Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

15
dec
-
21
apr

Balenciaga till Borås
Borås

Master of Couture en internationell utställning

Den 15 december invigs Balenciaga - Master of Couture, en internationell utställning från Victoria and Albert Museum i London som lyfter fram ”haute couturens mästare” Cristóbal Balenc.

Cristóbal Balenciagas djärva arkitektoniska linjer påverkar modet än idag. Balenciaga - Master of Couture fokuserar på 1950- och 60-talet då hans enastående kreativitet revolutionerade modet. Utställningen berättar om arbetet i ateljén, plaggens konstruktion och om de fashionabla kunderna som klädde sig i hans design. Förutom ett stort antal originalplagg ur både V&A:s samlingar och internationella inlån, visas även couture­plagg av senare designers som fortsatt i Balenciagas anda; Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, Oscar de la Renta, Calvin Klein, Yohij Yamamoto, Hussein Chalayan, Rei Kawakubo med flera.

-Vi har länge tittat på ett samarbete med V&A i London och nu föll alla pusselbitar på plats. Jag är så glad att vi kan möjliggöra att fler får ta del av Balenciagas mästerverk här i Norden, det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger Eva Blomqvist, intendent på Textilmuseet.

Balenciaga beundras av såväl samtida som efterföljande designers för sin skicklighet, noggrannhet och kompromisslöshet. Med en bakgrund som skräddarlärling från 12-årsåldern blev han känd som en mästare på tillskärning med fullständig kontroll över hela tillverkningsprocessen. Inspirerad av historiska epoker, traditionellt spanskt dräktskick och sakrala plagg förenklade och utvecklade han under 1960-talet plaggens snitt till skulpturala former frigjorda från kroppens restriktioner. Utställningen berättar om en viktig modehistorisk epok då Balenciagas innovativa former banade väg för en ny syn på mode.

Textile Fashion Center

På Textile Fashion Center i västsvenska Borås sammanförs forskning, utbildning, kultur och innovationskraft under ett och samma tak i ett område som varit hem för textilproduktion i nästan 100 år. Strosa omkring bland nya textilier, upplev den textila historien och shoppa unika produkter. Avsluta dagen med en fika, en bit mat eller ett glas i caféet eller restaurangen.

Läs mer
Kontaktinformation

Textile Fashion Center

Skaraborgsvägen 3A

50118 Borås


Telefon: +46 33 255 455


E-post: Skicka E-post

Hemsida: Till hemsida