({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Dalslands konstmuseum

Fotograf: Kajsa Kax

Turförslag

Dalslands kanal är ingen rak kanal utan snarare ett pärlband av stora och små sjöar. Det finns därför gott om vackra turer att välja mellan. Det betyder att du kan besöka kanalen gång på gång och ständigt hitta nya platser och turer.

Södra delen av Dalslands kanal

Not Quite

Köpmannebro - Fröskog

Kultur & nybakat bröd

Restid: ca 3 h
Rekommenderad tid: 1 dag
Antal slusstationer: 3 (Köpmmanebro, Snäcke & Strömmen)

Efter att ha tagit dig än Vänern och passerat Köpmannebro kan du välja att svänga in i Snäcke kanal som tar dig mot Fröskog och Fengersfors. I Fengersfors hittar du Fengersfors bruk och kulturcentret Not Quite som lockar med utställningar, stenugnsbageri och bistro. I Fröskog får du inte missa den vackra spånklädda träkyrkan med äkta bondebarock.

Boka snäckeresan och få alla dina slussningar på en biljett

Snäckeresan med fritidsbåt

Snäckeresan med kanot

Baldersnäs Herrgård

Mellan Upperud & Bengtsfors

Passera några av Dalslands största sevärdheter

Restid: ca 6 h
Rekommenderad tid: 2-3 dagar.
Antal slusstationer: 10

Dalslands kanal mest vältrafikerade sträcka med många besöksmål värda ett stopp. Du passerar Dalslands mest välbesökta sevärdhet - akvedukten i Håverud mitt i Dalslands center som bjuder på restauranger, utställningar och caféer. Här kan du även hoppa på någon av turbåtarna som trafikerar kanalen. Bara en promenad från Håverud ligger Upperud där Dalslands Konstmuseum med sitt café är väl värda ett besök.

På väg norr ut åker du förbi hällristningarna i Högsbyn, Baldernäs Herrgård och Dalsland kanals mest fotograferade sluss 18e.

Som en av knutpunkterna längs kanalen är Långbron ett naturligt stopp. Här kan du hoppa på/av rälsbuss och passagerarbåtar och många besöker det lilla glasscafét i slussen. Tätorten Dals Långed, som är känt för sin konsthögskola, är bara en kort promenad bort.

Bengtsfors är en av de större tätorterna med restauranger, butiker & service. Här kan du hyra kanoter, cyklar eller dressin. Dressinbanan börjar Bengtsfors och tar dig mot Årjäng. Besök gärna Majberget med sina museer eller ladda upp med godis från godisfabriken.

Norra delen av Dalslands kanal

Boka en färdig resa

Vi har satt ihop resor för fritidsbåt där alla slussningar ingår med bara en biljett.

Värmlandsresan

Tar dig mellan Årjäng och Östervallskog i kanalen nordligaste delar. Genom sjöar som Västra silen, Lelång och Foxen som präglas av vacker natur. 

Nordmarkenresan

Tar dig mellan Dals-Ed via Töcksfors till Östervallskog. Färdas genom vild och dramatisk natur som präglats av istiden. Njut av vackra vyer och känn friheten på öppet vatten.

Fler turförslag i Norra kanalen

Årjäng centrum

Bengtsfors till Årjäng

Shopping, trav & troll

Restid: ca 4 h
Rekommenderad tid: 2 dagar.
Antal slusstationer: 1 (Gustavsfors)

Efter du har passerat Bengtsfors kan du välja att svänga in mot Gustavsfors som bjuder på restaurang, matbutik och ett av världens minsta bruksmuseum. Många dressinåkare passar på att ta ett stopp här. Fortsätter du norr ut kommer du till Årjäng. Den enda staden längs Dalslands kanal som lockar med shopping, travbana och sitt 8 m höga troll. Du kan även välja att slussa genom Krokfors och utforska den vackra sjön Östra Silen.

Töcksfors shoppingcenter

Töcksfors slusstation

Bengtsfors - Töcksfors

Dalslands kanals nordligaste del

Restid: ca 6 h
Rekommenderad tid: 2-3 dagar.
Antal slusstationer: 2 (Lennartsfors & Töcksfors)

Vägen mot Töcksfors bjuder på vacker natur. Töcksfors är känd för sin gränshandel och stora shoppingcenter. Töcksfors kanal tar dig vidare till Dalslands kanals nordligaste del och den Norska gränsen.

Dalslands Moose Ranch

Bengtsfors till Dals-Ed

Natur som präglats av istiden

Restid: 6.5 h
Rekommenderad tid: 2-3 dagar
Antal slusstationer: 1 (Lennartsfors)

Efter den majestätiska slusstrappan i Lennartsfors kan du efter ett glasstopp välja att ta dig söder ut mot Dals - Ed där du bitvis åker på den norska gränsen genom Stora Le. Gör ett stopp i den charmiga hamnen i Nössemark med fik och badplats och fortsätt mot tätorten som bjuder på allt från MC-museum till älgpark. Naturen i området är råbarkad och majestätiskt och du kan se hur isen format landskapet.

Restid = Beräknat efter 8 knop i öppna vatten + max 3 knop i leder. Tiden är också beräknad utan väntetider, annan trafik och stopp på vägen.

Arvika - Bara ett lyft bort

Boka en landtransport från Årjäng eller Töcksfors till Arvika. Här tar du sedan Säffle kanal, även känd som vikingaleden, ut till Vänern. Du kan förstås även göra resan omvänt.