({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Martin Gustavsson

Mathantverk från Dalsland

Mathantverket skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet som industrin inte kan ta fram. Ett kärleksfullt och genuint hantverk ger unika smaker – så är det bara. Vi har gjort en guide till Dalslands gårdsbutiker, bagerier och mathantverkare så att du kan uppleva dalsländsk mat och fylla ditt skafferi med godsaker.

Det finns gott om gårdar och matproducenterna som erbjuder traktens mat. Läckra korvar efter egna recept, smaksatt honung, äppelcider, vedugnsbakat bröd, sylt, saft och getost, mjuka lena fårskinn och mycket, mycket mer. Berika din upplevelse med att besöka några av dem och fyll din matkasse med gediget mathantverk. Koppla på smaklökarna och njut av allt som odlats fram, producerats och lagats till.

Fotograf: Martin Gustavsson

Brukets Godaste 
 Fengersfors
Här hittar du det godaste brödet, gräddat i vedeldad stenugn. De bakar hantverksmässigt på Wästgötarnas mjöl, ekologiskt och producerat nära. Deras butik hittar du Brukets godaste musli, knäcke, småkakor och annat gott lokalproducerat mathantverk. De bakar även åt Not Quite Bistro som ligger bara ett stenkast därifrån.
bruketsgodaste.se

Hamrane bak- & kaffestuga  
  Mellerud

Här serveras klengås som det gjordes förr i södra delen av Dalsland. Här gräddas det klassiska Dalslandskakor i den gamla vedeldade ugnen och serveras med smör och riven ost. Förr i världen revs gamla ostskalkar och klenades på med tummen, där av namnet klengås. Köp med dig bröd och andra dalsländska delikatesser hem. 
Hamrane

Svens Kopparkittel 
 
Gustavsfors
Deutsche Bäckerei & Café  - det genuina tyska bageriet i Gustavsfors med tyskt surdegsbröd och tyska kakor.
kopparkittel.com

Fotograf: Emma Augustsson

Eventorps Gård 
  Brålanda

Här odlar de odlar hallon och rabarber som de förädlar samt har köttdjur, allt ekologiskt och  KRAV- certifierat. I gårdsbutiken hittar du deras hallon- och rabarbersortiment, kött samt ett utbud från andra Dalsländska producenter i området. De har även ett populärt sommarcafé, perfekt för en familjeutflykt. 
evenstorpsgard.se

Hjärtebo Gård 
  Dals Långed

Nyrenoverad gårdsbutik med gården egenproducerade salvor, oljor och cerat. Här produceras och säljs också hantverk i linne och trä. Resten av hyllorna blir fyllda med Ayurvediska produkter, lite godsaker, dricka och glass från Stenebys Kravmärkta glassproducent – ARTISAN. Ekologiska ägg från gårdens egna hönor - i mån av tillgång.
hjartebogard.se

Larssons Gårdsbutik 
   Ånimskog

I butiken kan du handla ekologiskt nötkött och ägg från gården. De har även annat gott från andra duktiga producenter och här kan du också hitta inspiration att förnya ert hem med noga utvald heminredning. Under årets varmare månader har de även ett café där du kan fika i trädgården med utsikt över sjön Ånimmen. 
larssonsgardsbutik.se

Ekholmens café & gårdsbutik 
  Dals Rostock

Man du köpa gårdens ekologiska nötkött i butiken, både färskt och fryst, vaccumpackat och hängmörat. Du hittar även en inredningsbutik och café i samma hus. 
Läs mer

Dalslandsstruts
  Färgelanda
På Glumseruds Gård föder de upp strutsar och i deras gårdsbutik kan du köpa kött, ägg, andra spännande strutsprodukter och en hel del annat. 
dalslandsstruts.se

Dalsland Hem & Deli 
  Högsäter
Inte en gårdsbutik men fullproppad av lokalproducerade produkter och delikatesser. En butik med stort engegemang och stort utbud. 
hemochdeli.se

 

Fotograf: Kenny Gustafsson

Torrskogs Källarbryggeri
  Bengtsfors
Microbryggeri i norra Dalsland som levererar till flera systembolag och restauranger i trakten. Visningar görs från 5 personer och bokas i förhand.
Läs mer

Brukskällans Bryggeri 
  Bäckefors
I det gamla bryggeri huset som fortfarande finns kvar efter järnbruket i Bäckefors bryggs det sen 2016 öl igen. Ölen bryggs efter både gamla och nya recept, och med hjälp av ny teknik och gamla traditioner så har Brukskällan återskapat ett modernt bruks öl.  
brukskallan.com

Fengersfors Bruksbryggeri
 Fengersfors
Ölbryggeri för klassiskt bra öl med kvalitet. Håller till i Fengersfors bruk och drivs av Pär Forsgren. Dalslands senaste bryggeri som öppnade sin verksamhet 2021. 
Läs mer

Fotograf: Artisan glass

Håfveruds Röckeri & Brasseri
 Håverud
Restaurang, fiskrökeri och delikatessbutik med specialiteter som gravrökt herrgårdslax och varmrökt regnbåge. Mitt i Dalslands center vid akvedukten i Håverud. 
hafveruds.se

Dalspira Mejeri  
 Färgelanda

Vårt lokala majeri med produkter du kan köpa i de flesta matvarubutiker i närområdet. Här värnar de om bönderna och om god djurhållning .
dalsspira.se

Swedish Country living 
  Mellerud

Här säljer de andelslamm. Som andelsbonde köper du ditt lamm tidigt på våren. De sköter allt fram tills köttet levereras framåt hösten.
swedishcountryliving.se

Torggummans ägg
 Färgelanda

Närproducerade ägg ifrån deras egna hönsgårdar till livsmedelsbutiker och restauranger. Du kan köpa deras ägg i de flesta matvarubutiker i närområdet. 
torggummansagg.com

Artisan Glass
Fairtrade, ekologisk, kravmärkt och handgjord, ofta med frukt och bär från egna odlingar. Det är kvalitet det! 
artisanglass.se

Laugar of Sweden
 Högsäter

Ekologiska och hangjorda hudvårdsprodukter och tvålar. 
laugar.se 

Hansens Kafferosteri  
 Fengersfors

Ett mikrorosteri som har sin verksamhet i den lilla bruksorten Fengersfors i norra Dalsland. Arbetar enbart med spårbart råkaffe av högsta kvalitet från utvalda delar av världen. Säljer kaffe hos Brukets Godaste. 

Mariannes Biodling
 Mellerud

Honung och rapsolja med hög kvalitet från gården mitt på Dalboslätten. Du hittar hennes produkter i utvalda matvarubutiker i området och hos REKO-ringarna. 
mariannesbiodling.se

 

Rekoringar i Dalsland

REKO-ring Bengtsfors/Dals Långed/Bäckefors

REKO-ring Mellerud

REKO-ring Åmål

REKO-ring Vänersborg

Fotograf: Alma Dannäs

GLUPSK på Dalsland

Det mesta sättet att hitta Dalsländska matproducenter och njuta av deras produkter är att besöka GLUPSK på Dalsland. Mat- och kulturfestvalen med en högkvalitativ matmarknad. Den äger rum i slutet av augusti varje år på Fengersfors Bruk. 
glupskpadalsland.se

 

Välkommen att njuta av mat och goda råvaror i Dalsland

- Var lite glupsk vettja!

Andra har också läst...