.