({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Turistrådet Västsverige

Hållbarhetsklivet

Hållbarhetsklivet är Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Här presenterar vi de initiativ inom naturturism som finns i Cykla och Vandras 6 medverkande kommuner. Är du inte ansluten, gör det på www.hallbarhetsklivet.se.

 

BORÅS

Vänga Kvarn

För Vänga Kvarncafé & Bageri är hållbarhet något som integreras i hela deras verksamhet och deras filosofi är enkel: De vill att deras gäster ska få en härlig smakupplevelse i en vacker miljö, där de bedriver en verksamhet med så bra förutsättningar som möjligt för att minimera sitt klimatavtryck.
 
 

Fotograf: Lukasz Warzecha

 

Upzone

Upzone har på senare tid börjat arbeta med social hållbarhet. De erbjuder anställning till ungdomar, och har en genomtänkt strategi för att behålla dem återkommande för varje säsong.
 
 

Fotograf: Upzone

 
 
 
Kombinera gärna med en naturupplevelse i Borås.
Läs mer här >>
 
 
 
 

TRANEMO

Fridas Hotell & Bistro

På Fridas Hotell & Bistro används till exempel miljömärkta hygien- och rengöringsprodukter från Ecolab som är skonsamma mot både användaren och miljön. De minimerar också vattenförbrukningen, exempelvis genom snålspolande kranar och duschar.

De köper grön el från förnybara källor, och arbetar också med att minska energiförbrukningen – detta genom effektiva uppvärmnings- och ventilationssystem samt användning av LED-lampor.

Läs mer här >>

 

Glasets Hus

Vid Limmareds Glasbruk, som är Sveriges äldsta igångvarande i sitt slag, ligger Glasets Hus. Här finns såväl en utställning som spänner från 1700-talet och fram till dagens Absolut Vodka-flaskor, som hytta, glasblåsning, café och restaurang, konferensmöjligheter och massor av andra aktiviteter.
 
Återbruk och ”gamla” saker är något som de jobbar efter där det går i verksamheten. De köper sitt porslin och möbler från Limmareds alla second hand-butiker (ett mecka för intresserade då det finns hela 14 butiker på orten) på så sätt får de ett udda utbud som passar verksamheten. Till exempel köper de in arbetskläder från bland annat Sellpy. Genom att handla second hand och ge kläder och prylar längre liv sparar planeten både vatten och koldioxid jämfört med att handla nytt.
 
 

Fotograf: Jonas Ingman

 

Hofsnäs Herrgård

Hofsnäs Herrgård är certifierade enligt Smaka på Västsverige – en certifiering som samlar restauranger, producenter och gårdsbutiker som erbjuder hållbara, genuina västsvenska produkter och matupplevelser baserade på säsongsbetonade lokala råvaror.

Läs mer här >>

 
 

Erikson Cottage

Erikson Cottage i Ljungsarp erbjuder övernattning, ekologiskt fika, aktiviteter och olika evenemang. Deras bakverk görs endast på ekologiska kulturspannmål (mjöl) från gårdar i Västra Götaland. När det gäller övriga produkter som kött och grönsaker köper de in allting från lokala gårdar och producenter inom 30 minuters avstånd.

Läs mer här >>

Fotograf: Jonas Ingman

 

Lilla Hotellet

En gammal målarverkstad stod på granntomten, den skulle rivas. Det blev startskottet på deras projekt. De tog vara på schabloner, pigment och englasfönster som sommartid bjuder in ljudet av fågelkvitter och en naturlig kylning under natten. På hösten håller innanfönstren kvar värmen och det blir tyst och ger vila och ro.

De har använt miljöriktiga material, till inredning mycket återbrukat som de med varsam hand förfinat. Att återbruka ger historia och värnar om mijön, dessutom blir det unikt. Invändigt har de använt sig av linoljefärg och temperafärg med pigment från tunnorna som stod i den gamla målarverkstaden.

Läs mer här >>

Fotograf: Lilla Hotellet Tranemo

 

 

Kombinera gärna med en naturupplevelse i Tranemo.
Läs mer här >>

 

 

 

 

SVENLJUNGA

Hemma på Klev

Hemma på Klev bor och äter du i kulturhistorisk miljö med naturen in på knuten. De arbetar med närproducerat, svenskt och ekologiskt som ledord, och lagar mat från grunden på råvaror från producenter de känner, via Reko-ring.

Läs mer här >>

 

Holsljunga Camping & Café

Hållbarhet och miljö kommer att vara viktiga aspekter för Holsljunga Camping & Café att arbeta för. De tänker konstant arbeta med att förbättra deras hållbarhet, och har med sig detta i alla beslut de tar i deras verksamhet, såväl när det gäller miljöaspekten som den sociala och ekonomiska hållbarheten.

Läs mer här >>

Fotograf: Holsljunga camping

 

Kalvs Skolhus

De har behållit och återanvänt en stor del av husets originaldelar, till exempel fasad, golv, kakel, väggpanel mm. De ville också att ”skolkänslan” skulle finnas kvar så de har sparat den gamla gymnastiksalen med alla plintar, bommar, linor mm och en skolsal som nu fungerar som konferenssal. 

En stor del av möblerna är begagnade och inköpta på auktioner eller på Blocket. Huset värms upp med en pelletspanna. 

Läs mer här >>

 

 

Köksträdgården Lockryd

De använder endast svenskt kött och jobbar enligt ”så nära som möjligt”-principen när det gäller råvaror. All fisk är MSC-märkt, och frukt och grönt väljer de efter säsong.

De erbjuder också ”Dagens hållbara” på lunchmenyn för att minska matsvinnet. Dessutom serveras ”Trädgårdens vegetariska” varje dag.

Läs mer här >>

Fotograf: Köksträdgården Lockryd

 

 

Kombinera gärna med en naturupplevelse i Svenljunga.
Läs mer här >>

 

 

 


ULRICEHAMN

Hermans Lada

Hermans lada erbjuder konserter i det mindre formatet under vår, sommar och höst. Under konsertkvällarna serverar de mat som de själva lagar på råvaror från lokala producenter. Även dryck köps in från lokal producent.

Läs mer här >>

Fotograf: Hermans lada

 

Outdoor Support

Genom sina aktiviteter ute i naturen vill de ge deras gäster en känsla av trygghet i naturen. Tanken är att de genom att tycka om naturen också ska få en känsla att vilja vårda den. I första hand försöker de använda sig av lokala leverantörer av mat, boende och annan service som också har en uttalad hållbarhetspolicy.
 
 
Outdoor support skapar paketlösningar för friluftslivet.

 

 

Skotteksgården Camping & Stugby

Majoriteten av glödlamporna på campingen har bytts ut mot LED istället, och de har också satt upp solventilatorer i stugorna och lägenheterna för uppvärmning och ventilation under höst och vår. Det finns solfångare och solceller på alla servicehus, på receptionsbyggnaden och på restaurangen.

De arbetar just nu med en ny webbplats, där de också kommer att lägga till information om Klimatsmart semester och hur man beräknar sin semesters C02-avtryck.

Läs mer här >>

Fotograf: ulricehamnsturistbyra.se

 

Hotell Nyboholm

På Hotell Nyboholm vill de erbjuda en trivsam vistelse för deras gäster på ett hållbart sätt. De vill minimera deras påverkan på miljön och tycker det är viktigt att miljöarbetet är en naturlig del i det dagliga arbetet. De arbetar med hållbarhet inom många områden, inte bara miljö.

Läs mer här >>

Fotograf: Ulricehamns turistbyrå

 

Hotell Bogesund

Vid lunchbuffén upplyser de om att inte ta mer än man äter upp. Detta för att minska matsvinnet. de återanvänder också mycket produkter i detta syfte. Till exempel torkar de frukt och bär till deras egen müsli, tar vara på överblivna varor och gör till exempel smoothies och marmelader. Överblivet bröd blir till ströbröd.

Läs mer här >>

Fotograf: Hotell Bogesund / ulricehamnsturistbyra.se

 

Hotell Lassalyckan

För att minska matsvinnet använder vi oss av konceptet ”Svinnsmart frukost” på Hotell Lassalyckan. En halvtimme innan vår frukost stänger fyller vi inte på buffén i annat fall än om något specifikt efterfrågas. Vi återanvänder våra matvaror – exempelvis används överblivna frukostbär i smoothies, bröd används till ströbröd. I största möjliga mån handlar vi också lokalt och är därför flitiga kunder hos närliggande bagerier och bryggerier.

Läs mer här >>

 

 

Kombinera gärna med en naturupplevelse i Ulricehamn.
Läs mer här >>

 

 

 

 

MARK

Lygnern

Lygnern är en verksamhet med flera olika delar. Här finns exempelvis pensionat, spa, konferens, restaurang och pizzeria. De jobbar aktivt i alla olika delar med hållbarhet.
 
 

Fotograf: Båthuset Lygnern

 

Kvarnen i Hyssna

När du väljer att besöka Kvarnen bidrar du till en hållbar utveckling. Du gynnar också lokala matproducenter och ökar efterfrågan på ekologiskt framställda livsmedel och drycker.
 
 

Fotograf: Lukasz Warzecha

 

Sju sjöar

På Sju sjöar i Öxnevalla jobbar de aktivt med hållbarhet. De är certifierade enligt Green Key, Smaka på Västsverige och Swedish Welcome. Under sommaren 2020 installerar de också en laddstolpe för elbil.
 
 

Fotograf: Sju Sjöar

 

Två Skyttlar

Två Skyttlar är en boende- och konferensanläggning belägen i Örby i södra Västergötland. Oavsett vad vi handlar så handlar vi i närområdet för att gynna våra lokala företag. Samtliga hotellrum hos oss är inredda med möbler och textilier från lokala företag såsom Kasthall, Ludvig Svensson, Markslöjd med flera. Alla råvaror i köket är ekologiska och lokalproducerade. Vi lagar all mat från grunden och arbetar aktivt med att minska vårt matsvinn.
 

Fotograf: Två Skyttlar

 

 

 

 

 

 

HERRLJUNGA

Crea Diem Bokcafé

Grundläggande för deras arbete är att målmedvetet arbeta med ständiga förbättringar utifrån samtliga perspektiv av miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.

Läs mer här >>

Fotograf: Pricca Studios

 

 

Kombinera gärna med en naturupplevelse i Herrljunga.
Läs mer här >>