({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

 • Fotograf: Tina Stafren

The Edible Country - Västsverige

Att laga mat med de råvaror som naturen bjuder har folk gjort i alla tider. Nu hjälper vi dig som vill göra detta lite på traven. Välkommen till Västsverige – The Edible Country!

 

Onyttig mat har blivit vardagsmat för miljontals människor. Det finns en uppfattning om att nyttig mat är komplicerad och mer otillgänglig än annan mat, men det behöver inte vara så. Naturlig och hälsosam mat kan vara precis lika god och enkel att laga som annan mat. Och att laga mat ute i det fria ger dig alla de positiva hälsoeffekter som en naturnära livsstil ger. Det är därför Sverige har förvandlat landet till världens största gourmetrestaurang. För här finns fantastisk och nyttig mat precis runt hörnet – i vår natur.

Fotograf: Tina Stafren


Så går det till

Runt om i Sverige har Visit Sweden i samarbete med de regionala turistorganisationerna placerat ut handgjorda träbord som kommer att vara bokningsbara mellan maj och september. När du bokar ett av borden få du också information om vad som ingår för respektive bord.   

 • Vad innebär DIY-middag?
  DIY är en förkortning för do-it-yourself (alltså gör-det-själv). DIY-middag handlar med andra ord om att du lagar din egen mat som en del av middagsupplevelsen. Begreppet gör sig egentligen bäst på engelska, för där talar man om DIY-ning, som är en sammanslagning av DIY och dining (alltså äta middag).

 • När är The Edible Country öppet?
  På sätt och vis är naturens egen restaurang alltid öppen i Sverige. Tack vare Allemansrätten är de flesta av naturens råvaror tillgängliga för alla, dygnet runt – året om. Själva borden är bokningsbara från maj till september.

 • Hur fungerar bokningen?
  Borden bokas  direkt via respektive företag som har hand om bordet. Borden är bokningsbara från maj till september och onlinebokningen öppnar upp i mars 2020. Runt bordet finns plats för tolv personer och det kan bokas av två sällskap samtidigt. När du bokat bord blir du kontaktad med mer praktisk information kring upplevelsen.

 • Vad är det för meny?
  Menyn varierar beroende på vilket av borden du bokar, men det rör sig om traditionell svensk mat med råvaror som är typiska för naturen här i Västsverige. Respektive meny är framtagen av riktigt duktiga kockar. Det är gör-det-själv-menyer där du, tillsammans med ditt middagssällskap, gemensamt lagar maten ute i naturen. Flera av ingredienserna är till och med sådant som du själv kan hitta i skogar, på ängar och i havet.

 • Är det något speciellt med borden?
  Självklart! Förutom att borden är en del av världens största DIY-gourmetrestaurang är de även hållbart producerat av lokala snickare. Bordsskivan är sammansatt av tjocka, okantade furubrädor som skapar en härligt robust känsla. Även bänkarna är i furu, med vackra träpluggar.

 

Borden i Västsverige

Borden finns utspridda över hela Sverige. Här i Västsverige hittar du tre bord: Ett ute på det makalösa klipplandskapet på Ramsvik i Bohuslän, ett strax utanför Göteborg i utkanten av slottsparken vid Gunnebo slott, och ett i en lummig skogsdunge precis intill Göta kanal. Det är med andra ord tre helt olika platser att välja på!

Bordet på Ramsvik

Att boka det unika bordet på Ramsvikslandet i Bohuslän ger dig havets enkla råvaror, saltstänkta dofter och släta havsklippor i en skön kombination.

Bordet på Gunnebo

När ni bokar bordet vid Gunnebo Slott och Trädgårdar får ni njuta av slottsträdgårdens goda råvaror, omgiven av ståtliga ekar i ett vackert kulturreservat strax utanför Göteborg.

Bordet vid Göta kanal

För er som bokar bordet vid Göta kanal väntar en måltid ni sent ska glömma. Prima råvaror och en vacker utsikt över båtarna som passerar förbi på ett av Sveriges största besöksmål.

Andra har också läst: