({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Uppstartsmöte Friluftslivets år

Istället för att lägga upp inspelning på hela mötet kan man kolla in presentationerna nedan och ta del av det som kom upp på workshopen här nedan.

 

Minnesanteckningar

Erik presenterade projektet Cykla och Vandra i Sjuhärad och om satsningen Friluftslivets år 2021. Se nedan länkar för dess presentation.

  1. Presentation Cykla och Vandra i Sjuhärad (pdf, 11mb)
  2. Presentation Friluftslivets år 2021 (pdf, 2mb)

Mötet delades därefter in i olika grupper som pratade kring nedan frågor.

 

AGENDA

17:30    Välkomnade och kort info om Cykla o Vandra i Sjuhärad – 15 min

  • Info om Friluftslivets år – 15 min
  • Workshop i grupper.  – 30 min
  • Återsamling och summering – 30 min

19:00       Slut

 

Rapport från grupperna

1. Vad har ni tänkt genomföra under Friluftslivets år?

Bredareds if
De kommer köra Vandringsledens Dag i Bredared. Datum ej bestämt. Olika leder; 2,5km till 13km. Tidigare har de kört det på hösten. De har årsmöte nästa vecka där detta bestäms.

Haganäs fiskecamp
De ligger nära vandringsleden Såken runt. Många som hyrde kanot förra året, fler husbilar och cyklister märkte upptäckte dem. De har ingen särskild aktivitet inplanerad under friluftslivets år, men vill gärna haka på någon förening.

Välagården
Utomhusaktiviteter. Inget planerat ännu. Vill samverka med aktörer i området. Outdoor Support var också sugen på att göra nåt ihop med dem. Här finns nätverket Taste the countryside i krokarna så goda förutsättningar för bra samarbeten finns.

Hestra IF
Linnemarschen, ställer om, drar ut på evenemanget, 9 dagar istället för två dagar. Boka starttider, ej gemensam start, olika starttider under 4 timmar. 300 personer per dag. Undvika funktionärskontakter. Man får med ett mat- och vätskepaket. Vill ogärna ställa in, skapar affärer, beläggning boende. Beslut tas runt den 20 mars.

Outdoor Support
De aktiviteterna som hon har planerat i den vanliga verksamheten kommer hon att lyfta. Måste inte skapa nytt. Helt okej att lyfta de aktiviteter som företag har. Behöver inte vara till självkostnadspris, Lena har kollat. Men självklart ska man hålla priset nere.

Borås Stad
Skapar både egna arrangemang och stöttar andra för att ge förutsättningar för bra aktiviteter. De har genomfört en digital utomhusfestival. Genomför Utemaningen som innebär att man tävlar om att besöka många naturområden. Under året kommer Rya Åsars naturreservat utökas och kompletteras med naturspår, skyltning osv och invigas som ett bidrag till Borås 400 års jubileum. Finns tankar om ett ”sticka och vandra” aktivitet, orientering med matlagning och en walk-n-talk aktivitet.

STF Kind
20 tal aktiviteter – olika vandringar.

Framtid Fristad
Ny led mellan Fristad till Vänga kvarn – 12km, bidrag till Borås 400 års jubileum. Start folkhögskolan via kulturleden, utsikt Ärtingen, ner till sjön, fortsatt utmed sjön sen ut på Vänga mosse där man ansluter till Vängaleden och slutligen till kvarncafét. Även tanke om att knyta an Vänga till Bredared, ett samarbete med Bredareds IF. Tänkt att också arrangera Hela Fristad Cyklar.

 

2. Varför genomför ni aktiviteter under Friluftslivets år? Vad vill ni att det ska ge er?

Vill att man kommer ut och rör på sig. Upptäcker naturen och möjlighet att marknadsföra sin verksamhet. Både på Friluftslivets års gemensamma kalenders hemsida. Också för att få politiken och media uppmärksamma om detta. Bra sätt för en kommun/destination att sprida ut folk på olika naturområden, viktigt när det nu är mycket folk i skogarna.

 

3. Tankar om att köra digitalt eller fysiskt

Alla aktiviteter är utomhus och funkar därmed fysiskt. Ta anmälningar, sprida ut folk. Alternativt öppet arrangemang där man får klara sig själv (gå tipspromenad osv utan samlingar).

 

4. Intresse om att köra gemensamma aktiviteter?
Alla är intresserade av att samverka på ett eller annat sätt, några har redan planerat för samarbete, exempelvis med reservatskötare Västkuststiftelsen. Cykla och Vandra i Sjuhärad hoppas kunna genomföra en Outdoor Festival en helg i september månad med arrangemang som vandring, cykling, fiske osv runt om i Sjuhärad arrangerat av föreningar och turismföretag (gärna också tillsammans med andra arrangörer av outdoorevents, ex att Linnémarschen, Åsunden runt, Rya Åsar Trailrun mfl genomför mindre arrangemang och på så vis syns på Outdoorfestivalen).