Skip to content
({{search.Data.length}} results)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

We use cookies. Close message to approve. Show more information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Part of

Hans Thomsson – damastvävare

  • Lisa Mikko

I Äskekärr en bit norr om Kinnekulle bor och arbetar damastvävaren Hans Thomsson i ett stort hus som en gång varit mejeri.

De stora ytorna på nedervåningen fylls numera av vävstolar i olika storlekar i stället för mjölkkannor och kylrum för mejeriprodukter. Här sitter Hans Thomsson och arbetar och högst upp på den vävstol han sitter i står en låda mysigt inredd för huskatten.

- Just nu håller jag på med ett bårtäcke till en församling på Gotland. Jag har precis avslutat en liknande beställning från Lidköping som ville ha ett täcke till Hoppets kapell på Södra kyrkogården, säger Hans.

Hans Thomsson blev tidigt intresserad av det textila hantverket och det vara mamma och mormor som inspirerade honom till att satsa på en yrkesbana som vävare. Hans mamma gjorde en gång en väggbonad i damast och kanske var den som fick honom att senare i livet fastna för det tidskrävande och exklusiva hantverket.

Vad är damast?

- Det är dukar i fint linnegarn med fria mönsterformer, rent tekniskt innebär det att man bildar mönster med inslagseffekt på en botten av varpeffekt. Ljuset reflekteras olika eftersom de olika effekterna har olika struktur. Det är det som ger det glänsande och exklusiva utseendet.

Hans har samarbetat med välrenommerade konstnärer såsom Andreas Eriksson och Kazuyo Nomura. Till Andreas Erikssons utställning ”Roundabouts” på Bonniers konsthall i Stockholm 2014 skapade Hans vävar efter Andreas svart-vita fotografier och när textilkonstnären Kazuyo Nomura fick uppdraget att ta fram draperier till Stockholms sjukhem vände hon sig till Hans.

- Det är både roligt och utmanande att samarbeta med konstnärer.

Efter studier på Borås textilhögskola erbjöds han arbete på Klässbols linneväveri. Uppdraget var att väva damast som skulle ges i gåva till självaste kungen på hans 20-årsdag som regent.

Hans, som ursprungligen kommer från Gotland, har rotat sig i bygden efter att flyttlasset gick hit 2001. Att husera flera stora vävstolar kräver sin byggnad och den hittade han i Äskekärr.

Vad gillar du mest med att bo här?

- Jag älskar det här huset och jag tycker att läget är bra. Det är lätt att ta sig till både Stockholm och Göteborg härifrån. Jag trivs i den livaktiga bygden med ett jordbrukslandskap som påminner mig om min egen hembygd. När jag har tid över åker jag gärna till Munkängarna på Kinnekulle och tar en promenad.

Den mest förekommande sortens beställning som Hans får är kyrkotextilier.  De vävs på vanliga vävstolar medan damasten tas fram på en jaquardvävstol – en komplex anordning som tar lång tid att ställa i ordning inför ett arbete.

- I jaquardvävstolen använder man sig av hålkort för påverka mönstret och jaquarden anses vara en föregångare till vår tids datorer, säger Hans.

Det är inte många som fortfarande håller på med damastvävning. Det är en tidskrävande konst och därmed blir det färdiga resultatet en exklusiv produkt som det är få som unnar sig.

- Jag vill gärna föra det här hantverket vidare eftersom jag tycker det är så unikt och vackert, säger Hans som 2015 fick ett stipendium från Barbro Vingstrand som delas ut av Hemslöjden. En uppskattning och ett uppmuntrande som ger honom kraft att fortsätta med det unika hantverket.