({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Borås Stad

Kolbränningen / Hestra frilufts- och rekreationsområde
Borås

1,9 km, 6,8 km, Lätt/Medel

Kolbränningen/Hestra frilufts- och rekreationsområde strax väster om Borås ligger intill ett stort natur-och skogsområde. Området erbjuder stora möjligheter till friluftsliv, både för den som vill följa tydligt uppmärkta leder och för den som helst vandrar på egen hand i skogen.

I området finns också en badplats och vid Byttorps IP, som också ligger i området, finns både hinderbana, utegym och lekplats.

Motionsspår och vandringsleder

Från Byttorps IP ugår ett elljusspår och en vandringsled.

Elbelyst spår (belysning tänd från skymning till 23.00)

1,9 kilometer

Elljusspåret plogas och grusas vintertid.

Vandringsleder

6,8 kilometer (Hestraskogsleden, grönvita spåret)

 

 

Tillgängligt spår runt Kolbränningen

Elljusspåret runt sjön Kolbränningen är numera tillgänglighetsanpassat, och har hårdgjort stenmjöl som underlag. Flera rastplatser och bänkar finns runt spåret. April till oktober finns en handikapp-toalett vid handikapp-parkeringen på norra sidan av sjön (ända nere vid sjön).

Badplats

På Kolbränningen (Byttorpssjöns) södra sidan finns en liten badplats med sandstrand och brygga. Vid badplatsen finns en grillplats.
Läs mer om Byttorpssjöns badplats.

Det är inte tillåtet att bada med hundar vid den kommunala badplatsen, gå istället till den lilla stranden intill grillplatsen på norra sidan av sjön, här kan du bada med din hund.

Aktivitetsplats Byttorp

På närbelägna Byttorps idrottsplats finns många även många andra möjligheter till lek och aktivitet, såsom boulebana, hinderbana, utegym och lekplats.

Vid Byttorps badplats, utmed elljusspåret, finns ett litet utegym.

Grillplatser och rastplatser

Runt sjön Kolbränningen (Byttorpssjön) finns två grillplatser, en vid badplatsen på södra sidan av sjön, och en på norra sidan av sjön. Byttorpsskolan har en grillplats uppe på Klingarekullen (kullen mellan sjön och idrottsplatsen), som även får användas av allmänheten. Flera bänkar finns utmed slingan runt sjön.

Utflyktsmål

  • Eisermans ruin. På kullen ovanför Byttorps IP finns ruinerna efter Carl Eisermans (välkänd textilföretagare i Borås) gård.
  • Fägata, topphuggna och kvistade askar vid gamla Hestra gård. Runt de kvarvarande Hestra-gårdarna finns flera spår av ett äldre odlingslandskap.
  • Gammal ekskog. Sluttningen mellan Byttorps idrottsplats och Hestra parkstad är bevuxen med många stora och mycket gamla ekar. I området finns flera mindre promenadstigar.
  • Ryssbybäcken. Vacker porlande bäck i en frodig dalgång.
  • Sågruin utmed Ryssbybäcken. Du passerar sågruinen om du går grön-vita vandringsleden. Sågen ägdes gemensamt av bönderna i Byttorp.


Fiske i Kolbränningen

I Kransån kan du bland annat fiska abborre och gädda. Det är gratis att fiska i Kolbränningen.
Flera bryggor finns runt sjön.

Fiske i Ryssbybäcken

Den grön-vita vandringsleden går delsvis utmed Ryssbybäcken.

I Ryssbybäcken kan du fiska amerikansk bäckröding, gädda och öring.

Du måste ha fiskekort för att fiska i Ryssbybäcken. Fiskekort kan bland annat köpas på Wollmars Fiske Jakt Fritid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller på ifiske.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Fiske är tillåtet 1 maj - 30 september.
Läs mer om Ryssbybäckens fiskevårdsområde. Öppnas i nytt fönster.

Isbana​

Vid tillräcklig kyla spolas en isbana upp på Byttorps idrottsplats.

Fakta om leden

Längd:

6,8 kilometer och kort elljusspår på 1,9 km.

Svårighetsgrad:

Medel / Lätt

Start och mål:

Kontaktinformation