Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Roger Borgelid

Europas bästa paddelvatten

Vad är det egentligen som är så speciellt med paddlingen i Dalsland? Man skulle kunna kalla det ”vildmark light”. I Dalsland har du som kanotist möjligheten att uppleva naturen vild, nära och äkta. Känna dig som en äventyrare, hitta lugnet och uppleva avskildhet. Samtidigt som du befinner dig enbart 180 km från Göteborg och närmaste samhället aldrig är längre bort än några mil. Vindskydd, toaletter och torr ved för en värmande eld har du alltid i närheten. Och sen är det förstås den enastående vackra dalsländska naturen.

Paddla i Dalslands sjöar


Dalsland Nordmarken

DANO-området eller Dalsland-Nordmarkens sjösystem som det heter egentligen, är unikt på många sätt. Området kännetecknas av ett starkt kuperat landskap med många djupt nedskurna och långsmala klarvattensjöar. Ett nästan 10 000 km2 stort, mångförgrenat system av otaliga sjöar och vattendrag som är sammanknutna med Dalslands kanal förenas genom tvärförbindelser.
Mer om Dalsland Nordmarken

 

Som gjort för kanoting

Detta är helt klart ett av Europas finaste sjösystem med ren luft, friskt vatten och en rik natur. DANO-området är som skapat för kanoting. Eftersom de flesta av sjöarna är långsmala, går det nästan aldrig några vågor att tala om och när man blir fikasugen är det bara att doppa ner kaffepannan i sjön. Vattnet är kristallklart. Som kanotist kommer du helt klart närmast naturen. Nästan ljudlöst tar du dig fram utan att skrämma djurlivet som omger dig. Du blir en del av naturen.

 


Naturvårdskort - ett medvetet val

Sjösystemet har idag över 100 iordningställda lägerplatser, alla utrustade med vindskydd, eldstad, ved och miljövänliga toaletter. Servicen är inte bara bekväm för kanotisterna i området utan bidrar i allra högsta grad till att begränsa slitage i ett känsligt naturområde. Lägerplatserna möjliggörs genom att du som kanotist köper så kallade Naturvårdskort. Dvs du betalar en mindre avgift per person och natt för att övernatta på dessa platser. Med ditt köp bidrar du till en hållbar naturturism och visar att du tar ett medvetet ansvar för våra gemensamma resurser. Naturvårdskorten finns att köpa hos alla turistbyråer och anslutna kanotuthyrare samt online på www.dalslandnordmarken.se. Dessutom finns det tillsynsmän ute i sjösystemet som har till uppgift att informera och hjälpa kanotister och båtfolk på besök. Även dessa säljer naturvårdskorten.

Paddla i Dalslands sjöar

 

Guidebok

Guideboken Paddla i Dalsland är en omfattande och rikt illustrerad guide till paddling, natur och kultur i ett av Sveriges mäktigaste och bäst utbyggda paddelvatten. De beskrivna turernas längd varierar mellan två till fyra dagar. Tanken är att man lätt kan förkorta, förlänga och kombinera turerna efter eget huvud. Paddelkartan säljs separat.


App för Dalslands kanal

Guiden till besöksmål längs Dalslands kanal hjälper dig att planera din resa och innehåller all den information du kan behöva när du är på eller vid kanalen. I appen hittar du bland annat:

  • info när du reser med fritidsbåt, kanot och passagerarbåt

  • kanalens öppettider och avgifter

  • besöksmål och boenden

  • info om de över 100 lägerplatserna som finns i vårt sjösystem 

Appen är gratis och finns för Android och iOS på både svenska, engelska och tyska. Här laddar du ner den!

Mer information om paddling

 

Ha en trevlig paddeltur!

Vilda och vackra naturupplevelser

Silverlake

Hos Silverlake Camp & Kanot kan du uppleva den vilda och vackra Dalslandsnaturen på ett annorlunda och spännande sätt. Här kan du uppleva naturens stillhet på en paddeltur genom Europas finaste sjösystem med ren luft, friskt vatten och en rik natur.