Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Fotograf: Jonas Eltes & Victor Falk

DIY-middag på de bohuslänska klipporna – The Edible Country

Att boka det unika träbordet på Ramsvikslandet i Bohuslän ger dig naturens egna råvaror, saltstänkta dofter och släta havsklippor i en skön kombination. Välkommen till The Edible Country – världens största DIY-gourmetrestaurang!

Med start 2019 förvandlas Sverige till världens största DIY-gourmetrestaurang, och ett av de bokningsbara borden har placerats i Ramsvikslandets naturreservat i Bohuslän, Västsverige. Nedan hittar du all information du kan tänkas vilja veta. 

Vad innebär DIY-middag?

DIY är en förkortning för do-it-yourself (alltså gör-det-själv). DIY-middag handlar med andra ord om att du lagar din egen mat som en del av middagsupplevelsen. Begreppet gör sig egentligen bäst på engelska, för där talar man om DIY-ning, som är en sammanslagning av DIY och dining (alltså äta middag). 

The Edible Country – vad betyder det?

Korta versionen: The Edible Country är ett samarbete mellan Visit Sweden och sju av Sveriges regioner där du har möjlighet att boka bord ute i naturen och testa på DIY-ning. Laga mat tillsammans med goda vänner, upptäck nya och spännande råvaror och kom oslagbart nära den svenska naturen.

En längre beskrivning av projektet hittar du här. 

Var finns borden?

Ett av borden är placerat i Västsverige, på tio minuters gångväg från trivsamma Ramsvik  Stugby & Camping, i Sotenäs kommun. Här ute på klippornas rike hittar du inte bara de röda granitklipporna, utan även flera vandringsleder, häftiga jättegrytor och en av kustens mest Instagramvänliga havsvyer. 

Hur bokar jag bord?

Bordet bokas via bookatable. Bokningen öppnar i januari 2019 och bordet är bokningsbart från 24 maj till september. Runt bordet finns plats för tolv personer och det kan bokas av två sällskap samtidigt. Cirka två veckor innan den bokade dagen blir du kontaktad med mer praktisk information kring upplevelsen. 

Vad händer när jag bokat?

Tanken är att du samlar ihop familjen eller ett gäng vänner och gör detta till en heldagsupplevelse. När ni anländer till receptionen på Ramsvik Stugby & Camping får ni information om hur ni hittar till bordet. Ni kan även hyra ett matlagnings-kit (med alla nödvändiga redskap för att tillaga maten), recept, samt köpa med er en korg med råvaror till någon av måltiderna från menyn. Vill ni får ni självklart ge er ut och plocka, fånga eller fiska råvarorna på egen hand, men det går som sagt bra att köpa med er en råvarukorg också. 

Vad kan man göra mer på plats?

Passa på att göra dagen till ett äventyr utöver det vanliga genom att delta i någon av stugbyns outdoor-aktiviteter, såsom havsfiske, dykning, kajakpaddling eller naturfotografering. I anslutning till bordet finns också flera vandringsleder kring ön. Varför inte smälta maten under en vandring över de saltstänkta klipporna eller ta ett dopp i det friska saltvattnet?

Här finns fler tips på naturnära aktiviteter i närheten. 

Vad är det för meny?

Några av Sveriges Michelin-kockar – Titti Qvarnström, Niklas Ekstedt, Jacob Bjuhr och Anton Holmström – har tagit fram en gör-det-själv-meny. Den har sedan anpassats utifrån varje regions lokala råvaror, i detta fall det västsvenska skafferiet. Flertalet av ingredienserna kan du därför hitta själv i skogar, på ängar och i havet. 


Är det något speciellt med bordet?

Självklart! Förutom att det är en del av världens största DIY-gourmetrestaurang är det även hållbart producerat av lokala snickare. Bordsskivan är sammansatt av tjocka, okantade furubrädor som skapar en härligt robust känsla. Även bänkarna är i furu, med vackra träpluggar. Bakom handarbetet står den dalsländska firman Fridh & Hells Bygg. Robert Fridh och Jonas Fred Hell står även bakom byggandet av de fantastiska glashusen i Dalsland som är en del av The 72 Hour Cabin. 

Hur hittar jag dit?

Det är enklast att ta sig till Ramsviks Stugby & Camping med bil. Från E6, tag avfart mot Smögen (avfart 101, Gläborgmotet, cirka 10 mil norr om Göteborg). Följ skyltarna mot Smögen. När du har 7 kilometer kvar till Smögen, tag höger mot Ramsvik. Kör över bron, tag höger efter bron. Efter 3 kilometer ligger Ramsvik Stugby & Camping på höger sida.

Närmaste busshållplats (Ramsviksvägen) ligger drygt 4 kilometer från stugbyn.

Kom ihåg att bra mat inte bara smakar gott – den gör också gott. Och den svenska naturen är fullproppad med naturliga råvaror. Så passa på att ta med vänner och familj ut till Västsveriges förtrollande vackra kust för en matupplevelse ni sent ska glömma!

Läs även: