Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Tallrikar med lagad mat på restaurangen SK Mat & Människor i Göteborg

    Fotograf: TINA STAFREN

Smaker från sjö, äng och skog

Genuin mat i genuina miljöer. Det dalsländska köket har mycket att erbjuda. Och konstigt vore väl annat med tanke på den enorma tillgång på lokala råvaror från sjö, äng och skog som våra kökschefer har att välja bland i Dalsland.

Falkolts Dalslandskrog 

I den gamla folkskolan vid sjön Grann finns en restaurang, Falkolts Dalslandskrog, som har fått en rad gastronomiska utmärkelser. Carin och Christer Falkholt har alltid arbetat med mat och de utvecklar ständigt sitt mathantverk och sitt dryckeskunnande. Deras matfilosofi präglas av ett hälsotänk – utsökt mat som ger dig mer energi och bidrar till bättre hälsa och livskvalitet. De delar gärna med sig av sina idéer och tankar om måltiden när de berättar för gästerna om trakten och matens ursprung. Miljöprofilen är tydlig och känslan stark för bygdens traditioner. Merparten av menyn är från landskapet och den varierar med årstiden. Nyfångad gädda, gös från Vänern, rökt bäver, vildand och viltkött - här släpper man in naturen på tallriken. Falkholts vinkällare, specialiserad på bordeauxviner, är bara den värd ett besök. Naturligtvis får du rekommendationer om du så vill om vilket vin som blir bästa sällskapet åt maten på din tallrik.

Fotograf: Øyvind Lund

 

StenebyGrytan på Dalslands Aktiviteter

Det är befriande med krogar som ligger så där självklart ute på landet och inte skäms för det. När man huserar mitt ute i skogen så finns det inget bättre skafferi än det som ligger nästgårds. Köket på StenebyGrytan erbjuder genuin dalslandsmat till rimliga priser och de högklassiga råvarorna från sjö, skog och mark tas mycket väl om hand. Menyn förändras i takt med säsongen men oavsett årstid så finns det alltid rätter på älg med på menyn. Två viktiga kryddor i varje maträtt är kärleken till mathantverket och omtanken om gästen. Det goda brödet bakar man själv. Både mat och inredning har en lantlig rustik karaktär. I samma hus som restaurangen finns ett stort sötvattenakvarium och strax utanför betar älgar och hjortar i Älgparken. Testa gärna Kjells älggryta eller kökets goda älgfärsbiffar. Ett tips för ölälskare: StenebyGrytan har Dalslands största ölsortiment. En totalupplevelse av mat, dryck och miljö får du garanterat på StenebyGrytan.

Fotograf: Clas G. Carlsson

 

Håfveruds Brasseri

Håfveruds Brasseri  vid Dalslands kanal, bara ett stenkast från den berömda akvedukten och slussarna, kretsar menyn kring fisk och skaldjur. Lars Lundberg och personal serverar bl a spännande laxrätter från det egna rökeriet, där fisken förädlas genom gravning, kallrökning och varmrökning på klassiskt vis med rök från äkta alspån. Fisken kommer från Vänern men också från odlingar i Norges djupa fjordar. Brasseriets fisksoppa är smått legendarisk men självklart finns det även goda kötträtter på menyn för den som föredrar det. Känner du för något lättare har man även café och glassbar på bryggorna i slussområdet. Så varför inte ta en laxburgare eller en glass när du sitter på första parkett och ser på skådespelet: slussning bjuder ofta både på drama och på komik. PS. Köp gärna med dig något gott från laxbutiken!

Interiör Håfveruds Brasseri

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

 

Rosellmagasinet vid Lelång

Direkt vid sjökanten har Rosellmagasinet helt klart bästa restaurangläget i Bengtsfors. Här skämmer Marenko och hans personal bort sina gäster med god mat i en trivsam miljö. Inne i restaurangen är det de rustika träväggarna och den nertonade belysningen som höjer mysfaktorn men på fina sommardagar är det självklart den stora och delvis inglasade uteserveringen som är favoritplatsen. Här kan du titta ut över sjön Lelång och följa båtarna på väg in i och ut ur småbåtshamnen samtidigt som du njuter av allt som Rosellmagasinets internationella kök har att erbjuda. Missa inte de populära pubkvällarna med musikunderhållning.

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

 

Not Quite & Brukets Godaste 

God ekologisk mat, lagad med omsorg, finess och fantasi det utmärker både Not Quite Bistro  (White Guide 2014, 2015) och Brukets Godaste, det vedeldade stenugnsbageriet på gamla bruket i Fengersfors.

Skylt formad av bokstäver som bildar ordet Cafe

Fotograf: Katrin Bååth

 

Öjentorps kök på Baldersnäs Herrgård

Öjentorps kök på Baldersnäs Herrgård har ett aningen rustikt men finurligt matkoncept. Här bygger maten på rätter och ingredienser som gästen känner igen. Basen är svensk husmanskost, men mycket förfinad sådan. Oftast med en spännande, ibland internationell twist.

Fotograf: Baldersnäs Herrgård

Andra har också läst...