Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Stefan Isaksson

  • Fotograf: Magnus Ström

Inte bara en fluga

  • Johan Bloch

FISKE. Ibland när man vandrar längs strömmande vatten kan man få syn på dem – flugfiskarna. De dyker upp lite här och var med sina spänstiga spön, vadarbyxor och fokuserade ansiktsuttryck. Långa stunder av väntan, som på en sekund byts ut mot ett sprattlande drama.

Exakt det ögonblicket har gjort mig väldigt sugen på att testa flugfiske. Det ser liksom rogivande och spännande ut på samma gång. Och till skillnad från annat sportfiske jag provat verkar flugfiske kräva lite mer av utövaren, i form av kasttekniker, material och kunskap om hur fiskarna lever och rör sig i vattnet.

Men hur ser möjligheterna ut för flugfiske i Dalsland? Med över 1000 sjöar på en relativt liten yta måste det ju finnas massor av fina platser att fiska på. Varför inte ringa och fråga en av Dalslands riktiga fiskeprofiler, fiskeguiden Andy van Assema?

 

Hej Andy, hur står det till med flugfisket i Dalsland?

- Bara bra tack! Intresset för flugfiske ökar för varje säsong och jag får fler och fler förfrågningar. Men det som är riktigt kul är att sportfisket generellt ökar i Dalsland. När jag startade som fiskeguide för fem år sedan kom merparten av de utländska gästerna från Holland. Idag kommer de från hela världen.

 

Hur hittade du själv till Dalsland?

- Jag är ju uppvuxen i Holland, men semestrade ofta i Sverige med mina föräldrar. Som vuxen har jag varit här både som turist och hobbyfiskare. Under 15 år hann jag besöka många platser, innan jag hittade Dalsland. Och det var kärlek vid första ögonkastet. Här fanns allt jag ville ha – skogarna, småsjöarna och den fantastiska Vänern. Så sedan fem år bor jag här med min fru och våra två barn. Och de tycker om det lika mycket som jag.

 

Om man vill fiska i Dalsland, vad har du för tips?

- Bil, stuga, båt och ett gäng fiskesugna vänner är en bra början. Om man behöver tips eller praktisk hjälp inför resan är det smart att ta kontakt med en guide. När någon anlitar mig kan uppdraget handla om allt från ett ge förslag på bra boende till att guida under första fiskedagen. Om det är något särskilt man vill lära sig kan jag även ordna olika kurser. Kastteknik till exempel.

 

Vilken är den ultimata fiskeupplevelsen?

- Det är ju precis det som jag försöker skapa varje dag. Här i Dalsland är variationen av fiskevatten så bred att vi kan uppfylla de flesta fiskares innersta drömmar, oavsett om de vill köra fluga i strömvatten, flytringsfiska i en liten skogssjö eller åka ut med båt och trollingspö på Vänern. Mitt jobb är att ge varje grupp vad just de vill ha.

Andy avslutar med att säga att ingenting är omöjligt i Dalsland, vilket låter oerhört lovande. Härligt med en plats som kan bjuda på det mesta i fiskeväg. Och som är betydligt mer än bara en fluga. På många sätt.

 

Fakta om att fiska i Dalsland

Vatten: 11% av landytan är vatten, vilket gör Dalsland till Sveriges sjörikaste landskap. Totalt ett 10 000 km² stort sjösystem.

Stor mångfald: Dalsland har allt från djupa, kalla sjöar till små tjärnar och grundare, näringsrika sjöar. Och så Vänern förstås! Här finns många olika livsmiljöer för ett stort antal arter. Abborre, braxen, gädda, gös, harr, insjölax, lake, regnbåge, röding, sutare och öring, för att bara nämna några.

Optimalt för: Mete, spinn-, trolling- och flugfiske

Övrigt: Fiskekort krävs

fiskeland.se

 

Dalsland Fishing, Bengtsfors

Fiske: Laxtrolling, flytringsfiske, fiskekurser för tjejer, familjefiske m.fl.

Fiskeupplevelsepaket (inkl. boende, båt och guide)

Fiskeanpassad båtuthyrning

dalslandfishing.com

 

Sportfishing Dalsland, Fengersfors

Fiske: Trolling, spinnfiske, jerkbaitfiske, flugfiske, isfiske m.fl.

Fiskeupplevelsepaket (inkl. boende, båt och guide)

Fiskeanpassad båtuthyrning

sportfishingdalsland.com