Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Roger Borgelid

  • Fotograf: Roger Borgelid

  • Fotograf: Roger Borgelid

Vandra i Dalsland

Du kan ströva i timmar på våra dalsländska kvartsitberg och njuta av vidsträckta vyer. Eller ta dig ut i Vänerskärgården på fina spänger. Vandra till Norge i en unik nationalpark. Ta skogspromenader eller bege dig på flerdagsvandringar i forna pilgrimers fotspår. Dalslands vandringsleder är lika variationsrika som landskapet i sig. Välkommen att uppleva Dalslands vackraste sidor till fots!

Här tipsar vi om några av våra absoluta favoriter. Lederna är mellan 2 km och 100 km långa. Följ dem och upplev Dalslands vackraste sidor till fots. 

MOTIONSGÅRDEN TAVLAN, ED
Ett förstklassigt område för vandring och skidåkning. Lederna går över vidsträckta mossar och startar vid motionsgården Tavlan utanför Ed. Längd mellan 4 och 24 km. 

KROPPEFJÄLL
Med sitt rika växtliv och vidsträckt utsikt är naturreservatet i den södra delen av Kroppefjället ett givet utflyktsmål. Naturstigar och rundleder av varierande längd nås med fördel från Ragnerudssjöns Camping. 

KARL XII:S VÄG, KROPPEFJÄLL
En av våra mest populära turistleder. Den är 15 km lång och sträcker sig från Dals Rostock över fjället till Järbo kyrka på fjällets västsida. 

SUNDALS RYR
Här hittar du 13 mycket fina vandringsleder av varierande karaktär i och omkring Kroppefjäll. Lederna är mellan 2 och 14 km långa. Vandringskarta säljs bland annat på Evenstorps Gård. 

TORRSKOGSLEDEN
På en 25 km lång rundslinga norr om Bengtsfors för den omväxlande Torrskogsleden vandraren längs gamla stigar genom gammelskogens pelarsalar och över hyggen med vidsträckta vyer. Missa inte utsikten från de två fina utsiktstornen! 

EGERSKNATTEN
Leden upp till Egersknatten är ca 2,5 km lång med utgångspunkt från väg 172 norr om Bengtsfors. Naturreservat. 

BRÄNDA BERGET, BENGTSFORS
Fin led runt Bengtsbrohöljen med start vid EKA-parken i Bengtsfors som mestadels går i kuperad skogsterräng med vackra vyer över sjön. 9 alt. 11 km lång. 

STORSPÅRET, 20 KM
Går från Hanebols friluftsgård i Åmål till Edsleskog där den ansluter till Pilgrimsleden. 

PILGRIMSLEDEN, 100 KM
Pilgrimsleden är över 10 mil lång, varierad och naturskön. Leden tar dig från Vänersborg via Holms kyrka utanför Mellerud till Edsleskog. Längs med vandringsledens norra del finns fräscha lägerplatser med vindskydd och eldstäder. Men du kan också välja att bo på ett hotell eller vandrarhem och ordna transport mellan etapperna. Pilgrimsleden har en del svårare passager med kuperad terräng och långa uppförslut, som å andra sidan belönar vandraren med en otrolig utsikt. Den nya södra delen från Vänersborg är däremot lättare att gå och sträcker sig mestadels längs med farbara bilvägar. 

EDSLESKOG
Flera mycket fina stigar börjar i och omkring Edsleskog. Några av dem är: stigen i naturreservatet Bräcke ängar på 3 km, vandringen upp till Dalslands högsta punkt Baljåsen på 1,5 km och leden på Linheden som är 4 km. 

YTTRE BODANE
Flera olika leder och rundturer finns i detta fascinerande naturreservat vid Vänerns kust. Vandringen går i relativt kuperad terräng där spänger och broar gör det möjligt att komma ut bland Vänerns öar och skär. 

TRESTICKLAN, ED
I Dalslands enda nationalpark på gränsen till Norge finns vandringsleder från 3 till 22 km längd genom säregen natur och orörd vildmark. Med sina ca 3000 hektar är Tresticklan det tredje största obrutna och någorlunda opåverkade skogsområdet i landet utanför fjällregionen och Norrbotten.

 VANDRINGSTIPS
Fler vandringstips och kartmaterial hittar du på www.dalsland.com och i nya boken ”Vandra i Dalsland” där totalt 20 endagsturer beskrivs med bilder, text, kartmaterial och GPS-koordinater. Alla turistbyråer tillhandahåller även en gratis översiktsguide till vandringslederna i Dalsland.