({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Roger Borgelid

Upplev naturen till fots

Ta skogspromenader eller bege dig på flerdagsvandringar i forna pilgrimers fotspår. Dalslands vandringsleder är lika variationsrika som landskapet i sig. Välkommen att uppleva Dalslands vackraste sidor till fots!

Du kan ströva i timmar på våra dalsländska kvartsitberg och njuta av vidsträckta vyer. Eller ta dig ut i Vänerskärgården på fina spänger. Vandra till Norge i en unik nationalpark. 

Osäker äventyrare?

Börja med vad du har och skaffa dig erfarenhet. Är du intresserad av att börja vandra måste du inte börja med att vandra genom hela landet. En tur i skogen bakom huset i gympadojorna funkar fint. En tältnatt i trädgården ger mer erfarenhet än ingen tältnatt alls. När du känner dig bekväm kan du avancera till längre turer. Med erfarenhet blir det dessutom lättare att välja utrustning.

Gör det bara! Tänk inte så mycket.

Det svåraste är sällan äventyret i sig. När man väl tagit steget och bestämt sig, har det mesta en tendens att flyta på av sig själv.

Vill du ha lite tips och råd inför din vandring hittar du dem här!

Fotograf: Roger Borgelid

Pilgrimsleden

100 km, Vänersborg - Edsleskog
Tar dig från Vänersborg via landsvägar till Holms kyrka utanför Mellerud där du fortsätter på naturskön och kuperad stig på din vandring mot Edsleskog. 

Läs mer om Pilgrimsleden

Tresticklan - 12 km

Dals Ed
Dalslands enda nationalpark på gränsen till Norge. Vandringsleder från 3 km till 12 km längd genom säregen natur och orörd vildmark. 

Läs mer om Tresticklan

Baldersnäs - 5 km

Dals Långed
Vid naturreservatet Baldersnäs promenerar du runt halvön i en slinga som är i stort sett fri från backar med många fina naturvyer.

Läs mer om Baldersnäs

Yttre Bodane - 3,8 km

Åmål
Yttre Bodane erbjuder vandringar i sötvattensskärgård. Nästan 12 km vandring fördelat på fyra leder ut till både öar och skär.

Läs mer om Yttre Bodane

Stenebyleden - 1,2 km

Bengtsfors
Vandringsled som består av en landgång, helt i trä, vilket passar både rullstolar och barnvagnar. Längs leden finns en tipspromenad och ett större hägn med vilt.

Läs mer om Stenebyleden

Lysetjärn - 5 km

Bengtsfors
Utgår från vandrarhemmet vid Gammelgården i Bengtsfors. Längs vandringsleden finns det också kluriga frågor för barn om lärande, pyssel och knåp. 

Läs mer om Lysetjärnleden

Torrskogleden - 25 km

Bengtsfors
En omväxlande rundslinga längs gamla stigar, genom gammelskogen och över hyggen med vidsträckta vyer. Missa inte utsikten från de två fina utsiktstornen.

Läs mer om Torrskogsleden

Storspåret - 20 km

Åmål
20 km led mellan Hanebols gård i Åmål och Edsleskog. Där ansluter den sig sedan till Pilgrimsleden. Längs vägen finns flera lägerplatser.

Läs mer om Storspåret

Brända Berget - 11 km

Bengtsfors
Leden är 9 km alternativt 11 km lång med många vackra utsikter. Vid Höljerudsforsarna korsar man Dalslands Kanal vid 19 & 20 slussen.

Läs mer om Brända Berget

 

Sörknatten - 6,5 km

Åmål
Sörknatten är känd för inspelningarna av filmen Ronja Rövardotter. Området är mycket kuperat och höjden varierar från 50 till 142 m.ö.h.

Läs mer om Sörknatten

Karl XII led - 15 km

Mellerud - Färgelanda
Vandringsled med historiska rötter. Sträcker sig från torpet Forsebol, ca 6 km söder om Dals Rostock, över fjället till Järbo kyrka. 

Läs mer om Karl XII led

Baljåsen - 10 km

Åmål
Tre leder visar dig vägen till Dalslands högsta punkt, Baljåsen, 302 meter över havet. Lederna har varierande svårighetsgrader och längd. 

Läs mer om Baljåsen

Kartor att ladda ner

Här hittar du kartor och ledinformation i PDF att ladda ner i telefonen eller spara och skriva ut.

Boka ett vandringspaket

Vandra på dagarna, njut av vällagad mat och en skön säng på kvällen. Kan det bli bättre?  Vi kallar det att njutvandra!

Fler leder

Det finns många leder att vandra på i Dalsland. Vi har samlat dem alla här så att du hittar den led som passar just dig.

 

Även om det finns digitala kartblad över många av lederna, så är det inte alla. Men turistbyråerna har kartor över de flesta lederna i sina respektive kommuner. Så letar du efter någon specifik karta så kan de hjälpa dig. 

Natur i Dalsland - En vägvisare

En bok och sajt med över 70 utflyktsmål och naturreservat. Utflyktsmålen är samlade i fem avdelningar  - Skogsdal, Mitt i Dalsland, Kroppefjäll, Dalformationen och Vänerkusten. Perfekt för dig som vill uppleva ett område du kanske varken besökt eller hört talas om tidigare.

Besök Natur i Dalsland - En vägvisare på webben

  

Andra har också läst...