Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Christiane DIetz

Jubileum 2018

Året 2018 är ett speciellt år - då fyller staden Åmål hela 375 år och Dalslands Kanal fyller 150 år! Dessutom kan man uppmärksamma Dalslands Fornminnes- och hembygdsförbunds skrift Hembygden som fyller 100 år och Melleruds festival Kanalyran som fyller 50 år!

Åmål 375 år

Den 1 april 2018 firar Åmål 375-årsjubileum. En arbetsgrupp för jubileet har jobbat intensivt med programmet som nu är nästan helt klart. Konsthallen är bokad för spännande utställningar kopplade till jubileet. 

Under jubileumsåret kommer Åmål att gästas av vackra båtar när Old Ships Race arrangeras tillsammans med både Hamnkalaset och Åmålsdagen. Från april till september kommer Åmålsborna och besökare att kunna ta del av en stor utställning om Åmål som järnvägsstad. Utställningen bjuder det på en modelljärnväg över hela stationsområdet, foton, film och mycket annat.

Filmen Fucking Åmål firar 20 års-jubileum 2018. Filmen kommer att uppmärksammas på flera olika sätt under hela året. I oktober arrangeras en särskild Fucking Åmål-vecka. Det är då 20 år sedan den uppmärksammade filmen hade premiär. Har du sett den?


En almanacka med aktiviteter under hela jubileet delades ut till alla hushåll i Åmåls kommun i december och finns att hämta på Åmåls Turistbyrå. Mer om firandet på www.amal.se och på Facebook!

 

 

Dalslands Kanal 150 år

1868 kom kung Karl XV med följe för att inviga Dalslands kanal, denna drygt 25 mil långa vattenväg genom Dalsland! Kronan på verket är förstås Akvedukten i Håverud som byggdes över en ravin för att fraktbåtarna skulle kunna ta sin last ut till hamnarna vid Vänern utan att behöva lasta om där sjöarna slutade.

Detta kommer att firas under hela 2018 på massor av sätt! Besök www.dalslandskanal.se och se vad som sker framöver! Jubileumsevenemangen avlöser varandra...

 

 

Dalslands Fornminnes- och hembygdsförbunds Hembygden fyller 100 år

I år är det hundra år sedan första årgången av Hembygden kom ut. Den hette under de första åren Dalslands Hembygdsförbunds årsskrift. Årets Hembygden Dalsland beräknas komma ut i början av april och innehåller mycket läsvärt förstås!

Läs mer om detta på förbundets sida!

 

Kanalyran fyller 50 år!

Kanalyran firar i år 50-årsjubileum. Det kommer att märkas. Man kommer att behålla nästan allt det vanliga men lägga till en del nya aktiviteter. Dessutom kommer man under fredag och lördag att ha en betydligt större scen än vanligt på Torget. Därifrån kommer all musik på Torget att spelas.

På söndagen flyttar yran upp till Håverud och dagen där kommer att vara som söndagarna där har varit de senaste åren. 

Läs mer om Kanalyran här!