({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Martin Gustavsson

Mathantverk från Dalsland

Mathantverket skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet som industrin inte kan ta fram. Ett kärleksfullt och genuint hantverk ger unika smaker – så är det bara. Vi har gjort en guide till Dalslands gårdsbutiker, bagerier och mathantverkare så att du kan uppleva dalsländsk mat och fylla ditt skafferi med godsaker.

Det finns gott om gårdar och matproducenterna som erbjuder traktens mat. Läckra korvar efter egna recept, smaksatt honung, äppelcider, vedugnsbakat bröd, sylt, saft och getost, mjuka lena fårskinn och mycket, mycket mer. Berika din upplevelse med att besöka några av dem och fyll din matkasse med gediget mathantverk. Koppla på smaklökarna och njut av allt som odlats fram, producerats och lagats till.

Fotograf: Martin Gustavsson

Brukets Godaste - Fengersfors
Här hittar du det godaste brödet, gräddat i vedeldad stenugn. De bakar hantverksmässigt på Wästgötarnas mjöl, ekologiskt och producerat nära. Deras butik hittar du Brukets godaste musli, knäcke, småkakor och annat gott lokalproducerat mathantverk. De bakar även åt Not Quite Bistro som ligger bara ett stenkast därifrån.
bruketsgodaste.se

Hamrane bak- & kaffestuga - Mellerud
Här serveras klengås som det gjordes förr i södra delen av Dalsland. Här gräddas det klassiska Dalslandskakor i den gamla vedeldade ugnen och serveras med smör och riven ost. Förr i världen revs gamla ostskalkar och klenades på med tummen, där av namnet klengås. Köp med dig bröd och andra dalsländska delikatesser hem. 
hamrane.se

Svens Kopparkittel - Gustavsfors
Deutsche Bäckerei & Café  - det genuina tyska bageriet i Gustavsfors med tyskt surdegsbröd och tyska kakor.
kopparkittel.com

Fotograf: Emma Augustsson

Eventorps Gård - Brålanda
Här odlar de odlar hallon och rabarber som de förädlar samt har köttdjur, allt ekologiskt och  KRAV- certifierat. I gårdsbutiken hittar du deras hallon- och rabarbersortiment, kött samt ett utbud från andra Dalsländska producenter i området. De har även ett populärt sommarcafé, perfekt för en familjeutflykt. 
evenstorpsgard.se

Larssons Gårdsbutik - Ånimskog
I butiken kan du handla ekologiskt nötkött och ägg från gården. De har även annat gott från andra duktiga producenter och här kan du också hitta inspiration att förnya ert hem med noga utvald heminredning. Under årets varmare månader har de även ett café där du kan fika i trädgården med utsikt över sjön Ånimmen. 
larssonsgardsbutik.se

Ekholmens café & gårdsbutik - Dals Rostock
Man du köpa gårdens ekologiska nötkött i butiken, både färskt och fryst, vaccumpackat och hängmörat. Du hittar även en inredningsbutik och café i samma hus. 
Läs mer här!

Dalslandsstruts - Färgelanda
På Glumseruds Gård föder de upp strutsar och i deras gårdsbutik kan du köpa kött, ägg, andra spännande strutsprodukter och en hel del annat. 
dalslandsstruts.se

Dalsland Hem & Deli - Högsäter
Inte en gårdsbutik men fullproppad av lokalproducerade produkter och delikatesser. En butik med stort engegemang och stort utbud. 
hemochdeli.se

 

Fotograf: Kenny Gustafsson

Torrskogs Källarbryggeri - Bengtsfors
Microbryggeri i norra Dalsland som levererar till flera systembolag och restauranger i trakten. Visningar görs från 5 personer och bokas i förhand.
Läs mer här!

Brukskällans Bryggeri - Bäckefors
I det gamla bryggeri huset som fortfarande finns kvar efter järnbruket i Bäckefors bryggs det sen 2016 öl igen. Ölen bryggs efter både gamla och nya recept, och med hjälp av ny teknik och gamla traditioner så har Brukskällan återskapat ett modernt bruks öl.  
brukskallan.com

Fotograf: Artisan glass

Dalspira Mejeri - Färgelanda
Vårt lokala majeri med produkter du kan köpa i de flesta matvarubutiker i närområdet. Här värnar de om bönderna och om god djurhållning .
dalsspira.se

Swedish Country living - Mellerud
Här säljer de andelslamm. Som andelsbonde köper du ditt lamm tidigt på våren. De sköter allt fram tills köttet levereras framåt hösten.
swedishcountryliving.se

Torggummans ägg - Färgelanda
Närproducerade ägg ifrån deras egna hönsgårdar till livsmedelsbutiker och restauranger. Du kan köpa deras ägg i de flesta matvarubutiker i närområdet. 
torggummansagg.com

Artisan Glass
Fairtrade, ekologisk, kravmärkt och handgjord, ofta med frukt och bär från egna odlingar. Det är kvalitet det! 
artisanglass.se

Laugar of Sweden - Högsäter
Ekologiska och hangjorda hudvårdsprodukter och tvålar. 
laugar.se 

Hansens Kafferosteri - Fengersfors
Ett mikrorosteri som har sin verksamhet i den lilla bruksorten Fengersfors i norra Dalsland. Arbetar enbart med spårbart råkaffe av högsta kvalitet från utvalda delar av världen. Säljer kaffe hos Brukets Godaste. 

Mariannes Biodling - Mellerud
Honung och rapsolja med hög kvalitet från gården mitt på Dalboslätten. Du hittar hennes produkter i utvalda matvarubutiker i området och hos REKO-ringarna. 
mariannesbiodling.se

Rekoringar i Dalsland

REKO-ring Bengtsfors/Dals Långed/Bäckefors

REKO-ring Mellerud

REKO-ring Åmål

REKO-ring Vänersborg

Fotograf: Alma Dannäs

GLUPSK på Dalsland

Det mesta sättet att hitta Dalsländska matproducenter och njuta av deras produkter är att besöka GLUPSK på Dalsland. Mat- och kulturfestvalen med en högkvalitativ matmarknad. Den äger rum i slutet av augusti varje år på Fengersfors Bruk. 
glupskpadalsland.se

Välkommen att njuta av mat och goda råvaror i Dalsland

- Var lite glupsk vettja!

Andra har också läst...