Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Gaby Karlsson Hain, Dalslands Turist AB

  • Fotograf: Gaby Karlsson Hain, Dalslands Turist AB

  • Fotograf: Hamrane Bak- och kaffestuga

  • Fotograf: Gaby Karlsson Hain, Dalslands Turist AB

Glupsk på Dalsland?

Mathantverket skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet som industrin inte kan ta fram. Ett kärleksfullt och genuint hantverk ger unika smaker – så är det bara.

Stolta erbjuder gårdarna och matproducenterna i bygden traktens mat, allt från läckra korvar efter egna recept, smaksatt honung, äppelcider, vedugnsbakat bröd, sylt, saft och getost till mjuka lena fårskinn och mycket, mycket mer. Berika din upplevelse med att besöka några av dem och fyll din matkasse med gediget mathantverk. Koppla på smaklökarna och njut av allt som odlats fram, producerats och lagats till på caféerna och restaurangerna i Dalsland.

 

KLENGÅS

Har du aldrig smakat på en klengås så passa på. Vad det är? Jo, en brödkaka som förr breddes (klenades) med tummen. På smörlagret ströddes riven ost. I norra Dalsland användes istället mesost, ytterligare en dalsländsk specialitet. Mesosten kokas av vasslen från ostproduktionen och torkas sedan. Osten har en mycket speciell sötaktig smak.

 

HAMRANE BAK & KAFFESTUGA

Bästa platsen för att avnjuta klengås (här med vanlig ost), är i syrénbersån på Hamrane Bak & Kaffestuga utanför Mellerud. I Hamrane har man bakat Dalslandkakan och serverat klengås i över 30 år. Brödbaket är ett hantverk och varje brödkaka kavlas för hand. Enligt gammal dalsländsk tradition bakar Britt-Marie Dahlqvist brödet i den vedeldade stenhällsugnen och gräddar brödkakorna med stor omsorg.

 

ÅK PÅ MATRALLY

Varför inte ta en utflykt i mathantverkets tecken? Föreningen Dalslandsmat har tagit fram en trevlig Matrally-broschyr som gör det lättare för dig att hitta till alla landskapets mathantverkare. Så ge dig ut på vägarna, följ Matrallykartan och tag dig runt bland gårdsbutiker, odlingar och matställen. God mat är en viktig och uppskattad del av semestern och här kan du hitta mat som den alltid borde vara, fjärran från anonyma producenter och matskandaler. Matrallyt tar dig ut på små idylliska vägar och vad kan vara bättre än när både ögat och magen får sitt. Livet blir lite behagligare helt enkelt.

 

EVENSTORPS GÅRD

På Evenstorps Gård utanför Brålanda odlar Sofia Karlsson och hennes familj främst ekologiska hallon och rabarber men här finns även frigående köttdjur och barnen kan klappa getter, får, höns och kaniner. Handla lokalproducerat i gårdsbutiken och njut av deras goda bärpajer i gårdscaféet.

 

GLUPSK PÅ DALSLAND

Matevenemanget GLUPSK i slutet av augusti blandar hejdlöst mat, måltider, musik, konst och kultur. I den härliga miljön på Fengersfors Bruk, konstnärskooperativet Not Quites hemvist, visar lokala odlare, bagare, ölbryggare, fiskare, biodlare, korvmakare, fårfarmare upp sig. Så gör även konsthantverkare, konstnärer, musiker och författare. Alla förenas kring god och vacker mat som gör gott för kroppen och som besökare inbjuds man att njuta med alla sinnen; man får smaka, dofta, prova, känna, handla, lära och bara vara. GLUPSK är bara ett av många matrelaterade evenemang i vår region. Marknader och skördefester är andra exempel.