({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Anneli Svensson @matografiska

Öjentorps husmansmagi

Svenska köttbullar är en älskad klassiker både här i Sverige och i stora delar av världen. Emil Öjentorp, kökschef på Öjentorps kök på Baldersnäs Herrgård,bjuder oss på sin magiska variant av den svenska favoriträtten.

"Min mamma lagade alltid mat hemma. Rejäl svensk mat som kåldolmar och ärtsoppa. Bra matreferenser är det viktigaste en kock har och min mammas mat har präglat mig. Husmanskost är mat som du känner igen, som känns hemma och det ligger mig mycket varmt om hjärtat. Köttbullar med puré kräver kärlek. De ska inte piffas till utan är vad de är. Men med bra råvaror, finess och omtanke uppstår magi."

- Emil Öjentorp

Fotograf: Baldersnäs Herrgård

Magiska köttbullar

1,5 dl porter
1 stor gul lök
lagerblad, ingefära, kryddpeppar, nejlika
1 kg finmald blandfärs (70nöt/30fläsk)
4 ägg
½ dl lättöl
2 dl vispgrädde
2 dl ströbröd
1,5 msk salt
Lite olja och smör till stekning

Min bästa potatispuré

1kg mandelpotatis
4dl grädde
500g smör (!)
2 msk salt

Rårörda lingon

100 g frysta lingon
80 g strösocker

Så här gör du

Skala potatisen, lägg i kallt vatten och koka den mjukt i rejält salt vatten (men ej så den faller sönder). Koka upp grädden, smält i ¾ av smöret. Häll av potatisen och låt den ånga av i några minuter innan du passerar den genom en finmaskig sil. Häll över den varma grädd-smörblandningen och vispa slätt (men försök vispa så lite som möjligt annars riskerar du att en klistrig puré). Klicka i det sista smöret och rör ut.

Koka lök, porter, kryddor och mixa till puré. Blanda ägg, lättöl, grädde i en skål och vänd ner ströbröd. Blanda i resten av ingredienserna och blanda till jämn konsistens. Smörj en låg plåt med lite rapsolja. Använd en spritspåse utan tyll och spritsa ut färssmeten i små köttbullar. Baka köttbullarna i ugn på 120º i nedre delen av ugnen. När kärntemperaturen är över 65º är de klara. Låt svalna något innan du lossar dem från plåten. Bryn sedan köttbullarna gyllenbruna i
en stekpanna.

Vänd ner sockret i lingonen innan bären börjat tina, då behåller de mer vätska. Lägg på ett lock, ställ i rumstemperatur i några dagar (eller några timmar om du har bråttom). Lyft sedan över bären i en ny skål utan vätskan som bildats.

Servera köttbullarna med din favoritsås, helst en gräddig sådan!

Omgivningarna runt herrgården reflekterar menyn. Med hög ambition borgar vi för lustfyllda smaker och kvalitet in i minsta detalj. Här har ni möjligheten att äta allt från enkla rätter till väl komponerade affärsmiddagar. Allt inramat i en underbart lugn och skön miljö. De lagar den mat de själva gillar, den mat deras mammor lagade. Riktiga husmansrätter och klassikers som vi tagit till oss, omarbetat, tittat på med dagens syn på vad festmat ska vara och sedan skapat en ny tolkning med lekfullhet och finess.

Öjetorps kök, Baldernäs Herrgård
Baldersnäs 22, 660 10 Dals Långed
Tel: 0531-41213
info@baldersnas.eu
https://www.baldersnas.eu/ojentorps-kok